21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljencele, victime in familie

Doljencele, victime in familie

De rusine sau din lipsa unui adapost unde sa se mute impreuna cu copiii, multe craiovence suporta bataile, umilirea si jignirile sotilor. Incepând de ieri, Mitropolia Olteniei impreuna cu institutiile abilitate ale urbei au demarat campania „Sa spunem nu violentei in familie!“.


Cazuri de violenta domestica sunt semnalate zilnic, dar o mica parte din ele ajung sa fie cercetate de politie. Desi Craiova si implicit Doljul au un numar semnificativ de locuitori, putine sunt institutiile care le sprijina pe femeile supuse violentei domestice. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, in cadrul Complexului de servicii comunitare, a pus la dispozitia cuplului mama/copil un apartament gata sa adaposteasca noua astfel de cazuri si alt centru pentru primire in regim de urgenta a copilului abuzat in familie. Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj, a declarat ca, de la inceputul anului si pâna in prezent, au fost adapostite zece mame impreuna cu copilasii lor, agresate fizic de catre soti. „Noi le adapostim pentru o perioada cuprinsa intre o zi si 30 de zile. Multe dintre femei, neavând alta solutie salvatoare, o locuinta unde sa se mute, departe de sotul bataus, se intorc acasa. Am avut cazuri când femeile au revenit dupa o perioada in centrul de primire in regim de urgenta. Pentru copilul abuzat in familie avem doua apartamente de câte patru camere. Mai exista situatii când pe mamicile care au bebelusi sau copilasi de pâna la doi ani le cazam in Centrul Maternal al Directiei. Avem personal specializat sa ofere consiliere acestor femei care au fost victime ale abuzurilor“, a mentionat Cornel Baloiu.


11 cazuri de violenta ridicata in mediul familial


Politistii doljeni au inregistrat de la inceputul anului si pâna in prezent 11 cazuri de violenta ridicata in mediul familial. Dintre acestea, cinci au fost omoruri, patru tentative de omor si doua pruncucideri. Ultima tragedie s-a petrecut pe 5 noiembrie, in localitatea doljeana Urzicuta. Ioan Micu, de 38 de ani, din comuna Urzicuta, a fost cel care a sesizat postul de politie din comuna ca si-a omorât sotia, pe Georgeta Micu, de 37 de ani. Cazul este cercetat de ofiterii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj si de un procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj. Acestia au stabilit ca pe 5 noiembrie, in jurul orei 22.00, pe fondul consumului de alcool si al geloziei, sotii Micu s-au luat la cearta, dupa care Ioan i-a aplicat femeii multiple lovituri cu un lemn, provocându-i traumatisme craniene si fracturi de tibie si peroneu, leziuni in urma carora victima a decedat.


Ultima pruncucidere a fost inregistrata de IPJ Dolj pe 25 octombrie, când un nou-nascut a fost gasit intr-o ghena de gunoi dintre blocurile de pe bulevardul Decebal din Craiova. In urma cercetarilor s-a stabilit ca nou-nascutul a decedat dupa ce a fost strangulat cu un cordon din material textil.


Victimele violentei in familie tac


Politistii doljeni spun ca violenta redusa din mediul familial de cele mai multe ori nu este sesizata, iar arunci când este, cei implicati ajung la impacare. „Din diferite motive, de la teama de a nu-si destrama familia, pierderea unor posibilitati materiale sau pentru faptul ca sanctiunea aplicata agresorului va fi suportata din bugetul comun al familiei, fac ca aceste acte violente sa nu fie sesizate politiei“, a explicat subcomisar Maria Vasile, purtator de cuvânt in cadrul IPJ Dolj. S-a stabilit ca majoritatea cazurilor de violenta inregistrate de IPJ Dolj s-au petrecut in mediul rural. In cazul in care o persoana cade victima violentei in familie, politistii o sfatuiesc sa apeleze numarul de urgenta 112 sau sa ia legatura cu politistul de proximitate din zona. In cazul in care victima violentei in familie a depus o plângere la politie, sa nu o retraga. „Cel mai important aspect de retinut este ca violenta in familie poate fi sesizata de partea vatamata, dar si de alt membru al familiei sau alte persoane care au fost martore la astfel de incidente“, a adaugat subcomisar Maria Vasile.


Scoala, implicata in procesul de stopare a violentei domestice


Alta institutie abilitata care are chiar si un compartiment special dedicat prevenirii violentei in familie este Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj, unde exista oameni specializati angajati, gata sa ofere consiliere juridica femeilor. Atât insa, deoarece nici pâna in prezent institutia amintita nu a intrat in posesia unui sediu special pentru adapostirea femeilor supuse violentei domestice. In incercarea de a preveni cazurile de violenta in familie, dar si de a oferi un sprijin celor supuse unor astfel de traume, Mitropolia Olteniei va organiza pe 24 noiembrie dezbaterea publica „Sa spunem nu violentei in familie!“, eveniment la care vor participa reprezentanti ai institutiilor locale cu atributii in domeniul violentei in familie, dar si preoti si profesori de religie care isi desfasoara activitatea in aceeasi comunitate, creând astfel premisele unor parteneriate locale intre biserica si scoala, in domeniul violentei in familie. Potrivit reprezentantilor mitropoliei, la nivelul mai multor scoli din judetul Dolj a demarat, incepând cu 1 noiembrie, un concurs de desene si mesaje cu tema „Stop violentei in familie!“, iar pe 25 noiembrie (Ziua internationala de lupta impotriva violentei in familie), la Colegiul National „Elena Cuza“ va avea loc expozitia acestor lucrari, eveniment in cadrul caruia cele mai reprezentative desene si mesaje vor fi premiate de organizatori.


Tipuri de violenta


Violenta fizica: impingeri, palmuiri, loviri cu/de obiecte, lovituri cu picioarele sau cu pumnul, sugrumare etc.


Violenta verbala: tipete, insulte, umiliri si critici jignitoare, injuraturi, batjocorire, amenintari cu bataia, cu omor ori sinuciderea.


Violenta sexuala: constrângere la activitati sexuale, provocarea durerii, lovirea organelor sexuale.


Legislatie


Conform Legii nr. 217/2003, violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala savârsita cu intentie de un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII