21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOferte deschise pentru miliardele de la S 200

Oferte deschise pentru miliardele de la S 200

Reabilitarea si amenajarea blocului-schelet S 200 se apropie cu pasi repezi. Universitatea din Craiova, proprietarul de drept al cladirii aflate in paragina, a deschis ieri ofertele firmelor care s-au inscris la licitatia pentru atribuirea contractului la parcul tehnologic universitar.


Licitatia organizata de institutia de invatamânt din Craiova a atras putine firme de constructii, iar o parte dintre ele chiar s-au retras dupa ce au cumparat documentatia de atribuire a contractului. Din cele sapte firme care si-au manifestat initial interesul pentru proiectul Universitatii, doar patru au depus oferte pentru cele peste 500 de miliarde de lei pe care le va pune la dispozitie Ministerul Educatiei. Comisia de licitatie a Universitatii a deschis ieri dosarele cu propunerile tehnice si financiare si celelalte documente de calificare. „In aceasta etapa vom verifica dosarele si, daca este cazul, le vom cere firmelor documente suplimentare. De-abia apoi vom anunta câstigatorul, vom astepta perioada contestatiilor si vom atribui contractul. Cel mai probabil, licitatia se va finaliza dupa 1 ianuarie“, a declarat Lucian Buse, prorectorul pe probleme economice al Universitatii din Craiova.


Cine a ramas in cursa


Pe sutele de miliarde de lei ale ministerului se vor bate UTI International, SC Scadt Slatina, Novara T Impex din Craiova si Argecom din Pitesti, in timp ce Tifco Craiova, Hidroconstructia Bucuresti si ACM-4 Bucuresti au renuntat sa mai depuna oferte. Potrivit documentelor depuse de firmele ramase in cursa, sumele pe care acestea le considera necesare pentru reabilitarea blocului S 200 se invârt in jurul a 400 de miliarde de lei, cu mult mai putin decât cele 560 de miliarde de lei cât au preconizat autoritatile ca va costa investitia totala in parcul tehnologic. De asemenea, lucrarile sunt estimate sa se finalizeze in cinci ani, ceea ce inseamna ca blocul S 200 ar putea fi dat in folosinta abia in 2012. Universitatea a primit deja 47 de miliarde de lei din partea Ministerului Educatiei.


Care sunt firmele concurente


Doua dintre firmele participante la licitatie au fost implicate de-a lungul timpului in scandaluri legate de lucrarile pe care le-au efectuat. Novara T Impex, patronata de Mihai Tomescu, a câstigat mai multe proiecte pentru reabilitarea unor drumuri sau cladiri. GdS a prezentat pe larg problemele care au aparut la lucrarile executate de Novara T Impex la drumul din Castranova ce trebuia reabilitat din fonduri europene in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala sau la Liceul CFR din Craiova. Nici SC Scadt din Slatina nu a scapat de scandaluri. Patronata de senatorul pesedist Ion Toma, ales recent in forul de conducere al partidului, Scadt a stârnit vâlva dupa ce a câstigat lucrarile de construire a Palatului Prefecturii din Slatina si a liniei de troleibuz care a fost desfiintata la putin timp dupa darea in functiune. In prezent, societatea construieste cartierul de locuinte ANL din Craiova de pe strada Potelu, unde inregistreaza mari intârzieri. UTI International este firma care, impreuna cu alte societati de constructii, se ocupa de modernizarea centrului Craiovei. Cealalta firma, Argecom, a construit mai multe sedii ale unor institutii din Pitesti si a asfaltat câteva drumuri nationale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS