10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMunca la negru, profitabila in constructii

Munca la negru, profitabila in constructii

Anul 2006 s-a dovedit „prosper“ si in Craiova pentru munca la negru. Cele mai mari deficiente s-au constatat in domeniul constructiilor, unde au fost aplicate si cele mai multe sanctiuni.


Munca la negru a constituit un fenomen ingrijorator si in 2006, dupa cum au constatat angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj. Desi controalele au fost intensificate si inspectorii au petrecut mai mult timp pe teren, angajatori care incearca sa insele legea exista in continuare. Pentru a scapa de plata datoriilor la bugetul de stat, o parte dintre administratorii de firme prefera sa nu incheie contracte de munca angajatilor. Decât sa ramâna pe drumuri, angajatii accepta conditiile impuse, nebeneficiind de asistenta medicala si nici de vechime in munca. Oamenii muncesc in aceste conditii in speranta ca mai târziu sa isi gaseasca o slujba mai buna. Inspectorii au verificat in primele 11 luni din 2006 trei mii de angajati, descoperind ca munceau la negru 178, fiind apoi sanctionati 177 de angajatori. Valoarea amenzilor aplicate a ajuns la aproximativ doua miliarde de lei.


Potrivit sefului Sectiei Control Relatii de Munca din cadrul ITM Dolj, Nicusor Iordache, sanctiunile se situeaza intre 15 si 20 de milioane de lei pentru fiecare persoana depistata ca neavând forme de munca legale.


„Daca gasim o firma care are doar o persoana angajata la negru ii dam amenda minima. In schimb, daca in timpul controalelor la o societate identificam 40 de persoane cu acest statut aplicam amenda maxima. Valoarea sanctiunii nu poate insa sa depaseasca pragul de un miliard de lei la o persoana juridica“, a declarat Nicusor Iordache.


Inspectorii de munca, insotiti de politisti


In urma controalelor, inspectorii au constatat cele mai mari nereguli in domeniul constructiilor. Specialistii din cadrul ITM Dolj au precizat ca au intâmpinat o serie de probleme, fiind agresati de angajatorii care nu respectau normele in vigoare. In unele cazuri, cei vizati chiar au dat drumul la câini pentru a-i pune pe fuga pe inspectori. Din acest motiv, angajatii inspectoratului au fost nevoiti uneori sa mearga pe teren insotiti de politisti si jandarmi.


La capitolul accidente de munca, potrivit inspectorului-sef adjunct pe probleme de securitate si sanatate in munca, Mihai Mohora, in primele 11 luni ale lui 2006 s-au produs 90 de incidente, din care sapte mortale, restul fiind urmate de pierderea temporara a capacitatii de munca.


„Valoarea amenzilor a fost de aproximativ 5,3 miliarde de lei. Cele mai multe au fost aplicate in perioada aprilie – octombrie, când se lucreaza in constructii si agricultura“, a mai spus Mohora. Numarul mare de accidente este pus de inspectori pe seama slabei pregatiri, in aceste domenii, a muncitorilor. ITM Dolj va initia mai multe campanii pentru verificarea respectarii normelor de protectie a muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS