15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrincipii salvatoare pentru problemele de cuplu

Principii salvatoare pentru problemele de cuplu

Dumneavoastra si partenerul de viata va certati din cauza maruntisurilor de genul unde sa mergeti la restaurant, cine a lasat tubul de pasta de dinti desfacut sau pentru lucruri mai serioase cum ar fi educatia copilului vostru? Oricare ar fi problemele din cuplu, idieta.ro va propune cinci principii care vor imbunatati comunicarea si va vor ajuta sa ajungeti la calea de mijloc.


Primul pas pentru rezolvarea conflictelor din relatia pe care o aveti cu iubitul dumneavoastra este sa incetati sa mai ridicati tonul si sa respectati si opinia celuilalt. Pasul doi este sa identificati cauza care determina certurile intre dumneavoastra si sa-i propuneti iubitului dumneavoastra sa discutati acest aspect. Pentru a ajunge la pasul trei trebuie sa treceti prin filtrul celor cinci principii.


Principiul 1: Renuntati la ideea de competitie, ca unul dintre voi trebuie sa câstige, iar celalalt sa piarda.


Din pacate, aceasta este una din cele mai frecvente greseli comise in cuplu. Bineinteles ca nu veti recunoaste cu voce tare, dar cu siguranta simtiti competitia in adâncul sufletului. Daca partenerul dumneavoastra va va spune vreodata: „Mereu iese cum vrei tu, de data asta vom face cum zic eu!“, atunci sigur si el are in minte acelasi scop. Amintiti-va ca intr-o relatie trebuie sa fiti egali! A tine evidenta a tot ce spuneti si faceti in cuplu nu va va umple cu iubire… In plus, nu considerati ca a face un compromis este ca si cum v-ati demasca slabiciunile. Nu este nimic rau sa va lasati iubitul sa iasa in evidenta din când in când, pentru ca si el are nevoie de lauda si de aprecierea dumneavoastra.


Principiul 2: Aveti grija ce limbaj folositi atunci când va adresati iubitului.


Fie ca aveti sau nu dreptate, atunci când va sustineti un punct de vedere, nu veti ajunge la nici un rezultat daca strategia de comunicare nu este eficienta. Daca va veti pune iubitul la zid cu un limbaj „acuzator“ nu numai ca nu-l veti convinge ca aveti dreptate, dar nici nu veti ajunge la o cale de mijloc. In schimb, scoateti-va cuvântul „niciodata“ din vocabular. In loc sa-l certati spunându-i ca niciodata nu-si face ordine in dulap, mai bine ati incerca sa subliniati ca sunteti foarte obosita si nu veti mai reusi sa-i faceti dumneavoastra treaba. In aceasta situatie nu va mai gasi nici o replica si se va simti nevoit sa o faca, daca nu din placere, macar din respect pentru dumneavoastra.


De fiecare data când dumneavoastra sau partenerul va jigniti reciproc, relatia dumneavoastra se distruge usor, dar sigur. Ori de câte ori va va jigni, adunati-va calmul si spuneti-i: „imi pare rau, dar nu voi putea continua aceasta discutie pâna când nu iti vei controla limbajul“. Propuneti-i apoi sa reluati discutia mai târziu, când se vor mai calma si spiritele.


Nu va speriati de conflictele care se ivesc in relatia dumneavoastra. Sunt normale si, la un moment dat, oricui i se va intâmpla acelasi lucru. Totul tine de cum faceti fata situatiei. Orice s-ar intâmpla, fiti alaturi unul de altul si asigurati-l ca veti trece impreuna peste toate obstacolele.


Principiul 3: Veti avea mai mult succes daca veti lua problemele in ordine.


Se intâmpla sa porniti la drum o discutie pe o anume tematica si sa ajungeti sa vorbiti despre perioada in care v-ati cunoscut? Trecerea este insesizabila. Din dorinta de a discuta cât mai multe probleme, divagati de la subiect si va pierdeti concentrarea. Focalizati-va toate gândurile asupra unei singure idei pe care vreti sa o dezbateti acum si nu va lasati iubitul sa amâne discutia.


Principiul 4: Purtati discutiile in locurile si la timpul potrivit. Nu exista o regula in ce priveste locul potrivit in care ar trebui sa discutati, dar este cert ca amândoi trebuie sa va simtiti confortabil – poate bucataria ar fi comuna amândurora… Cât despre timp este important: sa discutati imediat ce ati observat ceva straniu – cu cât amânati momentul confruntarii, cu atât lucrurile se vor agrava; sa acordati suficient timp discutiei pentru a putea lamuri imediat problema si pentru a putea incepe cautarea unei solutii; sa amânati discutia pe mai târziu daca va simtiti obositi si lipsiti de imaginatie pentru a ajunge la o decizie corecta.


Principiul 5: Daca l-ati jignit sau v-ati purtat necuviincios, spuneti-i ca va pare rau.


Acest principiul nici nu mai trebuie explicat si argumentat caci a va cere iertare atunci când gresiti sau jigniti pe cineva, cu sau fara intentie, este mai mult decât evident. In plus, a gresi este omeneste. Nu trebuie decât sa recunoasteti acest lucru si sa promiteti ca data viitoare veti fi mai atenta si nu veti mai reactiona din impuls.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS