21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTarabele, curatate de comercianti

Tarabele, curatate de comercianti

Producatorii agricoli vor avea prioritate, in pietele din Craiova, la vânzarea legumelor si fructelor. In acest mod, Serviciul de Administratie a Pietelor si Târgurilor spera sa incurajeze diminuarea preturilor acestor produse.


Dupa trecerea Sarbatorilor de Paste, Serviciul de Administratie a Pietelor si Târgurilor Craiova va initia o ampla actiune care vizeaza scaderea pretului la fructe si legume. Pentru a-si pune planul in aplicare, angajatii serviciului vor diminua numarul de masute pe care le-au inchiriat societatile comerciale, asociatiile familiale si persoanele fizice independente. In acest fel, se incearca promovarea pe piata a produselor comercializate de catre producatorii agricoli. „Va fi o scadere importanta a pretului, deoarece producatorii nu mai pun adaosul comercial si nici salariile angajatilor, cum fac ceilalti. Nu mai vrem ca aceasta categorie sa fie nevoita sa vânda pe jos, in piete, când ei ar trebui sa ocupe cele mai multe masute. Pe perioada de iarna, când producatorii lipsesc, ne permitem sa inchiriem toate masutele celorlalti comercianti, pentru a nu ramâne pietele goale. Primavara, când apar producatorii cu legume si fructe, situatia se schimba insa“, a declarat viceprimarul Sorin Iordache.


Producatorii vor avea prioritate


Prima vizata a fost Piata Centrala, la care s-a inceput deja inventarierea tuturor masutelor. Din cele 400 existente, cele mai multe sunt inchiriate de catre societatile comerciale. In urma analizei facute de angajatii serviciului s-a constatat ca exista societati care „detin“ chiar 12 masute, cu o suprafata totala de 12 mp, desi, potrivit regulamentului de functionare a serviciului, o persoana fizica poate sa inchirieze maximum 2 mp, iar societatile comerciale si asociatiile familiale – 4 mp. In ceea ce priveste persoanele fizice independente, s-au identificat comercianti care au si cinci masute.


„Dupa Paste, producatorii pot veni la noi si le vom pune la dispozitie o masuta, in ziua respectiva. Acestea vor fi luate de la comerciantii care au cele mai multe, in ordine descrescatoare. Masura va fi implementata si in restul pietelor din oras, pentru a se controla preturile fructelor si legumelor. Actiunea va dura pâna toamna târziu, când producatorii nu vor mai iesi pe piata“, a precizat Gheorghe Calinoiu, directorul serviciului. Acesta a explicat ca serviciul pe care il conduce si-a incalcat propriul regulament de functionare, inchiriind mese peste numarul prevazut, pentru ca si pe timpul iernii sa poata exploata la maxim toate masutele.


Comercianti controlati de ITM Dolj


Actiunea a fost realizata si anul trecut, când au existat comercianti care au refuzat sa paraseasca masutele. Vicele Iordache a mai spus ca, in 2005, pentru a nu recurge la masuri extreme, a fost invitat in control Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj, pentru a verifica daca angajatii comerciantilor lucreaza in legalitate. „Cu acea ocazie s-au descoperit mai multe cazuri de munca la negru. Era si normal atâta timp cât o persoana fizica independenta avea inchiriate patru masute dar, in schimb, nu avea voie sa faca nici o angajare. Cei identificati atunci ca incalcând legea au fost sanctionati de inspectorii ITM si astfel nu au mai ocupat o parte dintre masute“, a incheiat viceprimarul. Silviu Poenaru, inspector in cadrul ITM Dolj, a precizat ca pentru fiecare persoana identificata fara forme legale de munca amenda variaza intre 15 si 20 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII