10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCaldura da, plata ba

Caldura da, plata ba

Emiterea facturii la caldura, aferenta ultimei luni din 2006, pune pe gânduri atât consumatorii din Banie, cât si Regia Autonoma de Termoficare. In timp ce primii sunt ingrijorati ca nu au de unde plati, institutia subordonata primariei este convinsa ca restantele vor creste simtitor.


Facturile la intretinere pentru luna decembrie dau dureri de cap craiovenilor si la inceputul acestui an. In timp ce sumele pe care trebuie sa le achite consumatorii cresc semnificativ, nici datoriile pe care Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova le are de incasat nu stau mai bine, majorându-se cu procente importante. Nici unii, nici altii nu au gasit pâna in prezent o modalitate optima prin care sa scape de restante. Situatia devine din ce in ce mai grava, mai ales ca, in luna februarie, a fost anuntata o scadere brusca a temperaturilor, care va duce inerent la un consum mai mare de agent termic. Conducerea regiei si reprezentantii administratiei publice locale au incercat, inca din primele zile ale lui 2007, sa identifice o modalitate de recuperare, cât mai rapida, a debitelor care au ajuns la 800 de miliarde de lei vechi. Desi au vehiculat ideea debransarilor in masa, in cazul scarilor de bloc care au datorii uriase, autoritatile nu au dat inca un termen la care vor trece la aplicarea acestei masuri extreme. Decizia nu ar fi insa singura de acest gen, fiind implementata pentru prima data inca de anul trecut. Intre timp, angajatii regiei lucreaza in echipe care viziteaza fiecare asociatie „codasa“, pentru a-i prezenta suma pe care o are de platit si termenul maxim in care trebuie achitata.


Factura pentru un apartament cu doua camere, in medie, 250 de lei


Daca facturile pe luna noiembrie au fost deja transmise de catre regie asociatiilor de proprietari din Banie, cele din decembrie vor fi emise abia saptamâna viitoare. In baza unui calcul aproximativ, reprezentantii asociatiilor au reusit insa sa schiteze cum va arata factura craiovenilor care locuiesc la blocuri. Valorile variaza, bineinteles, in functie de existenta gigacalorimetrelor, de numarul de persoane care locuiesc in apartament, dar si de metri cubi de apa rece si calda inregistrati.


In medie, in cazul unui bloc cu 20 de apartamente din cartierul George Enescu, gigacaloriile consumate pe scara variaza intre 11 si 19. Astfel, plata caldurii in luna decembrie se va incadra intre 30 si 80 de lei la o garsoniera, intre 97 si 159 de lei pentru un apartament cu doua camere, intre 127 – 210 lei in cazul unui apartament cu trei camere. Valorile au fost stabilite in cazul in care blocul beneficiaza de repartitoare la fiecare apartament, dar si de gigacalorimetru la nivelul scarii.


La apa rece, locatarii aceluiasi bloc consuma 100 mc, iar apa calda – 60 mc. Precizam ca metrul cub de apa rece ajunge la 2,3 lei, iar cel de apa calda poate ajunge si la 4,5 lei daca apar diverse probleme cu reteaua de apa sau inregistrarea contoarelor.


„Daca e sa tragem linie, o sa vedem ca factura pe luna decembrie la o garsoniera poate ajunge la 170 de lei, pentru un apartament cu doua camere – 250 de lei si la unul cu trei camere – 350 de lei“, a declarat Ion Voiculescu, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 4 George Enescu.


De sarbatori, zero incasari la Termoficare


In timp ce sefii asociatiilor de proprietari asteapta nerabdatori factura de la RATf Craiova, sperând ca nu ii va arde prea mult la buzunare pe membrii asociatiei, locatarii uita sa achite ceea ce consuma. Asa se face ca nici in perioada sarbatorilor craiovenii nu s-au dovedit mai daruitori, neachitându-si restantele la intretinere. Casieriile regiei au fost ocolite in luna cadourilor, inregistrând zero incasari. Conducerea institutiei este ingrijorata ca o data cu calcularea facturii din decembrie va creste semnificativ si valoarea datoriilor, pe care, cred ei, craiovenii nu le vor plati in acelasi procent. „Ii presam in fiecare luna sa plateasca pentru ca si noi avem de achitat datorii catre furnizorii nostri. Speram insa ca in vara, cel putin, sa recuperam cea mai mare parte din debite, daca macar atunci craiovenii se vor dovedi a fi de buna credinta“, a declarat Tatian Tudorache, directorul regiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU