10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajati cu statut aparte

Angajati cu statut aparte

Reprezentantii regiilor din Banie sunt nemultumiti ca in fiecare an Consiliul Local ii obliga sa aduca, spre aprobare, statele de functii, nominal. Practica restrictioneaza, in opinia lor, autonomia oferita prin contractele de management directorilor.


Angajatii regiilor sunt cel mai greu de concediat, daca e sa tinem cont ca pentru schimbarea fiecaruia este nevoie de acordul Consiliului Local Craiova. Cei care au simtit pe propria piele efectele birocratiei au fost reprezentantii Regiei Autonome Apa (RAA), care au fost actionati in judecata de fostii angajati pentru ca demiterea nu a fost facuta cu avizul consilierilor locali.


Situatia ii nemultumeste de altfel pe toti reprezentantii regiilor si serviciilor publice, chiar daca nu s-au lovit, pâna in prezent, de posibilitatea unor concedieri. In aceasta situatie sunt Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), Serviciul Public Administratia Pietelor si Târgurilor (SPAPT), Regia Autonoma de Transport (RAT) si Regia Autonoma de Termoficare (RATf). Precizam ca Serviciul Public de Salubritate are un statut aparte, iar, potrivit directorului Sorin Ciobanu, deciziile privind organizarea sunt luate doar de consilierii locali.


Regia Apa, plimbata prin instantele de judecata


Problemele au aparut din momentul in care CL Craiova a cerut ca statele de functii de la institutiile din subordinea municipalitatii sa fie aduse spre aprobare, nominal, in urma cu doua mandate. Astfel, pe lânga functia, nivelul studiilor si numarul de posturi, consilierii au cerut si numele fiecarei persoane care ocupa postul prins in organigrama. Dupa acelasi principiu s-au ghidat si fostii angajati de la Apa care au considerat ca tot reprezentantii craiovenilor trebuie sa fie cei care isi dau acordul pentru concedierea lor, in caz negativ decizia fiind lovita de nulitate. „De fiecare data când facem schimbari ar trebui sa modificam si statul de functii. Pe lânga concedieri am avut probleme si cu angajatii care trebuia mutati la alte compartimente, insa au refuzat pe motiv ca in statul de functii numele lor corespunde postului pe care il detineau. Ne-au inaintat proces, iar acum ne judecam cu ei“, a explicat Constantin Stamatoiu, directorul RAA Craiova. Mai-marele regiei nu intelege motivul pentru care consilierii ii obliga ca la fiecare functie sa precizeze si persoana care o ocupa, ingreunându-se astfel desfasurarea activitatii.


Legea da „dreptate“ ambelor parti


Conducerile regiilor si serviciilor sustin ca in Legea administratiei publice locale nu se mentioneaza ca posturile sa fie nominalizate, practica din Banie dându-le mari dureri de cap. Potrivit actului normativ invocat, respectiv Legea nr. 215/2001, in art. 88, al. 1 se stipuleaza ca „numirea si eliberarea din functie a personalului din serviciile publice ale comunei sau orasului se fac de conducatorii acestora, in conditiile legii“. Pe de alta parte insa, legiuitorul nu obliga consiliul local ca statul de functii sa nu il aprobe nominal, in art. 38, al,. 2, lit. e) al aceluiasi act mentionându-se ca „aproba, la propunerea primarului, in conditiile legii, organigrama, statul de functii, numarul de personal si regulamentul de organizare si functionare a aparatului propriu de specialitate, ale institutiilor si serviciilor publice, precum si ale regiilor autonome de interes local“.


Regiile vor state de functii nenominale


Revenirea la statele de functii nenominale, care ar usura modificarile din institutiile amintite, este impartasita si de directorii care au avut norocul sa nu faca schimbari, fiind scutiti de plimbarea prin instantele de judecata. In apararea lor, acestia sustin ca prin regulamentul de organizare si functionare cei care pot face angajari si concedieri sunt directorii.


„Pâna acum nu am fost actionati in judecata deoarece nu am desfacut nici un contract de munca. Daca vom apela la aceasta metoda vom fi obligati probabil sa o supunem aprobarii CL. Personalul este insa numit de directori, asa ca acest capitol trebuie sa fie atributul lor“, a declarat Viorel Nicolae, directorul adjunct al RAADPFL Craiova.


Parerea a fost impartasita si de Gheorghe Calinoiu, directorul de la Piete, in curtea caruia nu s-a produs nici un eveniment de acest gen, pentru a fi nevoit sa treaca prin toata birocratia sustinuta cu acceptul consilierilor locali. Aceasta opinie este sustinuta si de reprezentantii Termoficarii, care confirma ca problemele legate de personal sunt atributul exclusiv al directorului executiv al regiei.


„Este intr-adevar o restrictie, pentru ca intre consiliu si director exista deja un contract de management prin care acesta este imputernicit sa faca schimbari. Consiliul local ar trebui sa aprobe statul de functii din punct de vedere statistic, nu nominal“, a mentionat Virgil Boboc, directorul RAT Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS