10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFrizeriile risca sa dea faliment

Frizeriile risca sa dea faliment

Numarul saloanelor de coafura din Banie ar putea scadea vertiginos daca un nou proiect legislativ al Ministerului Sanatatii va fi aprobat. Daca nu isi vor permite sa se extinda, patronii societatilor de acest gen vor fi nevoiti sa isi inchida afacerea.


Intrarea in Uniunea Europeana a determinat si Ministerul Sanatatii sa analizeze, mai atent, legislatia in vigoare si sa incerce completarea lacunelor. Dupa ce au propus mai multe modificari, mai-marii ministerului au venit cu schimbari si la nivelul activitatii saloanelor de coafura si frizeriilor. Actul normativ pregatit, inspirat din legislatia britanica, impune insa reguli mai drastice de igiena, pentru a preveni imbolnavirea clientilor.


Daca proiectul va fi adoptat, asa cum este preconizat, in luna februarie, mai multe saloane de acest gen din Banie ar putea sa dispara. Acest motiv nu pare insa sa influenteze decizia specialistilor in sanatate, care cer conditii de lux pentru toti clientii, indiferent de preturile platite pentru diferitele servicii oferite de saloane.


Prioritara va fi amenajarea de camere separate, cu usi, pentru fiecare activitate executata. Astfel, clientii care asteapta sa fie „serviti“ vor avea o incapere speciala, care va fi folosita exclusiv in acest scop. Pentru desfasurarea actiunii propriu-zise, patronul unui salon va trebui sa asigure alta camera. Trebuie amenajate, de asemenea, spatii separate pentru sterilizarea instrumentelor si pentru pastrarea lor.


Aceste obligatii privind numarul obligatoriu de camere de care trebuie sa dispuna un salon ii va determina pe multi patroni, care nu au unde sa se extinda, sa isi inchida afacerea sau sa functioneze atât cât este posibil, in ilegalitate.


Hair-stylistii considera aberanta propunerea ministerului


In timp ce Ministerul Sanatatii se pregateste pentru legalizarea propunerii, patronii salonelor de coafura si frizeriilor din Banie sustin ca majoritatea modificarilor nu corespund realitatii.


Hair-stylistii afirma ca unele dintre idei nu sunt implementate, la scara larga, nici in cele mai civilizate tari.


„Este o aberatie. In partea cealalta nu se gasesc aceste conditii. Am mers la specializare la diverse cursuri in strainatate si am vizitat mai multe saloane si foarte rar am vazut ceea ce isi doresc cei de la minister. De ce trebuie sa ne luam dupa legislatia din Marea Britanie când putem sa adaptam modificarile la cerintele clientilor nostrii? Toate schimbarile presupun investitii, care nu pot fi amortizate decât prin cresterea preturilor la serviciile pe care le oferim“, a precizat Reli Stamate, manager Jeuness Salon.


Hair-stylistii din Banie sunt de parere ca guvernantii ar trebui sa introduca din nou clasificarea saloanelor pe mai multe categorii. Astfel, cele mai bine clasate vor avea conditii de lux, dar si preturi piperate, in timp ce saloanele care ofera mai putine conditii vor practica sume accesibile clientilor cu venituri mici. In acest fel, micile frizerii si saloane de cartier vor putea exista in continuare.


Riscurile imbolnavirii, eliminate


Alta conditie impusa in proiectul Ministerului Sanatatii vizeaza interzicerea epilarii cu ceara refolosita sau folosirea briciului ascutit pe curea. De asemenea, angajatii trebuie, obligatoriu, sa urmeze un curs de igiena si sa fie vaccinati contra hepatitei B. Prin aceste masuri oficialii spera sa elimine orice risc de transmitere a diverselor forme de hepatita sau ciuperci.


„Noi oricum facem tot posibilul sa eliminam infectarea clientilor nostri, pentru ca altfel nu vor mai fi interesati sa vina la noi. Orice manager care se respecta face acest lucru pentru o afacere de succes“, a mai spus Reli Stamate.


Pentru a putea functiona la parametrii normali, toate instrumentele va trebui sa fie pulverizate cu un dezinfectant aprobat de minister, iar, in cazul in care nu respecta conditiile, frizerii risca sa ajunga dupa gratii, deoarece clientii s-ar putea imbolnavi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII