10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, mari sefi in Banie

Craiovenii, mari sefi in Banie

Spectacolele dedicate Zilelor Craiovei au continuat si in cea de-a doua zi. Daca toti cei mici s-au intrecut la muzica, dans si pictura, craiovenii au invatat ca ei sunt sefi in orasul lor si au dat lectii de conduita functionarilor publici din institutiile la usile carora au batut de atâtea ori.


Cea de-a doua zi a manifestarilor dedicate Zilelor Municipiului Craiova a inceput prin cântecele si dansurile prichindeilor talentati de la gradinitele craiovene. Acestia au demonstrat in cadrul concursului „Festivalul de muzica usoara pentru copii si adolescenti“ ca pot face oricând concurenta cântaretilor din „show-bizz-ul“ autohton. Fie ca au interpretat piese din repertoriul popular oltenesc sau au cântat hiturile sezonului, fie ca au avut sau nu „dansatori in spate“, cei 27 de concurenti au fost sustinuti din sala de parinti, bunici, educatoare si colegii lor de grupa. Cei sapte membri ai juriului, dintre care fac parte compozitorul Dan Lupu si interpreta de muzica usoara Ileana Sipoteanu, va trebui sa aleaga prichindeii câstigatori. In urmatoarele zile, pe scena Casei Studentilor vor incerca sa convinga juriul ca sunt cei mai talentati cântareti craioveni 22 de elevi ai scolilor generale din Banie si zece liceeni. Prima editie a festivalului se va incheia vineri cu festivitatea de premiere, dar organizatorii au promis ca la anul cei care au pierdut isi vor incerca din nou norocul la cea de-a doua editie a festivalului. Dupa un spectacol de muzica in care a trebuit sa isi sustina cu aplauze favoritii, micii craioveni au fost invitati in sala Teatrului Liric „Elena Teodorini“, unde actorii Teatrului pentru Copii si Tineret „Colibri“ din Craiova le-au prezentat micutilor piesa „Cavalerii mesei rotunde“. Dimineata de festivitati dedicate copiilor s-a incheiat cu expozitia de pictura „Lumina, suflet si culoare“ a elevilor Scolii Generale nr. 21.


Craiovenii dau lectii de „buna purtare“


Dupa-amiaza celei de-a doua zile a spectacolului a fost dedicata in totalitate cetateanului de rând care se lupta zi de zi cu birocratia si cu comportamentul functionarilor plictisiti si nervosi din institutiile publice. Craiovenii care au trecut ieri la ora 15.00 prin parcul Teatrului National „Marin Sorescu“ au putut fi pentru câteva clipe actori si au putut sa ii dea lectii de „buna purtare“ functionarului de la ghiseu. Prin proiectul national „Cetateanul in primul rând“, fundatia germana „Friedrich Ebert“ promoveaza democratia si cetatenia activa, principii care pot functiona intr-o tara numai daca toti cetatenii sunt constienti de rolul lor activ in viata comunitatii din care fac parte. „Ideea de baza este ca doar cetateanul este seful si ceea ce facem astazi aici prin acest teatru forum este doar o forma de a promova acest mesaj. Nu exista democratie fara angajarea si implicarea cetatenilor in deciziile autoritatilor“, a explicat Alfred Pfaller, reprezentantul in România al fundatiei.


Tinerii dau clasa functionarilor publici


Cu ocazia Zilelor Municipiului Craiova, fundatia germana impreuna cu un grup de elevi craioveni au pregatit o sceneta in aer liber la care cetatenii prezenti au fost invitati sa participe.


Povestea a fost simpla, rupta din realitatea tranzitiei românesti – o batrâna solicita recalcularea pensiei pentru ca nepotul ei ii cere bani, dar ea nu ii da niciodata pentru ca are pensia prea mica. Si cum la casa pe pensii nu se gasesc documente care sa dovedeasca faptul ca ea a muncit 35 de ani si nu 25, batrâna este trimisa sa caute in arhivele institutiilor unde lucrase in tinerete. Aici da nas in nas cu un functionar care o trimite dupa documente pe la Calafat sau Severin si cu o functionara care este prea obosita ca sa caute in arhiva documentele necesare. Craiovenii au intrat repede in jocul actorilor amatori si câtiva tineri au vrut sa interpreteze rolul functionarei care a refuzat-o pe batrâna sau rolul nepotului care a refuzat sa o insoteasca pe batrâna la institutiile de unde trebuia sa ia adeverinte.


Cei mai vârstnici au stat insa pe margine si au comentat, incercând astfel sa isi impuna si ei punctul de vedere: „Reclam-o ca nu stie sa se poarte“ sau „Trimiteti nepotul la munca daca vrea bani“. Oricum, craiovenii au demonstrat de zilele orasului lor ca pot fi oricând sefii administratiei locale si ai functionarilor platiti din bani publici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS