17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCoreenii deschid stagiunea estivala

Coreenii deschid stagiunea estivala

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova isi deschide stagiunea estivala, mâine seara, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“, de la ora 19.00, cu un program artistic pe gustul melomanilor. Astfel, orchestra craioveana, sub bagheta dirijorului coreean Sung-Kyou Cho, va intepreta: Uvertura operei „Forta destinului“, de G. Verdi; Aria „Sogno di Doretta“ din opera „La Rondine“, Aria „Mi chiamano Mimi“ din opera „Boema“ – ambele de Puccini; Concertul nr. 1 in Re major pentru vioara, op. 6, de Paganini si Simfonia a V-a in Mi minor, op. 64, de Ceaikovski. Solistii care isi vor etala maiestria artistica sunt: Mi-Ae Cho, soprana din Coreea de Sud si violonistul Manrico Padovani din Italia.


Stagiunea estivala se va incheia vineri, 29 septembrie, tot cu artisti din Coreea de Sud, care anunta surprize dintre cele mai placute, dupa care, in 6 octombrie, Filarmonica „Oltenia“ isi deschide stagiunea propriu-zisa.


Sung-Kyou Cho, un dirijor remarcabil


Maestrul Sung-Kyou Cho este absolvent al Universitatii de Teologie din Seul – specializarile dirijat si muzica sacra – si a urmat inclusiv stagii de cursuri aprofundate in arta dirijoratului la Conservatorul din Sankt Petersburg si la Academia de Muzica din Sofia. In prezent, Sung-Kyou Cho dirijeaza Hanam Church Orchestra si colaboreaza cu o serie de ansambluri muzicale prestigioase, precum: Sukmyong Women University Orchestras, Orchestra Universitatii din Hansei, Orchestra Simfonica din Seul, Orchestra Filarmonicii coreene etc. Pe parcursul ultimelor stagiuni a avut succese deosebite, calitatea prestatiilor sale interpretative fiind recunoscuta de importanti critici muzicali ai lumii. Sung-Kyou Cho este un perfectionist, foarte exigent cu sine insusi, motiv pentru care urmeaza cursurile de master coordonate de muzicianul Boris Perrenoud. De asemenea, este invitat frecvent de Fundatia „Perrenoud“ cu sediul la Viena, pentru a dirija orchestre de reputatie internationala. Acesta nu este strain de România, iubeste tara noastra, ii apreciaza mult pe artistii români, motiv pentru care in 2004 a editat un DVD impreuna cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacau.


Soprana Mi-Ae Cho, asemuita cu Inessa Galante si Renata Tebaldi


Faimoasa soprana coreeana Mi-Ae Cho a fost initiata in domeniul muzicii de la vârsta de sase ani, datorita valentelor sale muzicale. La opt ani a inceput sa studieze si pianul, iar la 15 ani a inceput lectiile de canto sub indrumarea profesionala a lui Myung-Ae Lim, care i-a prevazut un viitor stralucit in realizarea carierei artistice. Dupa absolvirea cursurilor Universitatii de Teologie din Seul (in 1986), Mi-Ae Cho s-a remarcat in calitate de solista, concertând in compania unor ansambluri simfonice din tara natala. Talentul sau interpretativ i-a fost recunoscut la toate competitiile internationale la care a participat.


Specializându-se in interpretarea cu mare finete si sensibilitate a creatiei pucciniene, din punct de vedere stilistic, Mi-Ae Cho se apropie de tipologia artistica reprezentata de artiste celebre, precum Renata Tebaldi si Inessa Galante, afirma criticii muzicali. De aceea, a atras atentia lumii muzicale si prin interesul manifestat fata de capodoperele muzicii sacre, cum ar fi „Recviemul german“ de J. Brahms, „Magnificat si Beatus Vir“ de A. Vivaldi, „Messiah“ de G. Fr. Haendel, „Missa solemna“ de Ch. Gounod, „Creatiunea“ de J. Haydn etc., lucrari ale caror partituri solistice le-a interpretat magistral impreuna cu orchestre simfonice de mare prestigiu.


Violonistul Manrico Padovani, o valoare incontestabila


Violonist virtuoz de origine italiana, Manrico Padovani s-a nascut la Zürich, remarcându-se inca de la o vârsta frageda prin exceptionala sa dotare artistica. Dupa ce a obtinut un prestigios premiu la „Concursul tinerilor muzicieni elvetieni“, a urmat cursurile de masterat coordonate de Aida Stucki Piraccini la Conservatorul Winterthuher, finalizându-si pregatirea de specialitate in 1991.


Valoarea performantelor sale interpretative a fost recompensata cu numeroase premii si distinctii, precum: Premiul Aniversar al UBS (1991), Premiul „Kiefer Hablitzel“ (1989, 1990, 1993), bucurându-se de un succes total in contextul sustinerii de concerte si recitaluri in centre culturale importante din spatiul vest-european (Viena, Berlin, Luzern, Siena). Pâna in prezent, Manrico Padovani a concertat in compania unor ansambluri simfonice renumite din Sankt Petersburg, Moscova (orchestre filarmonice), Basel (Orchestra Simfonica Radio), Stuttgart (Orchestra Filarmonicii), abordând, in egala masura, si domeniul muzicii de camera. Dintre realizarile artistice de exceptie ale tânarului violonist se distinge editarea celor 3 CD-uri axate pe valorizarea unui repertoriu de mare varietate stilistica din creatia compozitorilor J. Brahms, S. Prokofiev, Cl. Debussy, A. Honegger, L. Janacek, Fr. Poulenc, L. van Beethoven, N. Paganini si altii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS