Sinistratii, ucenici pe santierul din ograda

Autori


Autoritatile judetene vor sa organizeze cursuri de reconversie profesionala in domeniul constructiilor pentru tinerii sinistrati care isi vor face ucenicia pe santierele din Lunca Dunarii.

Dupa ce guvernul a obligat o mie de sinistrati doljeni sa-si reconstruiasca singuri casele, chiar daca acestia nu sunt constructori de meserie, autoritatile judetene au hotarât sa trimita la cursuri de reconversie profesionala tinerii sinistrati care pot ajuta la reconstructia caselor. Centrul Regional de Formare Profesionala (CRFP) organizeaza cursuri de maistri in constructii si practica pe santierele din comunele afectate de inundatii pentru persoanele care vor sa ajute la ridicarea caselor luate de ape. „Daca vom gasi echipe de tineri atât din localitatile afectate de inundatii, cât si din comunele invecinate care vor sa lucreze la construirea caselor, CRFP va organiza cursuri de maistri in constructie, practica se va face pe santiere, iar la sfârsit acestia vor obtine o calificare“, a explicat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.

„Tinerii din ziua de azi se feresc de munca“

Primarilor doljeni din localitatile afectate de inundatii le revine sarcina sa gaseasca tinerii care doresc sa fie maistri si sa ii trimita la cursuri. Cu toate ca edilii sunt de acord cu propunerea autoritatilor judetene, acestia nu stiu daca barbatii din comunele lor sunt dispusi sa invete meserie. „Sunt destui tineri si nu numai care nu au un loc de munca. O sa ii inventariem si o sa vedem care opteaza pentru aceste cursuri. Cred ca aceia care provin din familii de meseriasi vor fi incântati, deoarece ei stiu deja meserie, iar prin aceste cursuri obtin si o diploma“, a spus Florea Cone, primarul comunei Macesu de Jos. Edilul-sef din Cârna nu stie cât de dornici sunt tinerii din comuna sa de cursurile CRFP, pentru ca acestia se feresc de munca pe santier. „La tara nu mai sunt meseriasi, nici cizmari, nici potcovari, nici zidari si fiecare om ar trebui sa stie sa faca ceva in viata. Din pacate, tinerii din ziua de azi se feresc de munca si nu stiu cât de dornici o sa fie sa mearga la aceste cursuri“, a spus Constantin Radu, primarul din Cârna.


Rastul nu duce lipsa de mesteri

Daca primarii din Macesu de Jos si Cârna nu sunt siguri ca vor gasi tineri care sa urmeze cursurile CRFP, in Rast exista de câtiva ani o echipa de mesteri care se ocupa de constructiile din comuna. „Eu am de mult o echipa de mesteri, care au lucrat si la ridicarea sediului primariei. Atunci erau 40, dar dupa ce au invatat meserie in Rast au plecat la munca in strainatate si mi-au mai ramas doar 12. Acestia insa au promis ca mai invata si pe altii si, dupa ce ridica casele lor, vor pune umarul si pentru cei care nu mai sunt in putere. Meseria asta se invata pe santier, se fura si nu stam acum sa le predam teorii despre constructii când scopul nostru este sa terminam o data ridicarea caselor“, a precizat primarul Rastului, Iulian Silisteanu. Ramâne de vazut cât de receptivi vor fi la propunerea autoritatilor judetene tinerii sinistrati si câti dintre ei, dupa ce-si vor face ucenicia la reconstructia caselor, vor fi meseriasii de mâine ai satului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 6 iulie 2006

Actualitate

» Consilierii il incaiera pe Solomon cu Orfahli
» Taranii din Brabeti pariaza pe melcii SAPARD
» Cresc amenzile pentru murdarirea orasului
» Prevenirea accidentelor ustura la buzunare
» Cersetorii si aurolacii, sub acelasi acoperis
» Oltenilor le place voia buna
» Reactii on-line

Local

» Pasaport pentru inchisoare
» Fostul director BCR Scornicesti, condamnat la inchisoare
» Arestat pentru ca i-a dat foc amicului
» Spânzurat la locul de munca
» Concert extraordinar de muzica religioasa in pestera
» Braconieri prinsi de jandarmi
» Furturi de material lemnos
» Proba de foc pentru comisii
» Liceu de Craiova
» Pericolul din parc
» Ministrul Hardau promite dezvaluiri incendiare dupa bac
» Ce afaceri mai fac consilierii judeteni
» AIESEC Craiova a implinit 15 ani

Dolj

» Tântarii nu mor pe bani putini

Gorj

» Conducerea SC FIBROCIM s-a ales cu dosar penal
» Pelerinaj in Grecia si Italia
» Tabara internationala la Mânastirea Tismana

Sport

» „Mai usor cu obiectivele!“
» Ping-pong cu sperantele Stiintei
» Oficialii olteni nu s-au tinut de cuvânt
» Primaria Caracal il premiaza pe Corneliu Andrei Stroe
» Jerry Gane: „Mi-as fi dorit sa ramân la Craiova“
» Guso, ti se pregateste ceva?
» Coltul microbistului

Bani & Afaceri

» Doljenii au epuizat Loganurile
» Caravana pentru romi
» Occidentalii poarta haine croite la Craiova
» Uricani – prima investitie privata

Sanatate

» Detoxificarea, curatenia organismului
» Radiatiile ultraviolete, un dusman de temut al pielii
» Coada soricelului, antiseptic natural
» Merele ajuta digestia

Magazin

» Predealul, optiune pentru canicula
» Insulele cu cel mai mult sex-appeal
» Scurte stiri
» Horoscop
» Ia te uita!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Fereşte-te de radar!
» Intreruperi programate
» MERCURIAL
» Picatura de cunoastere

Top