16.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPata de petrol de pe Dunare a ajuns in Olt

Pata de petrol de pe Dunare a ajuns in Olt

Pata de petrol scursa in Dunare de la conducta sparta la terminalul din localitatea sârba Prahovo a ajuns ieri la intrarea in judetul Olt. Ieri – dimineata, in dreptul comunei Celei, la circa cinci kilometri de orasul Corabia, reprezentantii Politiei de Frontiera si cei ai Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Olt au amplasat pe apa fluviului, pe o lungime de 90 de metri, un baraj plutitor menit sa stopeze unda poluanta. Autoritatile si reprezentantii Administratiei Nationale Apele Române fac eforturi ca substantele petroliere sa nu ajunga in Delta. De-a lungul Dunarii au fost dispuse mai multe baraje plutitoare impregnate cu material absorbant biodegradabil. Directorul SGA, Adrian Motorga, care a patrulat ieri toata ziua in zona Corabia, a declarat ca fortele de interventie sunt pregatite sa intâmpine pelicula de petrol cu peste 2,3 tone de substante absorbante biodegradabile. „Noi suntem, in continuare, pregatiti cu peste 2.300 kilograme de material antipoluant. Am mai primit 500 de kilograme de la Bucuresti si mai asteptam. Am pozitionat si un pod plutitor menit sa opreasca la suprafata pelicula de petrol, urmând sa intervenim pentru indepartarea substantelor poluante, fie folosind operatia de pompare, fie utilizând material absorbant, dupa caz. Politia de Frontiera a anuntat ca unda poluanta se afla la intrarea in Olt, dar stirea va trebui confirmata“, a declarat Adrian Motorga. Confirmarea a venit din partea sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), Gheorghe Nastasie, conform caruia pata de petrol a intrat in raza teritoriala a judetului la ora 11.20 pe o lungime de 11 km, substanta poluanta apropiindu-se de Corabia. Numai pentru stoparea poluarii in Olt costurile substantelor antipoluante s-au ridicat, pâna aseara, la peste 340 de milioane de lei.


Ministrul mediului, Sulfina Barbu, care miercuri a survolat zona afectata, oprindu-se si la Corabia, recunoaste ca necazul de pe Dunare este dificil de gestionat, tinând cont atât de cantitatea fara precedent de petrol deversata, cât si de faptul ca accidentul a avut loc pe un fluviu cu debit mare. Pericol mare ramâne, in continuare, pentru localitatile riverane ale Dunarii care au prize de apa. Deja o cantitate de material absorbant a fost trimis de SGA Olt pentru suplimentarea rezervelor de la Turnu Magurele.


Alerta si pe malul bulgaresc


Bulgarii au fost si ei in alerta, in apropierea centralei nucleare de la Kozlodui fiind instalate filtre si baraje plutitoare. Autoritatile i-au avertizat pe localnici sa nu utilizeze apa fluviului in nici un fel. Cinci nave au intrat in actiune pentru a limita pericolul pe malul bulgaresc, unde, in câteva zone, unda poluanta a atins, pe arii mici, tarmul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS