12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRecital cameral fascinant

Recital cameral fascinant

Cvartetul „Gaudeamus“ din Brasov sustine un program muzical de mare rafinament, astazi, incepând cu ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“. „Gaudeamus“ ii are ca invitati pe violoncelistul Vasile Jucan si pe cunoscutul pianist Mihai Ungureanu.


Astfel, Lucia Neagoe (vioara I), Raluca Irimia (vioara a II-a), Marius Suarasan (viola) si Sebastian Virtosu (violoncel) impreuna cu invitatii acestora vor interpreta: „Cvartet cu pian in Sol minor, K.478“, de Mozart, si „Cvintet in Do major, op. posth. 163“, de Schubert.


De asemenea, Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“, sub bagheta dirijorului Romeo Rimbu, ofera melomanilor craioveni alt program muzical, vineri, 2 iunie, incepând cu ora 19.00, in aceeasi sala, cuprinzând: „Mica suita“, de Debussy; „Concertul nr. 23 in La major pentru pian, K. 488“, de Mozart si, in prima auditie, „Simfonia in Do minor“, de Grieg. La pian, Csíky Boldizsár, lector universitar la Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj.


„Gaudeamus“ – un cvartet de renume


Cvartetul de coarde „Gaudeamus“ s-a infiintat in 1987, la Iasi, membrii acestuia beneficiind, initial, de indrumarea reputatilor muzicieni din componenta cvartetului „Voces“. Insa, pe parcurs, Cvartetul „Gaudeamus“ s-a individualizat valoric, manifestându-si permanent tendintele catre perfectionism. Astfel, a sustinut numeroase concerte in tara si in orase din strainatate precum: Viena, Salzburg, Bruxelles, Paris, Dijon, München, Köln, Roma, Venetia, Tokyo, Londra, Moscova, Madrid, Sevilla, Istanbul, Bratislava, Budapesta, Gyor, Varsovia, Zagreb, Amsterdam, Zürich si exemplele pot continua. In doi ani consecutivi, 1997 si 1998, membrii cvartetului „Gaudeamus“ au fost invitati sa concerteze in calitate de oaspeti de onoare la „Jubilee Hall“ din Aldeburgh (Marea Britanie), in Europa si nu numai acestia fiind o marca foarte cunoscuta in lumea muzicii. Calitatea prestatiei artistice a ansamblului nu poate fi pusa la indoiala, intrucât membrii acestuia au cucerit cele mai mari distinctii la toate competitiile nationale si internationale la care au participat. Iata câteva dintre ele: Premiul I la toate concursurile de muzica de camera organizate in România; Premiul Special la Concursul „Mozart String Quartet“ (Salzburg, 1995), Premiul I la Concursul de Muzica de camera „Rovere d’Oro“ (Italia, 2000). De asemenea, au realizat inregistrari in tara si in strainatate.


Cvartetul „Gaudeamus“ are un repertoriu vast, cuprinzând peste 70 de lucrari celebre din creatia marilor compozitori ai lumii. Reputatul muzician contemporan Thomas Kakuska din cvartetul „Alban Berg“, in urma cu ceva timp, a confirmat valoarea artistilor de la „Gaudeamus“: „A fost o reala placere sa-i ascult. Am ramas impresionat de maniera sobra de abordare a muzicii de camera, de abilitatile lor tehnice, de talentul si de profunzimea interpretarii creatiilor diversilor compozitori“. Asadar, România are un cvartet de exceptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS