10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLiceul Agricol, o umbra a scolii de odinioara

Liceul Agricol, o umbra a scolii de odinioara

Asemenea intregului sistem de invatamânt cu profil agricol, Liceul din Malu Mare a ajuns in prag de desfiintare.


Cu ani in urma, Liceul Agricol Malu Mare era o unitate de invatamânt cum putine se aflau chiar si in Craiova. Efectivele sale ajungeau la 800, uneori chiar 1.000 de elevi. In caminele scolii elevii se bateau sa apuce unul dintre cele 400 de locuri de cazare. Unitatea de invatamânt – care avea o dubla finantare, de la Ministerul Invatamântului si Ministerul Agriculturii – dispunea de o ferma cu peste 300 de porci, cu vaci de lapte, plus una de pasari de rasa, dar si o linie tehnologica de pasari ouatoare. Acum, toate acestea sunt doar istorie.


O scoala pe cale de disparitie


In prezent, Liceul Agricol Malu Mare mai are doar 165 de elevi, cu totul, daca ii aduni pe cei de la liceu cu cei ce frecventeaza scoala de arte si meserii. De fapt, nici nu mai are clase de a IX-a si a X-a, ci doar de a XI-a si a XII-a, mergând spre lichidare. Chiar si vechiul profil al liceului – acela de a scolariza tehnicienii veterinari – este aproape disparut. A aparut insa un nou profil – tehnician veterinar animale de companie – in baza caruia elevii nu mai pot obtine o diploma care sa le ateste cunostintele in cresterea porcilor, vacilor, pasarilor, deci o calificare utila unui fermier european, ci doar o calificare care le da dreptul sa-i ajute pe medicii veterinari de la oras sa trateze câini, pisici si papagali.


Nevoit sa-si gaseasca un profil specific economiei actuale, liceul a incercat sa-i atraga pe copii catre specializarea de lucrator comercial, adica de vânzator cu acte in regula. Chiar si asa, adresabilitatea unitatii de invatamânt este destul de scazuta.


„Elevii nostri nu sunt precum cei de la oras“


Situatia liceului, ca de altfel a intregului invatamânt agricol, este disperata. „Eu cred ca situatia ar trebui cumva rezolvata la nivel national. Noi avem baza materiala, avem personal calificat, iar copiii isi doresc sa se revina la profilul traditional, acela al pregatirii tehnicienilor veterinari. In curând, România va deveni membra a Uniunii Europene, or in UE se cer fermieri cu pregatire in agricultura. Daca nu vom avea astfel de oameni pregatiti, tara noastra se va intoarce inapoi cu zeci de ani, iar agricultura româneasca nu va fi niciodata competitiva pe piata europeana“, a sustinut prof. Georgica Bercea, directorul adjunct al Liceului din Malu Mare.


Pe de alta parte, scaderea numarului de elevi este pusa de cadrele didactice si pe seama accentuarii saraciei. Din ce in ce mai putini parinti din satele apropiate – de unde proveneau odinioara majoritatea elevilor – isi trimit copiii sa invete la acest liceu, din cauza cheltuielilor care le implica scolarizarea. „Sunt destui elevi care lipsesc, dar nu pentru ca ar vrea sa chiuleasca, ci pur si simplu pentru ca nu au uneori bani de autobuz. Si e pacat… Elevii nostri nu sunt precum cei de la oras. Sunt copii cu bun-simt, cu respect fata de profesori, fara excese de personalitate si fara vedetismul copiilor de la oras“, a mentionat directorul adjunct Bercea.


Incercare de colaborare


Cadrele didactice incearca sa reinvie cumva, macar in parte, liceul de odinioara. Spre exemplu, s-a cazut la intelegere cu un patron francez, care sa investeasca aici pentru repopularea fermei de pasari, asigurând inclusiv hrana pasarilor, astfel incât sa se realizeze o baza didactica pentru instruirea elevilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS