10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSefii de la cultura, avocatii lui Solomon

Sefii de la cultura, avocatii lui Solomon

Lucrarile de modernizare a centrului continua, desi institutiile de cultura atentionasera ca vor trece la masuri dure. Reprezentantii acestora au facut pace cu primaria in cadrul unei conferinte de presa, dupa care au incercat sa justifice actiunile administratiei locale.


 Institutiile de cultura craiovene au cedat ieri si au cazut la o intelegere cu edilul-sef al orasului, Antonie Solomon, pentru continuarea lucrarilor de modernizare a centrului. Desi atât Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Dolj, cât si Muzeul Olteniei anuntasera, cu tam-tam, ca vor sta pe pozitii si nu vor accepta ca legea sa fie incalcata, in cadrul conferintei de presa desfasurate joi, acestea au dat-o la intors. Când a venit vorba sa puna in aplicare continutul adresei, trimise pe 14 iunie catre primarie, cele doua institutii s-au facut ca ploua. Reamintim ca in respectivul act se stipula clar ca lucrarile la centrul Craiovei trebuie sistate imediat, in caz contrar reprezentantii primariei fiind pasibili de o amenda grasa, dar si de intocmirea unui dosar penal.


Desi era vorba de o adresa oficiala trimisa chiar primarului, Solomon a declarat ieri ca habar nu avea ca hârtia a fost emisa. Dupa ce i-a fost in sfârsit pusa la dispozitie, edilul-sef a sustinut totusi ca nu e vorba de un ordin, care trebuie obligatoriu respectat. „Pai voi nu vedeti ce scrie la sfârsit! «Mizând pe capacitatea dumneavoastra de intelegere, va adresam rugamintea noastra cordiala, distinse Domnule Primar, de a dispune respectarea de indata a actelor normative care reglementeaza acest domeniu». Nu am cum sa ma supar daca mi-au zis «distinse Domnule Primar». Nu poate fi nimic de rau“, a precizat Solomon.


 Dulaii, transformati in catei


 Reprezentantul DJCCPCN Dolj, Mircea Berindei, a incercat ieri sa se eschiveze prin orice mijloace. Directia nu numai ca nu si-a pus in practica „amenintarile“, ci mai mult a incercat sa gaseasca o scuza conducerii Primariei Craiova. „De fapt, un arheolog al muzeului a fost in urma cu trei saptamâni acolo si a supravegheat indeaproape toate lucrarile“, a explicat Berindei. Afirmatiile acestuia le contrazic pe cele ale directorului Muzeului Olteniei, care anunta in urma cu câteva zile ca un angajat al sau a descoperit câteva ruine chiar in parculetul din Piata Prefecturii.


Disputa dintre cele doua institutii a fost insa intrerupta de afirmatiile primarului, care a sustinut cu tarie ca nu va opri in ruptul capului lucrarile la centru. „Pot sa imi dea si amenda, ca o platesc din buzunarul meu, dar tot continuu. Pot sa gaseasca acolo ramasitele stramosilor mei de la Cârna si tot voi continua. Sunt convins ca ei ar intelege“, si-a sustinut cauza primarul. Dupa mai multe explicatii date de Mihai Fifor, directorul muzeului, Solomon a tinut sa precizeze ca va sista lucrarile, insa doar in perimetrul ruinelor descoperite. In acea zona, urmeaza insa sa fie amplasata camera de comanda pentru fântâna arteziana cântatoare. Precizam insa ca fundatia incaperii a fost deja turnata.


Protocol intre primarie si Muzeul Olteniei


 Pâna la urma, reprezentantii primariei au fost de acord sa semneze un protocol cu Muzeul Olteniei, pentru supravegherea arheologica a lucrarilor, Fifor precizând ca nu este nevoie de descarcarea de sarcini a terenului. Pentru realizarea ultimei actiuni au facut demersuri anterior atât muzeul, cât si DJCCPCN Dolj, insa brusc s-a decis ca nu mai este nevoie.


Nedumeriri au aparut si in privinta intreruperii sau nu a lucrarilor pâna la semnarea protocolului, intrebari care au ramas insa fara raspuns. Dupa ce vor semna protocolul, arheologul din cadrul muzeului se va deplasa la fata locului, va face fotografii dupa care va intocmi un raport de expertiza, pe baza caruia se va stabili vechimea ruinelor. Ieri nu se stia insa daca lucrarea de supraveghere va fi remunerata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS