10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociatiile refuza colaborarea cu primaria

Asociatiile refuza colaborarea cu primaria

Razboiul dintre primarie si locatarii blocurilor privind salubrizarea s-a mutat, mai nou, in instanta. Membrii Asociatiei „Dacia“ sustin ca au fost amendati de functionarii publici fara temei legal.


Pastrarea curateniei, in perimetrul asociatiilor de proprietari, continua sa nasca dispute si la sfârsitul acestui an, intre reprezentantii Primariei Craiova si cei ai locatarilor blocurilor. Mizeria gasita in aceste zone ii determina pe functionarii publici ca la fiecare control sa mai sanctioneze câteva asociatii, pentru ca nu isi fac treaba ca la carte. Unul dintre aceste cazuri este si cel al Asociatiei „Dacia“, din Valea Rosie. Potrivit unuia dintre reprezentanti, Petre Petculescu, sanctiunea a fost insa aplicata nelegal, iar procesul-verbal a fost intocmit aiurea.


„Cei de la primarie au venit pe 5 noiembrie si dupa ce s-au invârtit in jurul blocurilor si au descoperit gunoaie au decis sa ne dea amenda. Sanctiunea am primit-o prin posta câteva zile mai târziu“, a explicat Petculescu.


Plângere contraventionala la Judecatoria Craiova


Dupa ce au analizat cu atentie cazul, membrii Asociatiei „Dacia“ au decis sa faca o plângere contraventionala la Judecatoria Craiova. Pentru a sustine afirmatiile, barbatul a reamintit ca procesul-verbal nu a fost semnat de nici un martor, iar fotografiile realizate nu demonstreaza ca gunoiul s-ar afla la platforma Asociatiei „Dacia“. De asemenea, Petculescu a prezentat in instanta factura de plata a gunoiului suplimentar, care, potrivit mentionarilor din procesul-verbal, nu ar fi fost platit. „Nu am primit comunicarea, insa am mers la instanta si am vazut ca actiunea intentata de noi a fost admisa. Din asta rezulta ca reprezentantii primariei nu au avut dreptate, iar amenda a fost aplicata fara temei legal“, a mai spus Petculescu.


Dan Dobrescu, seful Serviciului Gospodarie Comunala, din cadrul municipalitatii, a precizat ieri ca nu stia mai multe amanunte despre acest caz, insa il va studia. „Nu stiu ce sa va spun. Mai intâi sa vedem dosarul pe care il avem noi la primarie, iar apoi sa primim decizia instantei. In functie de aceasta, juristii institutiei vor decide ce fac mai departe“, a declarat Dobrescu.


Amenzi intre unu si 25 de milioane


Potrivit reglementarilor normative, amenda pentru astfel de cazuri variaza intre un milion si 25 de milioane de lei, destul de mica, dupa cum sustin functionarii, satui sa ii tot atentioneze pe craioveni sa curete in fata blocului si pe platformele de gunoi. „Numarul amenzilor a mai scazut, spre deosebire de aceeasi perioada a anului 2005. Principalul motiv il reprezinta actiunile repetate pe care le-au intreprins angajatii primariei. Totusi, exista in continuare destule asociatii care nu respecta aceasta obligatie, in fiecare cartier gasindu-se câteva“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Pe de alta parte, reprezentantii asociatiilor sunt de parere ca nu pot mentine cutatenia pe platformele de gunoi, atâta timp cât in interiorul acestora poate avea acces orice persoana. Obligatia de salubrizare este vazuta de acestia ca fiind aproape imposibil de tinut, atâta timp cât nu exista cineva care sa monitorizeze, in permanenta, perimetrul asociatiei. Dan Dobrescu a precizat insa ca nu este prima data când asociatiile doresc sa scape de penalizarile usturatoare apelând la ajutorul instantei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS