22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentenar „Mircea Eliade“

Centenar „Mircea Eliade“

Scoala cu clasele I-VIII nr. 22 „Mircea Eliade“ din Craiova isi comemoreaza in zilele de 9 si 10 martie patronul spiritual, de la a carui nastere se implinesc o suta de ani. Drept urmare, la scoala sus-numita se va desfasura Simpozionul interjudetean ,,Mircea Eliade – Cultura si Educatie“, un proiect ambitios si destul de motivat: „Se aprindea, acum 100 de ani, o lumina a sufletului românesc. O lumina care a ars departe, dar atât de intens, incât si acum, dupa aproape 21 de ani de la stingere, intr-un mileniu nou, ne aplecam asupra lui cu placere, cu atentie si rigurozitate, cu veneratie, cu daruire si contemplare…“.


Nuvelist si romancier, eseist si critic literar, filozof si sociolog, gazetar, profesor universitar de vocatie, savant in istoria religiilor, Mircea Eliade este unul dintre cele mai complexe spirite enciclopedice din cultura româneasca a secolului XX, cu o opera uriasa si diversa care l-a propulsat in rândul marilor umanisti.


Simpozionul se adreseaza in egala masura profesorilor si elevilor pasionati de cercetarea stiintifica, de cultura si educatie, dar, mai ales, de studiul operei marelui scriitor din diaspora.


Printr-o suita de manifestari ce urmaresc raportarea fenomenului cultural românesc la contextul european, simpozionul este dedicat marelui carturar si isi propune identificarea elementelor comune si, in acelasi timp, specifice literaturii autohtone si spiritualitatii românesti.


Organizatorii considera ca in aceasta etapa exista premise certe pentru procesul de modernizare a scolii românesti, prin educatia pentru integrare culturala europeana, având ca obiectiv cresterea participarii tinerilor la viata spirituala a societatii.


Proiectul consta in organizarea, in perioada 9 -13 martie 2007, a unor festivitati prilejuite de ,,Zilele Mircea Eliade“, desfasurate la Scoala nr. 22, institutie ce poarta numele marelui umanist. Simpozionul este structurat pe doua sectiuni, cultura si educatie, si este foarte bine argumentat. De aceea, merita sa amintim coordonatorii acestui proiect: prof. Ersilia Oprescu – director Casa Corpului Didactic Dolj, prof. Elena Vais – inspector cu activitati educative, scolare si extrascolare ISJ Dolj, prof. Iuliana Gheorghe – inspector de specialitate – religie, prof. Genoveva Ioana – director al Scolii nr. 22 „Mircea Eliade“, prof. Lucica Barbu – director adjunct si prof. Constantin Matei – profesor de limba si literatura româna, ambii de la aceeasi scoala.


Cu exceptia argumentelor, simpozionul se bazeaza si pe aprecierile critice ale unor celebre personalitati culturale, din care extragem câteva citate: ,,Mircea Eliade este cea mai integrala si servila intrupare a gidismului in literatura noastra“ (George Calinescu); ,,Precum Empedocle sau Apollonius din Tyana, Eliade nu va muri: va fi absorbit de mitul sau“ (Ioan Petru Culianu); ,,Mircea Eliade este cel mai mare om de cultura român din veacul al XX-lea, impunându-se ca nici un alt carturar in cultura universala. A mijlocit intre Apusul si Rasaritul indepartat, intre civilizatia materiala si spirit, intre cultura stiintifica si mit, intre profanitate si sacralitate, intre modern si primitiv, intre religii si credinte tribale, intre marile culturi si culturile populare, a mijlocit tot timpul intre noi, românii, si lumea cea mare a istoriei…“ (Constantin Noica).


Cadrele didactice si elevii interesati vor prezenta lucrari in format electronic ce vor fi cuprinse intr-o brosura sau intr-un volum, functie de valoarea acestora. Cele mai bune lucrari ale elevilor vor fi premiate. Va exista inclusiv un concurs de creatie al copiilor, creatii ce vor contine intre 50 si 150 de cuvinte, având ca tema ,,Fantasticul la Mircea Eliade“. Manifestarea este una de amploare si iese din tiparele clasice ale festivismului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS