17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReguli de supravietuire intr-o lume matriarhala

Reguli de supravietuire intr-o lume matriarhala

Ce au oare in comun Miranda si Steve din „Totul despre sex“, Lynette si Tom din „Desperate Housewives“ si Teresa Heinz si John Kerry, respectiv mostenitoarea imperiului Ketchup si fostul candidat democrat la Casa Alba? Raspunsul este simplu. Toate sunt cupluri in care „cânta gaina“ si unde femeia aduce mai multi bani acasa decât partenerul.


De altfel, acest fenomen cucereste treptat treptat Statele Unite. Potrivit ultimelor statistici ale Bureau of Labor Statistics, o femeie din trei câstiga mai mult decât sotul. Un salt considerabil fata de 1987, când raportul era una la patru. Motivul? Simplu. Numarul tot mai mare de absolvente de studii superioare, Este suficient sa ne gândim ca in 2005, 47 la suta dintre doctoranzii in medicina sunt de sex feminin, fata de 30,1 la suta in 1985 si 6,9 la suta in 1965. Impactul psihologic, la nivel social si familial, al acestei noi realitati este enorm, dupa cum sustin specialistii. Si cei care au cel mai mult de suferit sunt barbatii. „Au crescut intr-o societate patriarhala, unde banii erau sinonim al puterii care, la rândul sau, este sinonom al masculinitatii. Multi barbati se simt de-a dreptul castrati, atunci când sotia lor câstiga mai multi bani“, explica Gail Saltz, psihiatru la New York Presbyterian Hospital, specialist in probleme de cuplu. Insa aceasta nesiguranta ajunge, in mod inevitabil, sa se reflecte si asupra femeilor. „Sunt mult mai predispuse sa puna la indoiala propria feminitate si, ca atare, virilitatea partenerului. Sunt coplesite de remuscari. Multe dintre ele amâna pe termen nedeterminat maternitatea, de teama ca ar putea distruge cuplul“, spune Saltz.


Domnii – menajati de partenere


Desi chiria, cartea de credit si asigurarea medicala sunt pe numele lor, tot mai multe doamne sunt din ce in ce mai atente sa faca astfel inca sa fie sotul lor cel care plateste nota la restaurant. Si, spre deosebire de multi reprezentanti ai sexului tare, nici una dintre astfel de femei nu isi dezvaluie resursele economice prietenilor sau rudelor.


„Pentru a se face iertate, cele mai multe dintre aceste doamne renunta complet la controlul propriilor venituri, in incercarea inconstienta de a le reda partenerilor un pic din masculinitatea pierduta“, spune specialistul. Insa acest sistem are mai mereu un efect de boomerang.


„Numarul de divorturi intre aceste cupluri este in continua crestere . Femeile care câstiga mai mult decât barbatii sunt de obicei mai putin dedicate vietii de familie si de obicei ele sunt cele care incep procedurile de divort“, spune Steven Nock, profesor de sociologie la Universitatea din Virginia, autorul unui studiu pe aceasta tema.


Motivul este simplu: se tem mai putin de consecintele financiare pe care le-ar putea avea un divort si au nevoie de independenta economica.


Pentru a veni in ajutorul acestor cupluri, aflate din ce in ce mai mult in criza, pe piata exista un numar crescut de carti, lansate in ultimul timp in America. Sfaturile specialistilor?


„Primul lucru care trebuie facut este sa se reinventeze vechile roluri, deja date uitarii, de feminitate si masculinitate“, spune Ginny Graves, coautor al cartii „Bringing Home The Bacon: Making Marriage Work When She Makes More Money“ (Aducând acasa sunca: Cum sa faci mariajul sa mearga atunci când ea face mai multi bani – n.r.).


„In cuplurile in care ea este cea care aduce banii in casa, barbatul poate aduce mai multe incredere, sustinere morala, simt de organizare si afectiune: toate elemente importante intr-o casnicie“.


In opinia specialistilor, regulile de aur pentru a evita destramarea cuplului, sunt trei:


„Impartirea in mod egal a treburilor casnice, discutiile deschise despre problemele financiare si incurajarea lui, daca vrea, sa stea acasa cu copii. Femeile au facut asta mii de ani. Nu este nimic gresit in a schimba rolurile“, spune Graves.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS