12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCreste traficul la frontiera

Creste traficul la frontiera

Cu mai putin de trei saptamâni inainte de intrarea in Uniunea Europeana, românii stabiliti in strainatate incep sa se intoarca in tara pentru a-si petrece Craciunul alaturi de familii.


Traficul la frontiera incepe sa creasca in aceasta perioada, de sfârsit de an. Cu toate ca se apropie data integrarii României in UE, politistii de frontiera nu trec usor peste formalitatile legate de documente. 118 cetateni români nu au putut iesi din tara, prin punctele de trecere a frontierei din judetul Dolj, de la inceputul anului. Cifra este redusa, comparativ cu anul trecut când s-a interzis iesirea pentru aproximativ 500 de români. Tranzitarea granitei nu a fost permisa de catre politistii de frontiera doljeni din cauze diferite. Astfel, cinci dintre persoanele care s-au prezentat la iesirea din tara erau date in consemn, 22 aveau nereguli in documentele de calatorie, 40 nu aveau mijloace de intretinere, o persoana era autorul unei infractiuni, iar 50 nu au indeplinit alte conditii. Referitor la strainii carora nu li s-a permis iesirea din tara, in acest an au fost inregistrate 16 cazuri, fata de 27, in anul 2005. Potrivit ultimelor date, de la inceputul anului, politistii de frontiera doljeni au desfasurat 815 actiuni specifice, dintre care 444 au fost efectuate in cooperare cu structuri din MAI si din afara acestuia, acestea fiind indreptate catre principalele forme de infractionalitate specifice zonei: migratie ilegala, contrabanda, braconaj piscicol, stupefiante, trafic international cu autoturisme furate si nu in ultimul rând ordine publica. Au fost inregistrate, in perioada mentionata, 269 de infractiuni si au fost aplicate 1.030 de contraventii, cu o valoare de peste 660 de milioane de lei.


Au iesit mai multi români


Traficul la frontiera româno-bulgara prin PTF Calafat si Bechet a cunoscut in acest an o crestere usoara, de circa 6%, respectiv 236.840 de cetateni, fata de 223.582 de persoane in 2005. In timp ce numarul total al strainilor care au tranzitat frontiera cu Bulgaria pe cele doua sensuri a fost de 122.218, in scadere cu aproximativ 13% fata de perioada similara a anului 2005 (139.807 persoane), a crescut semnificativ numarul cetatenilor români care au trecut granita. Daca in 2005 s-au inregistrat 83.775 de calatori români, in acest an numarul lor a depasit 114.000, insemnând o crestere cu aproximativ 37 de procente. Numarul mijloacelor de transport (vehicule, nave si aeronave) care au tranzitat cele doua PTF a fost 94.016, mai mic cu aproximativ 15% fata de anul trecut (111.133). Doua subunitati ale Politiei de Frontiera Dolj s-au mutat in acest an – sectorul Politiei de Frontiera Rast la Bistret si Sectorul Politiei de Frontiera Nisipeni la Ivanesti.


Pregatiri pentru 1 ianuarie 2007


O data cu apropierea datei de 1 ianuarie 2007, Politia de Frontiera Dolj si-a organizat camerele tehnice si operationale pentru implementarea Sistemului Integrat al Frontierei de Stat. „In perioada imediat urmatoare avem in vedere elaborarea unei noi dispozitii de supraveghere si control al trecerii frontierei de stat de catre IJPF pentru executarea misiunilor in conditiile necesitate de integrarea României in UE si modificarea statului juridic al frontierei de stat cu Republica Bulgaria. Nu vom neglija nici efectuarea de teste asupra lucratorilor din punctele de trecere a frontierei, privind vigilenta, respectarea metodologiilor de lucru si capacitatea de a efectua analiza riscurilor la nivel tactic pe timpul efectuarii controlului la trecerea frontierei“, a declarat seful IJPF Dolj, comisar-sef Ionisor Berceanu.


In aceasta perioada, autoritatile doljene se asteapta ca traficul la granita sa creasca de la o zi la alta. Politistii de frontiera avertizeaza ca de la 1 ianuarie 2007 nu se va renunta total la pasapoarte. Fiecare cetatean român care vrea sa intre in statele UE poate alege sa prezinte la granita fie pasaportul, fie buletinul. Mai mult, MAI recomanda românilor sa aiba la ei si pasaportul in cursul deplasarilor in strainatate, pentru a preintâmpina eventualele neplaceri in perioada necesara agentilor politiilor de frontiera din celelalte state membre pentru a se familiariza cu documentele românesti de identitate.


Calatorie doar cu buletinul


Cetatenii români pot intra doar cu buletinul, de la 1 ianuarie 2007, in toate tarile membre UE, mai putin in Suedia. Ministrul administratiei a anuntat zilele trecute ca si Cehia, si Cipru, care prevazusera initial restrictii, vor permite accesul românilor doar pe baza cartii de identitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII