22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de miliarde, cheltuite pe ascuns

Sute de miliarde, cheltuite pe ascuns

Primaria va cheltui in secret aproximativ 300 de miliarde de lei din bani publici pentru mult trâmbitata modernizare a centrului Craiovei, fara sa aiba avizele de mediu necesare. Desi a obtinut aprobarea consilierilor locali sa amaneteze bugetul primariei pe 20 de ani pentru imprumutul bancar de 700 de miliarde de lei, primarul Solomon a semnat pe furis contractul cu SC UTI International SRL Forli Italia.


Procedura de licitatie deschisa privind desemnarea câstigatorului pentru lucrarile de modernizare a centrului orasului s-a finalizat pe 22 martie, urmând ca intre consiliul local si firma câstigatoare, SC UTI International SRL, sa se semneze contractul de executie a lucrarilor. In cele 30 de zile pe care le avea la dispozitie pentru semnarea contractului, primarul Solomon ar fi trebuit sa informeze consilierii despre clauzele contractului, in baza caruia urma sa fie cheltuite aproximativ 300 de miliarde de lei, bani pe care ii vor plati locuitorii Craiovei. Fara sa-i pese, primarul a decis vinerea trecuta sa semneze in numele consiliului local contractul de executie a lucrarilor ce urmeaza sa fie realizate de UTI International si subcontractantii sai. Pentru ca acesta este unul dintre cele mai mari contracte pe bani publici semnate de Primaria Craiova, Gazeta de Sud a solicitat municipalitatii sa faca public contractul pentru ca fiecare craiovean sa stie cum ii sunt cheltuiti banii pe care-i da pentru realizarea proiectului solomonian. Intr-un raspuns transmis redactiei, sub semnatura primarului Antonie Solomon, acesta recunoaste ca „forma si clauzele contractului nu au fost aprobate de consiliul local“.


Explicatia oficiala este mai mult decât hazlie: „Consiliul local a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli in calitate de autoritate deliberativa (…), primarul fiind autoritatea executiva care pune in aplicare hotarârile acestuia“. Lucrurile ar fi fost asa cum le explica in scris primarul daca „deliberativul“ l-ar fi delegat printr-o hotarâre de consiliu sa semneze un astfel de contract. Solomon a preferat sa parafeze contractul pus sub nas de UTI International ignorând consilierii locali care ar fi putut sa aiba obiectii, lucru care ridica multe semne de intrebare.


Solomon flituieste consiliul local


Consilierii locali, cei care au aprobat contractarea imprumutului de 700 de miliarde de lei, habar nu aveau ieri ca primarul Solomon a si semnat contractul de executie a proiectului de modernizare a centrului Craiovei. Consilierul Rodion Camataru, coleg de partid cu primarul, s-a aratat surprins de faptul ca nici macar nu s-a facut vorbire in consiliu despre clauzele contractului cu UTI. „Nu-mi amintesc sa se fi discutat despre acest contract in consiliu si nici nu cred ca l-am delegat pe primar sa semneze contractul pentru ca mi-as fi adus aminte. Nu ma mir pentru ca si altadata s-a ocolit consiliul local“, a spus Camataru.


Viitorul coleg de partid al lui Aurica Solomon, consilierul Petre Gongu, i-a luat apararea primarului: „Forma contractului nu trebuia aprobata in consiliul local deoarece primarul este ordonator principal de credite, deci el raspunde de ce face. In consiliu se aproba doar sursa si destinatia banilor“. Cu toate acestea, Gongu recunoaste ca nici el nu a vazut contractul. Colegul de alianta al primarului, consilierul Emilian Stefirta, sustine ca secretomania din jurul contractului nu se justifica deoarece este o lucrare din bani publici. „Nu am vazut contractul si nici solutia tehnica. Ma intreb daca primaria are specialisti atât de buni pentru ca am vazut ce s-a intâmplat in cazul retelelor de apa de sub Piata Prefecturii, care nu au fost prevazute in studiul de fezabilitate. Nu am vazut contractul si nu tin minte sa-l fi imputernicit pe primar sa-l semneze“, a spus Stefirta. Constantin Stamatoiu, consilier local, ii da primarului cu legea in cap: „Conform Legii administratiei publice locale, forma contractului trebuie aprobata de consiliul local asa cum s-a intâmplat si in cazul contractului de imprumut bancar. In cazul in care consilierii au obiectii, primarul negociaza clauzele cu câstigatorul licitatiei. La urma urmei, este si o masura de precautie pe care ar trebui sa si-o ia primarul“.


Primaria ignora institutiile statului


In graba lui de a semna contractul, dupa care se pare ca ii ard buzele, Antonie Solomon s-a facut ca uita si de avizul de la mediu pe care trebuia sa-l ceara si sa-l obtina inca din faza de proiectare, ce precede contractul de executie a lucrarilor, aviz care era obligatoriu la obtinerea autorizatiei de construire.


Monica Mateescu, director executiv al Agentiei Regionale de Protectia Mediului (ARPM) Craiova, s-a declarat revoltata de usurinta cu care primaria a incalcat legea. „Nu-mi vine sa cred ca primarul a semnat contractul de executie a lucrarilor de modernizare a centrului fara sa aiba avizul institutiei noastre. Primaria nici macar nu ne-a cerut acest aviz si, daca-l cerea, nu-l dadeam pentru ca nu poti sa distrugi un parc din centrul orasului ca sa torni betoane. Am intrebat-o si pe colega de la filiala Dolj si nici ea nu a emis un astfel de aviz. Nu am vazut niciodata proiectul, dar fântânile arteziene presupun mai mult beton si mai putin spatiu verde. Voi sesiza Garda de Mediu, institutie abilitata sa dea amenzi, iar in acest caz amenda poate sa mearga pâna la 300 de milioane de lei. Indiferent cine ar fi primar, nu poate sa ignore prevederile legale care sunt conforme cu legislatia europeana si sa intre in UE distrugând parcuri“, a spus Monica Mateescu. Atât Garda de Mediu, cât si consilierii locali ar putea sa-i ia la intrebari pe semnatarii contractului pentru ca opinia publica sa nu creada ca la mijloc este vorba de o afacere dubioasa, in spatele careia se ascund interese personale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII