19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRetrocedarile, blocate de lipsa terenurilor

Retrocedarile, blocate de lipsa terenurilor

Doljenii care au cerut restituirea terenurilor avute in comuna Redea din judetul Olt nu vor pune mâna prea curând pe titlurile de proprietate.


Desi cele 300 de cereri de restituire a pamântului venite din partea locuitorilor din comunele Celaru, Amarastii de Sus si Amarastii de Jos au fost formulate in urma cu câtiva ani, situatia dosarelor de retrocedare este in continuare blocata. Probabilitatea ca povestea terenurilor revendicate de doljeni in baza Legii nr. 18/1991 in comuna Redea sa isi gaseasca un deznodamânt in curând este mica, cu atât mai mult cu cât in prezent, conform spuselor prefectului de Olt, Octavian Popescu, in localitate nu mai exista decât 100 de hectare rezerva de teren. In urma cu trei luni, comisia judeteana de aplicare a Legilor fondului funciar din Olt a solicitat reverificarea dosarelor depuse de cetatenii din Dolj si completarea acestora. „Situatia este din pacate aceeasi ca si acum câtiva ani. Singurul lucru care s-a schimbat este acela ca in comuna Redea mai sunt doar 100 de hectare rezerva de teren, in conditiile in care si cetatenii din comuna solicita in prezent o suprafata de teren de 1.000 de hectare. Alta problema este aceea ca, si dupa reverificarea dosarelor, aproximativ 25% din acestea nu contin dovada ca locuitorii din Dolj sunt indreptatiti sa solicite pamânt in Redea“, a declarat Octavian Popescu.


Azi, o noua runda de discutii


Pe lânga cele peste 1.300 de hectare revendicate de cetatenii din cele trei comune doljene, in Redea au fost depuse si solicitari de retrocedare in baza Legii nr. 247/2005. Conform datelor oferite in urma cu trei luni de subprefectul de Olt, Virgil Panduru, doljenii au mai solicitat restituirea unei suprafete de 2.600 de hectare de teren in baza noii Legi a proprietatii.


Conform prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, situatia cererilor venite din Dolj va fi rediscutata azi de cei doi inalti functionari. „Mâine (azi – n.r.) voi avea o intâlnire cu prefectul de Olt pentru a analiza inca o data situatia, ca sa gasim o solutie. Ne-am mai intâlnit o data si am discutat, si acum cautam sa deblocam situatia“, a spus prefectul Giugea.


Ping-pong cu dosarele din Amarastii de Jos


Daca discutiile intre Prefectura Olt si Prefectura Dolj dureaza de câtiva ani si conducerea celor doua judete nu a reusit sa gaseasca pâna in prezent o solutie, la nivel local se desfasoara un adevarat razboi al dosarelor. Primarul comunei Amarastii de Jos, Ion Dinu, a declarat ca dosarele intocmite in baza Legii nr. 247/2005 de cetatenii din comuna pentru a recupera terenurile de la Redea au fost plimbate intre cele doua judete de doua ori si in prezent zac in sediul primariei. „Nu am rezolvat nimic cu terenurile de la Redea. Cei de la Olt au trimis adrese la toti cetatenii din comuna care au cerut teren pe Legea 18 si le-au spus ca la Redea nu mai exista teren. Dosarele intocmite in baza Legii nr. 247/2005 ne-au fost inapoiate de vreo doua ori pe motiv ca nu mai exista teren. Acum sunt facute pachet aici, la primarie, si asteptam sa se intâmple ceva“, a declarat Ion Dinu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS