20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalInundatiile si alunecarile de teren au afectat casele si scolile

Inundatiile si alunecarile de teren au afectat casele si scolile

Ploile din ultimele zile si apa rezultata in urma topirii zapezii au produs la sfârsitul saptamânii trecute inundatii si alunecari de teren in cinci localitati din judetul Olt.


Cea mai grea situatie se pare ca se inregistreaza in comuna Iancu Jianu. In centru, a declarat primarul Constantin Stanila, pârâul Ulmeasa a erodat malul drept pe o portiune de 70 de metri. Podul de pe pârâu a fost, de asemenea, afectat, devenind impracticabil si izolând astfel o parte a satului.


In satul Dobriceni, unde Ulmeasa se varsa in Oltet, situatia este si mai grava. In trei case a intrat deja apa. Alta casa din chirpici, care s-a inmuiat de la ploaie, a cazut aproape de tot. Peste 50 de fântâni sunt inundate, iar apa nu mai este buna de baut.


Prapadul nu se opreste aici. Oltetul a rupt malul pe 400 de metri si ameninta sa intre in trei case dupa ce a inundat trei gospodarii.


Doua scoli inchise la Morunglav


In comuna Morunglav, din cauza alunecarilor de teren, au fost inchise scolile din doua sate, Morunesti si Poiana Mare.


Tot in Morunglav a avut loc si o a doua alunecare de teren, pe DJ 644A. „La iesirea din judet spre Vâlcea, catre Lalosu, circulatia a fost intrerupta pentru ca drumul judetean a fost luat de apa pluviala. S-au format ravene. Daca ne mai ramâne balast de la cealalta alunecare, o sa ducem si acolo, dar prioritatea noastra este sa facem drumul ocolitor pentru a deschide scolile“, a conchis primarul Gheorghe Ilie.


Oltetul produce probleme si la Voineasa. Cinci case se afla in calea apelor, care se umfla mereu din cauza ploii. In plus, DJ 643 a fost inchis circulatiei pentru ca terasamentul s-a lasat cu aproape un metru in satul Blaj.


DJ 679 a fost afectat de alunecari de teren in zona Valeni-Ghimpeteni pe o lungime de 80-100 metri. „Pentru rezolvarea situatiei este nevoie de semnarea unui protocol intre Mediu si Finante. Nu se poate lucra in perioada asta, desi in apropiere sunt opt-noua case in pericol. Una dintre ele este foarte aproape de alunecare si cred ca primarul o sa dea ordin de evacuare. Este nevoie de multi bani, dar ii vom obtine“, a mai spus vicepresedintele CJ. Vicepresedintele CJ Olt, Gheorghe Buica, a spus ca Oltetul se afla la cota de atentie, iar Bungetul are cota de atentie depasita.


Maria Pârvan din Verguleasa sta cu pivnita inundata de un an


La Verguleasa, o ulita a fost afectata de alunecari de teren. Oamenii au fost luati prin surprindere, in ciuda avertizarilor venite de la centru.


Maria Pârvan, din localitate, a cerut ieri ajutorul prefecturii pentru a scoate apa din pivnita casei. „Este apa in beci de anul trecut, din februarie. Mai sunt cam 30 cm pâna la podea. Au venit viceprimarul, primarul, secretarul. S-au uitat, au ridicat din umeri si au plecat. Nu ma ajuta nimeni. Sunt singura. Scot apa cu galeata din beci, dar nu se cunoaste. Am incercat si cu o pompa de la niste vecini si tot nimic“, a declarat femeia cu lacrimi in ochi. Ea a aflat ieri de la prefectura ca institutia nu o poate ajuta.


Surpari de teren si la Vulpeni si Schitu


La Vulpeni, pe o portiune de 20 de metri lungime si 5 metri latime, DJ 643 A s-a lasat cu un metru si jumatate, tot din cauza unei alunecari de teren.


De asemenea, la Schitu, pe DJ 546 A, catre Greci, dealul a luat-o la vale tot in zona in care au avut loc alunecari de teren anul trecut.


Avertizarea hidrologica este mentinuta in continuare, existând posibilitatea producerii de noi inundatii, prin scurgerea apelor pluviale, de la topirea zapezii de pe versanti si cresterea debitelor râurilor si pârâurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS