19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPartidele lasa din brate votul uninominal

Partidele lasa din brate votul uninominal

Partidele incep sa se distanteze de preconizata introducere a votului uninominal, in pofida unor declaratii publice care solicitau o modificare rapida a sistemului de vot.


Tema a intrat in discutie inca din legislatura trecuta. Opozitia de atunci a acuzat deseori ca PSD nu doreste reformarea clasei politice prin intarirea capacitatii de control a cetatenilor vizavi de activitatea parlamentarilor. Insa dupa schimbarea de putere, liderii Aliantei si-au dat seama ca subiectul se potriveste mai bine pentru partidele de opozitie. Asta a inteles-o si PSDl, devenit subit principalul sustinator al votului uninominal.


Spaimele UDMR


Singurele partide consecvente cu pozitia initiala sunt PC (pro) si PRM si UDMR (impotriva). Desi cu pozitii diametral opuse in politica româneasca, ultimele au o pozitie comuna, constiente de faptul ca vor fi perdantele votului uninominal. In cazul UDMR, principala temere este ca maghiarii din afara Harghitei si Covasnei vor pierde orice fel de reprezentare in parlament. Dar nici pozitia Uniunii in cele doua judete nu ar fi mai confortabila.


Cum votul uninominal elimina automat obligativitatea pragului electoral, CNS si UCM vor avea sanse sa câstige in câteva circumscriptii, diminuând astfel si mai mult ponderea Uniunii. Situatia n-ar fi pe placul nici al partidelor românesti care se vor trezi cu un discurs radical pe tema autonomiei chiar in salile parlamentului.


Principalul motiv de impotrivire al PRM este faptul ca se va ajunge la un sistem bipartidist, in care vor avea sanse mici de penetrare. Celalalt argument folosit de C.V. Tudor este ca ar deruta electoratul. Totusi, argumentul este nevalid pentru ca unul dintre putinele avantaje ale votului uninominal este ca simplifica procedura de vot si este si mai putin costisitor pentru autoritati.


Joc dublu in Alianta


Mai nou, incep sa dea inapoi si democratii. Desi Boc a cerut guvernului sa-si asume raspunderea pe modificarea Legii electorale, in PD nu s-a luat in serios problema, semn ca Puiu Hasotti (PNL) si Mircea Geoana (PSD) au avut dreptate când l-au suspectat pe presedintele PD de populism. Vicepresedintele PD Ioan Oltean a admis ca nu s-a facut o analiza profunda a implicatiilor acestui proiect si ca atractivitatea ideii la prima vedere a facut ca dezavantajele sa nu fie discutate. „Pentru vremurile pe care le traim votul uninominal are mai multe dezavantaje“, a spus Oltean. Acesta suspecteaza ca toate partidele care oficial sunt de acord se marginesc doar la o adeziune formala, declarativa. Liderul democrat a adaugat ca, daca se va ajunge la o forma finala de proiect, acesta trebuie avansat de guvern pentru ca problema este prea complexa pentru a fi lasata pe seama unui parlamentar sau a unui grup de parlamentari. „Nu cred totusi ca proiectul va intra intr-un termen scurt in discutia coalitiei“, a recunoscut cu franchete Oltean.


Liberalii sunt cei mai relaxati: au convenit deja pe solutia votului mixt, pe modelul german, care imbina avantajele ambelor tipuri de vot – uninominal si pe lista – si minimizeaza dezavantajele. Dupa cum a declarat senatorul Norica Nicolai, vor mai avea o discutie pe tema asta saptamâna viitoare si se vor prezenta cu pozitia finala in comisia paritara infiintata la parlament, care stabileste, in mod traditional prin consens, prevederile Legii electorale. Cum insa partidele nici macar nu si-au desemnat membrii in comisie, este probabil ca aceasta sa inceapa sa functioneze efectiv de-abia in anul electoral 2008.


Ramâne de vazut in ce masura vor mai fi dispuse partidele sa treaca la masuri radicale atunci când unele deja isi vor fi stabilit o strategie minimala de desfasurare a campaniei electorale proprii. Schimbarea modalitatii de vot presupune automat o noua abordare a campaniei electorale si a stabilirii candidatilor.


Prioritate pentru populatie


Sistemul de vot uninominal a ajuns in capul listei agendei cetatenilor exact in perioada in care majoritatea partidelor sunt din ce in mai reticente. Intr-un sondaj efectuat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie, introducerea votului uninominal a fost indicata ca fiind cel mai important proiect de reforma politica de catre 41,9% dintre cei intervievati. Urmeaza apoi separarea afacerilor de politica (36%), nevoia unei noi generatii de politicieni (35,6%) si parlamentul unicameral (10,9%).


De remarcat este faptul ca sprijinul pentru votul uninominal este mai mare decât cel pentru separarea politicii de afaceri, cerinta care tine de domeniul coruptiei. Pâna acum combaterea coruptiei a fost principala prioritate a populatiei in ceea ce priveste clasa politica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS