21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBolnavii de TBC, platiti cu tichete sociale

Bolnavii de TBC, platiti cu tichete sociale

Bolnavii de tuberculoza din judetul Dolj care accepta sa isi ia tratamentul in fata unui cadru medical vor beneficia din ianuarie 2007 de tichete sociale in valoare de pâna la 600.000 de lei lunar.


Bolnavii de TBC au o sansa in plus sa efectueze tratamentul corect si complet si sa se vindece, gratie unui program ce va fi implementat de la inceputul anului viitor, prin intermediul Crucii Rosii, filiala Dolj. Obiectivul acestui program, finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, este de a ajuta pacientii de tuberculoza. „Bolnavii de TBC trebuie sa fie atenti ca in luna decembrie sa faca tratamentul la medicul specialist, pentru a fi luati in evidenta acestui program. Noi, cu voluntarii de la Crucea Rosie, vom prelua in ianuarie listele de la medicii de familie sau de la dispensarele TBC si astfel vom distribui tichetele sociale. Fac apel la toti bolnavii din judet sa-si faca tratamentul pentru a se regasi in listele pe care noi le vom prelua la inceputul anului viitor“, a declarat Maria Vintila, director la Crucea Rosie, filiala Dolj. Tratamentul tuberculozei este gratuit, indiferent daca bolnavul plateste sau nu asigurarile sociale de sanatate. Proiectul de oferire de stimulente pentru bolnavii de tuberculoza este finantat de Fondul Global de Combatere a SIDA, tuberculozei si malariei si este implementat de Crucea Rosie si Fundatia „Doctors of the World“ România.


Românii respecta tratamentul daca primesc ceva in plus


A doua boala infectioasa in lume, dupa SIDA, in privinta numarului de decese in rândul adultilor, tuberculoza continua sa fie o grava problema de sanatate publica. Intreruperea administrarii medicamentelor poate avea consecinte grave, prin aparitia formelor cu multipla rezistenta la tratamentul standard. Recomandarile OMS privind strategia de control al tuberculozei includ tratamentul direct observat (DOT) – administrarea medicatiei sub directa observatie a personalului medical de specialitate. Potrivit autoritatilor, respectarea tratamentelor cu durata medie sau lunga ori donarea de sânge reprezinta pentru cei mai multi români un lucru pe care il efectueaza abia in momentul in care primesc un folos material. „A trebuit sa-i stimulam intr-un fel pentru a-i face pe pacientii de tuberculoza ce au urmat un tratament la care au renuntat dupa o perioada scurta sau refuza medicatia sa inteleaga ca sunt un pericol pentru ei si pentru cei din jurul lor“, a precizat directorul Institutului National de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucuresti, Ion Paul Stoicescu.


O treime sub supraveghere


Potrivit specialistilor, in judetul Dolj, doar 300 de bolnavi de TBC din totalul de 900 existenti isi fac tratamentul sub supraveghere medicala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU