9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii cu parinti necunoscuti

Copii cu parinti necunoscuti

In mai putin de o jumatate de an, aproximativ 50 de copii au fost abandonati in spitalele craiovene. In unele cazuri, parintii bebelusilor sunt gasiti, insa de cele mai multe ori pe certificatele de nastere ale micutilor ramâne scris pentru o viata: parinti necunoscuti…


Abandonarea copiilor in spitale a devenit de mult o problema extrem de grava, intâlnita adesea si in Craiova. Desi fenomenul este bine cunoscut de angajatii spitalelor, acestia continua sa primeasca si chiar sa interneze pentru nastere un mare numar de femei insarcinate, care nu au asupra lor acte de identitate. Tinerele viitoare mame se prezinta in general la urgenta si, fiind vorba de aducerea pe lume a unui copil, medicii le interneaza fara a fi nevoie de alte documente, in speranta ca, in câteva zile, situatia identitatii se va rezolva. Alte femei isi declara identitatea, insa dau nume si adrese false, dând mari batai de cap politiei, in a le depista. Asa s-a ajuns ca in doar cinci luni, 48 de micuti sa fie parasiti in spitale. Pentru o parte dintre copii, reprezentantii DGASPC Dolj au gasit deja solutii; pentru altii nu se intrevede nimic bun.


Copiii cu dizabilitati ramân internati in centrele de plasament


Din momentul depistarii unui abandon, urmeaza un proces complex, in care sunt implicati atât asistentii sociali ai DGASPC Dolj, cât si medicii sau politia. Cei mai multi dintre micuti sunt parasiti imediat dupa nastere. Astfel, copiii nu sunt inregistrati, nu sunt recunoscuti nici macar de catre mama si ramân astfel fara identitate. Soarta lor nu se poate decide pâna in momentul in care acestia nu capata un nume, un cod numeric personal. Nu pot fi incredintati asistentilor maternali, nu pot fi declarati adoptabili. „Medicii sunt obligati, ca in maxim 24 de ore sa faca un act constatator, in care sa precizeze identitatea parintilor, domiciliul si data nasterii copilului. In cazul in care mama dispare si angajatii spitalului nu au nici o pista pentru a o depista, in certificatul de nastere al bebelusului se trece in dreptul parintilor: necunoscuti. Dintre cei 48 de copii, la 22 dintre ei, cu ajutorul politiei am reusit sa le gasim parintii si i-am reintegrat in familie. Pe 11 dintre micuti i-am dat in plasament asistentilor maternali profesionisti. Trei dintre bebelusi au diverse dizabilitati si au fost internati in Centrul de Plasament in Regim de Urgenta a copiilor intre zero si doi ani. Doar in cazul copiilor cu diverse deficiente, legea impune internarea acestora in regim de plasament, si nu la asistenti maternali profesionisti“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice in cadrul DGASPC Dolj. Unul dintre bebelusii abandonati imediat dupa nastere a decedat, fiind grav bolnav, iar altul a fost dat in plasament la Centrul Maternal din Craiova. Pentru alti zece micuti, se cauta in continuare solutii. Deocamdata, ei ramân internati in centrele DGASPC Dolj.


Cum se inregistreaza nasterea


Inregistrarea nasterii se face la primaria localitatii pe raza careia a avut loc. Termenul pentru declararea si inregistrarea copilului este de 15 zile de la data nasterii. Inregistrarea se face pe baza declaratiei verbale, prezentându-se urmatoarele documente: certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular-tip; certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului, daca nasterea nu e declarata de mama; certificatul de casatorie al parintilor copilului, in situatia in care sunt casatoriti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS