16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLegislatie pentru bunastarea animalelor

Legislatie pentru bunastarea animalelor

Conform viitoarei reglementari, curcanii trebuie feriti de caldura, iar ratele trebuie sa aiba lumina noaptea, ca sa nu se sperie de intuneric. Iepurii nu trebuie sa-si prinda labutele in ochiurile de plasa, iar gardurile pentru capre trebuie sa fie mai inalte de 1,2 metri.


Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pregateste un proiect de act normativ prin care vor fi impuse conditii mult mai „umane“ animalelor din gospodarii.


Funia caprei – minimum trei metri


Vizând cresterea iepurilor, oilor, caprelor, curcanilor si pasarilor de curte, aceste norme sanitare care privesc „cerintele suplimentare de protectie si bunastare a animalelor“ au fost deja publicate pe site-ul ANSVA in vederea dezbaterii publice.


In cazul iepurilor, normele prevad ca plasa care constituie podeaua adaposturilor trebuie sa aiba ochiuri care sa nu depaseasca 19/19 mm si sa fie confectionata din sârma cu diametru mai mare de 2,032 mm. Inaltimea custilor trebuie sa fie mai mare de 45 cm, pentru a permite iepurilor sa stea in pozitie verticala cu urechile ciulite, iar temperatura recomandata pentru cresterea iepurilor trebuie sa fie cuprinsa intre 10 si 20 de grade Celsius.


Oilor trebuie sa li se asigure o suprafata medie de circa 2 mp pentru fiecare animal, iar caprele trebuie sa fie imprejmuite cu garduri de cel putin 1,2 metri. In cazul in care sunt priponite, lantul trebuie sa aiba cel putin trei metri lungime.


Lumina pentru rate in timpul noptii


Si curcanii primesc mai multe „drepturi“, având nevoie de mult spatiu, normele stabilind suprafete intre 10-17 mp de curte pentru fiecare. „Curcanii nu vor fi expusi direct razelor soarelui in zilele calduroase si nu vor fi tinuti in conditii de temperaturi ridicate care pot duce la aparitia stresului hipertermic indicat prin ciocul intredeschis“, se arata in proiectul ANSVSA.


Ratele au si ele nevoie de umbra pe timpul zilelor calduroase de vara, insa, in plus, crescatorii sunt obligati sa le asigure lumina noaptea.


N-a fost uitat nici confortul pasarilor de curte pe timpul noptii. Ca sa aiba un somn linistit, gainilor trebuie sa li se asigure minimum 15 cm de stinghie pentru fiecare pasare. Tot ca sa nu se inghesuie, dar in timp ce „servesc masa“, pasarile de curte trebuie sa aiba un front de furajare si de adapare de cel putin 10 cm.


Pareri si pareri


In rândul craiovenilor, parerile sunt impartite in legatura cu acest act normativ pe care il pregateste ANSVSA.


Laurentiu Gherghe, un patimas crescator de pasari din Bariera Vâlcii, este de acord cu introducerea noilor reglementari: „Eu sunt crescator cu autorizatie de la primarie si fac asta din pasiune, dar si pentru a-i asigura copilului meu carne si oua curate, provenite de la pasari ingrijite asa cum trebuie. Eu am boxe separate pentru pasarile pe care le cresc. De aceea sunt de acord cu aceste norme, care impun conditii normale pe care trebuie sa le asigure crescatorii pasarilor si animalelor de curte“. Ceva mai rezervat s-a aratat alt crescator pasionat, Marian Papa: „Unele reglementari mi se par iesite din comun, cum ar fi cele privind sârma cu diametrul de 2,032 mm folosita la adapostul iepurilor, insa in general mi se par binevenite aceste norme“.


Exista insa si opinii contrare. „Legile astea mi se par niste tâmpenii. Ce-o sa-mi faca? O sa vina veterinarul la mine acasa sa-mi masoare stinghia pe care dorm gainile sau lungimea lantului cu care e priponita capra? Chiar s-au rezolvat toate problemele in tara asta?“, a declarat Nicolae Popeaga, un orasean crescator de oratanii din cartierul Brestei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS