10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCaminele culturale, in afara legii

Caminele culturale, in afara legii

Din 2003, caminele culturale au o lege prin care devin institutii publice in subordinea consiliilor locale, cu directori, organigrama, stampila si cont bancar. In Dolj, legea este insa o utopie, din moment ce nici o localitate nu are directori avizati de Ministerul Culturii si Cultelor.


Desi exista o lege care le reglementeaza activitatea, majoritatea caminelor culturale din localitatile doljene functioneaza in afara ei. Potrivit Legii nr. 292/2003, privind organizarea si functionarea asezamintelor de cultura, caminele culturale au devenit „institutii publice cu personalitate juridica, fara scop lucrativ, care functioneaza in toate centrele de comuna, sub autoritatea consiliilor locale“. Teoretic, de acum trei ani, acestea s-au transformat in institutii cu organigrama si stampila. Practic, ele nu exista nici macar pe hârtie, deoarece primarii nu s-au obosit sa le organizeze activitatea. Tot potrivit legii, conducerea operativa a caminului cultural este asigurata de un director numit prin concurs. Directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN), Dan Lupescu, afirma ca majoritatea localitatilor judetului nu au organizat un asemenea concurs, desi legea este in vigoare de trei ani.


„Mai mult de jumatate din consiliile locale nu au organizat concursuri pentru ocuparea functiilor de directori. Conform legii, ei sunt obligati sa faca acest lucru. Noi am dat avize cam pentru un sfert din cei care au câstigat concursurile, dar nu stiu daca vreunul dintre ei a primit avize finale de la Ministerul Culturii“, a spus Lupescu.


Primarii se justifica


Primarii din localitatile doljene invoca diverse motive pentru faptul ca nu au pus in aplicare legea.


„Avem camin cultural, dar acesta nu are personalitate juridica. Noi ne-am cam ferit sa facem acest lucru, cu cont in banca si toate celelalte, pentru ca aceasta institutie ar trebui sa aiba si personal, insa noi nu prea avem fonduri. Concurs pentru functia de director am organizat acum doi ani, dar pâna acum nu a venit nici un aviz de la minister. Asa ca persoana care se ocupa de coordonarea activitatii este un referent angajat al primariei“, a afirmat Ion Petria, primarul localitatii Goicea.


Alte camine se afla in reparatii si asteapta 1 ianuarie 2007 ca sa intre in legalitate. „Asteptam 1 ianuarie 2007 ca sa organizam concurs pentru functia de director. Acum suntem in reparatii cu cladirea caminului cultural, care arata ca vai de lume. Punem tavan fals, gresie etc. 1,7 miliarde ne costa reparatiile. Dupa ce terminam, facem si concursul“, a spus, la rândul sau, Nicolae Dragoi, primarul din Dabuleni. Si la Segarcea, primarul afirma ca nu a infiintat institutia din ratiuni economice. „Directorul care coordoneaza caminul cultural este angajat in cadrul unui serviciu al primariei. Noi nu am infiintat institutia pentru ca nu ar avea din ce sa se autofinanteze. Nu exista activitate. Acum avem un proiect pe care vrem sa-l depunem la Ministerul Culturii, ca sa obtinem sase miliarde de lei pentru a infiinta o casa de cultura“, a spus Nicolae Popa, primarul localitatii.


Dezinteres in masa


Reprezentantii institutiei care verifica activitatea caminelor culturale din judet spun ca situatia este dezastruoasa. „Doar trei din cele 111 localitati din Dolj nu au deloc camin cultural. In celelalte 107 localitati exista 148 de camine si doar 54 de directori. Doar doi dintre ei au trimis dosare la Ministerul Culturii pentru avizare, dar nu au primit nici un raspuns pâna acum. Este vorba de cei din localitatile Daneti si Mischii. In cursul acestui an, noi am trimis adrese catre toate primariile, ca sa ne informeze despre conditiile cladirilor, activitati si organigrama, insa doar 39 au raspuns invitatiei“, a precizat Amelia Etegan, director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj. Cu toate ca primariile nu au intrat in legalitate in ultimii trei ani, reprezentantii Prefecturii Dolj nu vad nici o problema aici, prevalându-se de faptul ca legea care reglementeaza aceasta activitate nu ar avea termene de aplicare.


„In lege nu se da un termen pâna la care trebuie sa se organizeze aceste concursuri. In momentul in care caminele culturale vor avea personalitate juridica, noi le vom privi in alt fel, in sensul ca pot participa la anumite proiecte pentru finantari etc. Acum insa ele functioneaza ca niste anexe la aparatele proprii ale primariei“, a declarat Eugen Marinescu, directorul Directiei de contencios administrativ si avizul legalitatii actelor din cadrul Prefecturii Dolj. O singura observatie am avea aici: chiar daca legea nu are termene de aplicare, de la intrarea ei in vigoare au trecut totusi trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU