14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpectacolul de balet „In pasi de dans“

Spectacolul de balet „In pasi de dans“

Pe scena liricului craiovean, astazi, de la ora 11.00, este programat spectacolul de balet, „In pasi de dans“, pe muzica de Charlie Chaplin, P. I. Ceaikovski, A. Vivaldi, J. Brahms, Sandor Lakatos, G. Bizet, Vangelis, J. Strauss, Maria Tanase, Filipa Giordono, Duo Marjango si Edith Piaf. Coregrafia si scenografia sunt semnate de Emilian Bartes, Lelia Vais si Ionela Trusca, iar solisti balet sunt: Lelia Vais, Violeta Ticu, Ionela Trusca, Floriana Ion, Nicolae Popa, Claudiu Trifu si Ionut Cimpoieru. Dat fiind faptul ca este „Ziua Internationala a Copilului“, in spectacol vor dansa si cei mai talentati copii din Cetatea Baniei, copii care au indragit si au facut pasiune pentru arta coregrafica, precum: Anastasia Alexandru, Iris Bezniceanu, Alexandra Bildea, Carina Buca, Andreea Caramida, Andreea Chisar, Nadine Chhna, Isabela Dabuleanu, Alexandra Dediu, Bianca Filip, Luisa Gheorghe, Maria Gruionu, Alexandra Ivanovici, Maria Maiuru, Ana Manea, Adriana Magureanu, Carmen Popescu, Oana Prejbeanu, Simona Serban, Marina Stefanescu, Smaranda Stirbu, Alexandra Trandafir, Cristiana Vinturici, Raluca Maria Trusca si Alexandra Popa.


Magia artei coregrafice


 Specialistii in istoria artei spun ca baletul este o arta moderna si complexa, care dateaza de patru secole, insa unele dintre elementele sale componente, precum dansul, costumul si masca (folosita pâna aproape de secolul XIX) sunt stravechi. Primele marturii scrise pot fi datate in paleoliticul superior, in perioada maturitatii orânduirii primitive, când oamenii s-au gândit sa imortalizeze, pe piatra sau pe os, actiunile lor. Desi nu exista critica de arta coregrafica, marii balerini si artisti coregrafi ai lumii au ajuns la un punct de vedere comun: „Un pas, un gest, o miscare sau o atitudine spun ceea ce nimic altceva nu poate exprima: cu cât sunt mai puternice sentimentele pe care trebuie sa le descrie, cu atât exista mai putine cuvinte. Clamarile, care sunt ultima modalitate a limbajului pasiunilor, incordate la maximum, devin insuficiente si, atunci, sunt inlocuite de gest“.


Pe cât de vast, pe atât de variat sub toate aspectele, spectacolul de balet de pe scena liricului craiovean se evidentiaza prin tehnica, expresivitate, maleabilitate, calitati care-i caracterizeaza pe adevaratii solisti in aceasta arta. In prezent, exigentele au crescut enorm. Nu intâmplator, unul dintre cei mai apreciati critici muzicali din România, Anca Florea sustinea, in urma cu un an: „In acest sens, se cuvine subliniat faptul ca, intr-adevar, a inceput sa se formeze un nucleu puternic si de mare calitate, dar, poate, cel mai important aspect este «spargerea» unor tabuuri, tendinta de a iesi din conservatorism, interesul deosebit pe care toti balerinii nostri l-au aratat in perioadele de lucru cu coregrafi din afara teatrului, care au imprimat un alt sistem in repetitii, discutând, incercând, determinând o implicare speciala a fiecarui balerin in parte“. Iar acest lucru este posibil inclusiv la Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS