14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal pe certificatele de handicap

Scandal pe certificatele de handicap

Numarul mare de persoane care beneficiaza de certificate de handicap a declansat un adevarat scandal in judetul Gorj, autoritatile solicitând reverificarea dosarelor si tragerea la raspundere a celor vinovati.


Numarul gorjenilor care detin certificate de handicap a crescut in acest an cu peste 1.000 de persoane, fata de anul 2005. Alertate de numarul mare de certificate emise de Comisia judeteana de evaluare medicala a persoanelor cu handicap, aflata in subordinea Consiliului Judetean (CJ) Gorj, autoritatile locale au hotarât sa verifice toate dosarele, in baza carora peste 8.400 de cetateni beneficiaza de scutiri si alte drepturi, precum si de insotitori, asa cum este cazul persoanelor carora li s-a constatat gradul I de handicap. Anul trecut, au fost inregistrate 2.160 de noi cazuri de cetateni care au solicitat comisiei sa le fie acordat un grad de handicap si implicit sa primeasca indemnizatii platite de primariile de care apartin.


Dosarele ar putea ajunge si la Parchet


In cadrul unei intâlniri care a fost organizata de Consiliului Judetean Gorj si la care au participat majoritatea sefilor de primarii, Zoica Zamfirescu, secretarul general al CJ Gorj, le-a cerut primarilor sa sesizeze institutia in legatura cu orice neregula aparuta la anchetele sociale si orice neconcordante intre starea de fapt si actele medicale. „Este o situatie care poate sa scape de sub control si trebuie sa luam masuri. Am avut semnale si avem ca in aceasta privinta lucrurile nu merg asa cum trebuie. Avem cu peste 1.000 de persoane mai mult decât anul trecut. Autoritatea nationala pentru persoanele cu handicap s-a aratat ingrijorata de aceasta situatie si ne-a cerut sa facem o analiza a cauzelor. Am discutat si cu cei de la comisie si trebuie sa vedem ce se poate face la nivel de primarii. Anchetele sociale nu sunt intocmite asa cum trebuie. Actele medicale contin si ele date eronate, adica nu atesta realitatea. Sunt probleme mari cu anchetele sociale si cu actele medicale. Suntem hotarâti sa sesizam organele abilitate sa faca lumina in astfel de cazuri. Trebuie sa punem ordine!“, a declarat Zoica Zamfirescu.


Mai multi insotitori decât angajati la primarie


O situatie aparte se inregistreaza la Primaria din Rosia de Amaradia, unde numarul insotitorilor persoanelor cu handicap este dublu fata de numarul angajatilor institutiei. Intrucât nu mai avea de unde sa achite salariile angajatilor sai, primarul Cristinel Faitar a fost nevoit sa incheie contracte pe numai sase luni cu insotitorii persoanelor cu handicap pe care ii are in evidenta: „Am 26 de insotitori si cresc in progresie geometrica. Insotitorii consuma doua treimi din bugetul pentru asistenta sociala. Daca nu le dai, te dau in judecata. Numai eu am avut vreo zece procese. Tot mereu vin. Imi este teama ca la anul sa nu am vreo 40 – 50, ca atunci o sa dam faliment. Avem 13 salariati la primarie. De unde sa le platesc eu insotitorilor salariul minim pe economie, asa cum spune legea. Ca daca mai platesc si contributia la stat, ajung la peste cinci milioane de lei“, a spus primarul Faitar. Edilul din Baia de Fier, Constantin Mihutescu, a precizat ca a observat de multe ori neconcordante intre acte si realitate: „Ne scriu acolo ca nu poate sa se deplaseze, iar el merge la magazin, la discoteca. Vine cu acte de la comisie si de la medici si noi trebuie sa ii oferim facilitati. Este scutit la plata impozitului pentru masina si el o conduce!“, a afirmat Mihutescu.


„Nu poti totusi sa ii respingi pe toti“


Radu Coiculescu, presedintele Comisiei judetene de evaluare medicala a persoanelor cu handicap, a spus ca a fost nevoit sa le acorde certificate de handicap celor peste 1.000 de persoane, intrucât acestea au venit cu acte medicale. „Eu le-am atras atentia medicilor sa nu mai completeze cu atâta usurinta actele. Eu nu am ce sa fac. Foarte multi veneau cu acte medicale si documente de la trei institutii. Anul trecut au fost 2.160 de noi cazuri dintre care am respins peste 60%. Omul se mai duce la medic cu o gaina, cu ceva si medicul scrie, acolo, ceva. Asta inseamna ca jumatate din populatia judetului Gorj este handicapata? Nu poti totusi sa ii respingi pe toti“, a declarat Radu Coiculescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU