20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalExpozitia „Retrospectiva“ a pictorului Victor Pârlac

Expozitia „Retrospectiva“ a pictorului Victor Pârlac

Artistul plastic Victor Pârlac are expuse pe simezele a cinci saloane de la parterul Palatului „Jean Mihail“ din Craiova peste o suta de lucrari de pictura, grafica, pastel, desene, schite etc. Face parte din categoria pictorilor de valoare, cunoscuti in tara si in strainatate. Are numeroase expozitii personale, nationale, internationale, premii, diplome, distinctii si expozitii de grup.


Victor Pârlac s-a nascut la 30 martie 1936, in comuna Fauresti (Vâlcea), si a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timisoara si Academia de Arte „Nicolae Grigorescu“ din Bucuresti. Astfel, artistul si-a insusit diverse tehnici, dar a descoperit si altele, proprii, care i-au dat nota de originalitate.


Criticul de arta Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Arta Craiova, spune ca expozitia retrospectiva Victor Pârlac mai poate fi vazuta pâna pe 10 septembrie, ca ea reuneste o selectie de lucrari din colectii muzeale, colectii particulare si din colectia autorului: „Expozitia reface un demers artistic remarcabil, dominat de armonie si rafinament cromatic, inceput in urma cu peste 45 de ani“. Acelasi critic apreciaza ca universul plastic propus de Victor Pârlac este unitar, coerent si expresiv, de o mare acuratete stilistica si incarcatura afectiva: „Desi traditionale, temele sale predilecte: peisajul, natura statica si scena de gen cu nud sunt abordate intr-o maniera moderna in care accentul cade pe modul subtil de tratare a luminii, muzicalitatea acordurilor cromatice creând un spatiu imaginativ ce reverbereaza liniste si o stare de meditatie“.


Criticul Paul Rezeanu il considera pe Victor Pârlac un pictor al imaginilor citadine: „Este artistul pe care imaginile din Craiova l-au preocupat si atras in asemenea masura incât acestea au devenit adevarate cantate inchinate anotimpurilor acestui oras. Astfel, el a reusit sa surprinda, poate ca nimeni altul, insingurarea discreta a toamnelor târzii ale Craiovei, infiorarea blânda a iernilor, explozia vegetala a primaverilor sau caldura sufocanta a verilor sale“. Acesta apreciaza ca lucrarile artistului transmit sentimentul unei revelatii constante, care reuseste sa faca din expozitia personala deschisa la Muzeul de Arta din Craiova un adevarat eveniment cultural pentru capitala Olteniei si nu numai.


Neindoielnic, in creatia lui Victor Pârlac se evidentiaza lirismul culorii si, deopotriva, cel al liniei abia perceptibile, ceea ce ofera senzatia privitorului ca se afla in fata unui text poetic neoromantic. Regretatul scriitor I.D. Sirbu i-a citit tablourile, cu spiritul sau estetic de necontestat: „Pictorul e un sentimental ce se fereste de destainuiri sau lacrimi in public. Se ascunde, cu multa si rafinata truda, sub un stejar batrân (care singur face cât o pagina de istorie sau roman): nu uita sa impace, cromatic si compozitional, doi pesti albastri cu o lamâie si o sticla de votca vaga: alaturi, intr-o foarte realista ordine suprarealista, câtiva raci sunt inca verzi, autorul, din motive de timiditate sau mila, nu s-a putut hotari sa-i picteze fierti definitiv…


Cercul de investigatii al pictorului se consuma in zona Pietei-Vechi: aici suntem la un fel de hotar, dramatic si sentimental, aici are loc discreta agonie a vechiului oras, a vechiului târg – Craiova, pe strazile ce merg spre Lunca sau leaga atelierele pictorilor de centrul orasului nou.


Aici, culorile si volumele caselor, copacilor, turlelor, primesc o vraja poetica ce ne aminteste de Utrillo. Victor Pârlac isi scrie jurnalul sau de pictor care vede, intelege, patrunde“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS