18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, coplesita de canicula

Craiova, coplesita de canicula

Sute de apeluri la Serviciul de Ambulanta Dolj, zeci de oameni cazuti in strada, altii care au necesitat interventie imediata, un batrân decedat, acestea sunt rezultatele primei jumatati a zilei caniculare de ieri, din Craiova.


Temperaturile ridicate inregistrate ieri in Craiova au dus la decesul unui batrân si la inregistrarea a zeci de lipotimii. In numai doua ore, angajatii Serviciului de Ambulanta Dolj au inregistrat 30 de solicitari, pâna seara ambulanta fiind solicitata in peste 100 de cazuri. Pâna la orele prânzului sase persoane au cazut in strada din cauza caldurii, dintre care o femeie de 40 de ani si doua adolescente de 14, respectiv 16 ani. „Am avut incontinuu apeluri la Serviciul de Ambulanta, desi mercurul din termometre nu a mai urcat ca in alti ani pâna la 40 de grade. Surprinzator, am avut extrem de multe cazuri de lipotimii, spasmofilii, colici renale si colici biliare la persoane tinere sau chiar la adolescenti. Chiar acum (ieri – ora 13.00) am primit un apel pentru alt caz de lipotimie, o adolescenta de 14 ani a cazut in strada. Din pacate, am inregistrat si un caz de deces provocat din cauza caldurii. Victima este un barbat de 76 de ani din Craiova care a murit pur si simplu in strada“, a mentionat Alina Gheorman, medic primar, coordonator in cadrul Serviciului de Ambulanta Dolj.


Doi – trei litri de lichide pe zi


Medicii Serviciului de Ambulanta Dolj fac inca o data apel la craioveni sa evite pe cât posibil expunerea indelungata la soare, evitând astfel posibilele lipotimii sau deshidratari severe. Se recomanda ca vârstnicii, copiii si bolnavii cu afectiuni cardio-vasculare sa evite iesirile si activitatea fizica intre orele 12.00 si 17.00. „Daca totusi este nevoie sa iasa din casa, trebuie sa-si protejeze capul cu o sapca sau palarie, sa imbrace haine usoare din bumbac in culori deschise, sa evite expunerea neprotejata la soare pentru prevenirea insolatiilor si a socului caloric. De asemenea, este foarte important sa consumam cel putin doi – trei litri de lichide (apa minerala, sucuri, ceaiuri). In locuinte, oamenii trebuie sa tina ferestrele inchise atâta timp cât temperatura exterioara este mai mare decât cea din interiorul casei. In perioada caniculara exista riscul unei deshidratari severe, agravarea maladiilor cronice sau un atac de caldura“, a adaugat Alina Gheorman.


Consumati ceaiuri tonice


Consumati zilnic aproximativ doi litri de apa minerala, la care puteti adauga trei cani de ceai din coada calului, urzica, papadie, al caror efect benefic, remineralizant este recunoscut. In cazurile de deshidratare se recomanda plante cu efecte tonice vasculare, printre care cele mai importante sunt lemnul dulce, infuziile din plante cu un continut crescut de vitamina C: ceaiurile de catina si de macese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU