16.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRAT se innoieste cu tramvaie second hand

RAT se innoieste cu tramvaie second hand

Pentru a-si imbogati parcul de tramvaie second hand, Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova a apelat la o firma din Austria. Pâna sa introduca in traseu cele 15 tramvaie, asa cum intentioneaza, conducerea regiei este nevoita, mai intâi, sa stea la coada, deoarece la tramvaiele austriecilor mai râvnesc si alte societati de profil din Europa. In aceasta situatie, reprezentantii RAT Craiova au fost nevoiti sa se inregistreze pe lista de asteptare. Cât vor fi in stand-by, nici viceprimarul Sorin Iordache, care s-a deplasat in Austria cu Virgil Boboc, directorul regiei, nu a putut spune.


„Firma din Austria are la dispozitie 300 de tramvaie care sunt in circulatie. Când considera de cuviinta ca au nevoie de altele noi, le scot din circulatie si le vând. Noi am depus o scrisoare de intentie, insa nu putem spune un termen la care le vom primi, deoarece depinde de data la care ei nu le mai folosesc. Speram insa sa le avem in Craiova pâna la sfârsitul anului“, a precizat Iordache. O data cu achizitionarea lor, RAT spera sa mai faca si ceva economie la consumul de curent, deoarece acestea functioneaza cu 600 de volti, in timp ce tramvaiele existente in Craiova merg pe 800 de volti. Regia are deja experienta in acest domeniu deoarece anul trecut a mai cumparat tramvaie second hand din Olanda si Germania.


5.000 de euro tramvaiul, 3.000 de euro transportul


Pretul unui tramvai ajunge la maximum 5.000 de euro. La acesta se adauga insa si costul de aducere in tara a mijloacelor de transport care presupune inca 3.000 de euro. Astfel, un tramvai second hand va costa RAT Craiova 8.000 de euro. Suma nu este insa considerata piperata de autoritatile locale care sustin ca la acest pret sunt un chilipir. Investitia de 120.000 de euro va fi suportata din bugetul regiei.


„Sunt mult mai bune decât cele pe care le avem noi. Desi sunt fabricate in anii ’70, sunt mai bine intretinute. Asta datorita faptului ca o data la sase ani intra in reparatii capitale. Nu se schimba doar câteva piese, ci absolut totul. RAT Craiova detine in prezent 40 de tramvaie, care, desi sunt mai noi decât cele din Austria, arata mai rau“, a subliniat Iordache. Când vor fi achizitionate cele din strainatate, 15 tramvaie folosite in prezent vor fi casate, luând drumul unui centru de colectare a fierului vechi.


Viceprimarul a recunoscut ca majoritatea tramvaielor folosite de craioveni scârtâie din toate incheieturile. Acesta a gasit si vinovatul, care este dupa parerea sa producatorul autohton. Daca achizitionarea tramvaielor austriece se va concretiza, alesii locali sunt convinsi ca vor face o adevarata afacere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU