10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOprirea apei i-a bulversat pe craioveni

Oprirea apei i-a bulversat pe craioveni

Situatie fara precedent in Craiova dupa ce municipalitatea a oprit apa in tot orasul pentru a face probele la fântâna arteziana din centru. Oameni cu sticle si bidoane ingramadindu-se la fântânile publice, spitale functionând in regim de avarie, gradinite si scoli fara apa de spalat, acesta era tabloul haotic pe care il prezenta ieri capitala Olteniei.


Printre institutiile care nu pot functiona prea mult timp fara apa curenta se numara spitalele. Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj sustine ca a anuntat din timp toate unitatile sanitare din subordine ca timp de 24 de ore va fi oprita apa in tot orasul, astfel incât acestea sa aiba timp sa-si faca rezerve. „Spitalul de Urgenta si Spitalul Municipal «Filantropia» au bazine pentru stocarea apei potabile. Spitalul de Boli Infectioase si Spitalul de Neuropsihiatrie nu au rezervoare de capacitate mare, dar au oprit apa in ce au avut: sticle, bidoane, cratiti, rezervoare de plastic. Pentru a reduce consumul de apa, astazi nu au spalat, iar cantinele au pregatit inca de ieri mâncarea pentru bolnavi“, a declarat dr. Stefan Popescu, director adjunct la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj.


Un rezervor si un hidrofor, dotari vitale pentru un spital


Poate cel mai bine pregatit pentru situatia de ieri a fost Spitalul Municipal „Filantropia“. Acesta a avut suficient timp la dispozitie pentru a-si face rezerve si, oricum, ieri pâna la orele prânzului, 60% din spital a avut apa curenta. „Am stiut de acum o saptamâna ca va fi oprita apa. Consumul cel mai mare de apa, aproximativ 60%, il avem la maternitate, nou-nascuti, cardiologie, hematologie si interne I, sectii unde pâna la ora 12.00 nu se oprise apa. Daca va fi nevoie suntem pregatiti cu un rezervor de 100 de metri cubi, care va asigura necesarul de apa pentru cel putin 24 de ore. La clinicile medicale din fosta policlinica a fost oprita apa inca din cursul noptii. Necesarul de apa este asigurat cu ajutorul unui rezervor si al unui hidrofor care functioneaza cu intermitenta, câte 15 minute din ora in ora. Celelalte sectii, laboratorul de analize, radiologia si clinicile de pediatrie de la Parc si-au asigurat stocuri de apa in vase, pentru bucatarie si activitatea curenta. Lenjeria a fost spalata cu doua-trei zile inainte de oprirea apei, iar rufele, spalate si calcate, sunt suficiente pâna saptamâna viitoare“, a sustinut economist Mihai Coman, managerul Spitalului „Filantropia“.


S-au operat doar urgentele


Cu totul altfel se prezenta situatia la Spitalul de Urgenta. Conducerea unitatii sanitare sustine ca a aflat de oprirea apei din presa, dupa care a solicitat si a primit o informare oficiala din partea Regiei de Apa abia miercuri dimineata, la ora 9.00, dupa care au inceput pregatirile pentru asigurarea rezervelor de apa. „Am pregatit cele doua rezervoare, unul de 500, iar celalalt de 300 de metri cubi, dupa care am informat in scris sefii de clinici. La blocurile alimentare s-a gatit cu o zi inainte, statia de sterilizare asigura doar strictul necesar, iar blocul operator nu a efectuat decât interventiile chirurgicale de urgenta“, a spus Mariana Trica, directoarea de ingrijiri al Spitalului de Urgenta Craiova. Mariana Trica a mai spus ca rezerva de apa ajunge doar pentru a asigura necesarul spitalului pentru maximum 24 de ore: „Nici nu vreau sa ma gândesc ce s-ar putea intâmpla daca restrictia privind apa curenta s-ar prelungi peste cele 24 de ore anuntate. Consecintele ar fi dezastruoase“.


Craiovenii invinovatesc autoritatile


Craiovenii de rând s-au aratat mai putin ingaduitori cu autoritatile locale, pe care le considera vinovate de lipsa apei potabile, dar si de bulibaseala creata de lipsa de informare corespunzatoare. „Am aflat de la avizierul blocului ca va fi oprita apa doua zile. Fara nici o motivatie. Asa ca am iesit cu bidoanele de plastic sa-mi fac rezerve de apa. Poate ca in mod normal nu m-ar fi deranjat o asemenea situatie, insa am o fetita de 16 zile, pe nume Ana, care trebuie sa faca baita“, a spus Constantin Cicort, actor al Teatrului National „Marin Sorescu“, din Craiova, surprins in momentul in care aseza in portbagaj bidoanele umplute cu apa de la fântâna din imediata vecinatate a Pietei Vechi. Cozi se formasera si la fântânile publice de la Gradina Botanica, de pe Severinului si din Craiovita Noua sau de la Simnicu de Jos.


„Stiam ca o sa se opreasca apa pentru o zi, dar nu stiu motivul. Am auzit ca s-ar face probe la artezienele din centru, dar pentru asta sa opreasca apa in tot orasul, mi se pare exagerat!“, a spus Gheorghe Lutan.


ISJ nu a fost instiintat de oprirea apei


Daca in cazul reprezentantilor spitalelor situatia a fost oarecum „salvata“, deoarece acestia fusesera instiintati ca apa nu va curge la robinete timp de 24 de ore, nu acelasi lucru se poate spune despre reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, care sustin ca „oficial“ nu au fost informati. „Am aflat miercuri din presa ca joi nu va curge apa in Craiova si atunci am sunat la câteva scoli sa-si ia masuri, sa opreasca apa in rezervoare sau butoaie. In rest, directorii unitatilor scolare s-au anuntat unul pe altul. Este foarte grav faptul ca Regia de Apa nu ne-a trimis nici un fel de instiintare despre decizia de a opri apa“, a precizat Diana Busoi, inspector general al ISJ Dolj.


„Noroc ca la scoala avem butoaie de 200 de litri“


La Grupul Scolar de Transporturi Cai Ferate Craiova, angajatii au marturisit ca au aflat de la cunostinte ca apa va fi oprita in tot orasul si au apucat sa opreasca apa in cele câteva butoaie, insuficienta insa pentru numarul mare de elevi.


„Noroc ca la scoala avem butoaie de 200 de litri, pe care le-am umplut imediat cu apa. In camin avem 241 de elevi, iar in scoala numarul total al elevilor este de 1.351 de elevi. Pentru cantina avem la dispozitie vechile cuve in care se gatea pâna in urma cu ceva timp, pe care acum le tinem cu apa. Pentru dimineata si prânz avem asigurata masa pentru astazi (ieri – n.r.), iar seara le oferim hrana rece.


Singura disfunctionalitate majora va aparea la grupurile sanitare, unde in mare masura tine si de educatia fiecarui copil daca va folosi galetusa sau nu… Elevii nostri se vor spala in seara asta (aseara – n.r.) pe mâini si pe dinti daca si-au oprit apa in camera, daca nu… Va fi insa foarte grav daca apa nu va veni mâine, atunci deja vom fi disperati. Numarul elevilor nostri este mult prea mare pentru ca apa din butoaie sa ajunga mai mult de 24 de ore“, a mentionat ing. Luminita Tenea, directoarea Grupului Scolar de Transporturi Cai Ferate Craiova. Pentru a preveni problemele create de o astfel de disfunctionalitate, Luminita Tenea a sugerat ca ideal ar fi fost „ca toate cursurile sa fi fost suspendate si orele recuperate eventual sâmbata“.


Unul dintre caministii Grupului Scolar de Transporturi Cai Ferate Craiova, Dragos Alex Dobre, se afla ieri, pe la ora prânzului, in curtea unitatii scolare, incercând sa se spele cu apa care abia mai picura de la unul dintre robinete: „M-am trezit de dimineata si am vazut ca nu curge apa. Nici nu am avut cu ce sa ma spal pe mâini si pe fata. Noroc ca mai curge apa la robinetul asta si pot si eu sa ma spal“.


Elevii s-au dus cu pachetelul acasa


Lipsa apei a fost resimtita si la Scoala nr. 2, si la Gradinita „Casuta Fermecata“, unde micutii au marturisit ca nu si-au putut mânca pachetelele pregatite de acasa, dar nici cornul si laptele primite de la scoala, neavând cu ce sa se spele pe mâini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII