12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCarantina aviara la Cetate

Carantina aviara la Cetate

Comuna Cetate este in carantina dupa ce aici au fost descoperite in decurs de doua zile patru focare de gripa aviara. Autoritatile incearca sa faca rost de dozele de vaccin antigripal si sa inlature efectele virusului care a pus pe jar intreaga lume.


Primele suspiciuni de gripa aviara au aparut marti dimineata, când testele rapide facute la patru gaini gasite moarte intr-o gospodarie din comuna Cetate au iesit pozitive. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj au trimis probe de la cele patru gaini gasite moarte in gospodaria Marcelei Saliu Laboratorului de Referinta din Bucuresti, pentru a obtine confirmarea oficiala a prezentei virusului H5N1. Marti dupa-amiaza laboratorul a confirmat existenta unui tip de virus de gripa aviara la trei dintre gaini. Comandamentul Antiepizootic Judetean, convocat de urgenta in seara aceleiasi zile, a hotarât sa izoleze localitatea si sa fie instalate filtre de politie si jandarmi si covoare de dezinfectie la cele trei intrari in Cetate, iar comuna a intrat in carantina.


Inca trei focare de gripa aviara confirmate oficial


Echipele de medici veterinari au verificat ieri peste 900 de gospodarii, iar pasari au gasit in doar 403 dintre acestea.


In urma testelor rapide de gripa aviara in gospodariile Mariei Radu, a lui Gheorghe Grecea si Ion Izbasa au fost gasite câte doua pasari purtatoare de virus, fiind confirmate oficial inca trei focare. Toate pasarile din aceste focare vor fi omorâte, iar proprietarii vor fi despagubiti. „Pentru ca nu stim cu ce tip de virus ne confruntam si câte gospodarii au fost afectate, am hotarât ca patru echipe de screening (monitorizare) formate din câte doi medici, un angajat al primariei si un jandarm sa mearga in fiecare curte si sa evalueze efectivele de pasari, sa le depisteze pe cele bolnave sau moarte si sa informeze populatia cu privire la masurile ce trebuie luate intr-o zona de protectie. Gerul ridica unele probleme, dar in doua-trei zile speram ca vom avea o situatie clara a gospodariilor afectate de virus. Echipele vor lucra pâna la ora 18.00 si dupa aceea vom centraliza toate datele pe care le avem“, a declarat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Din cauza gerului, solutia folosita la dezinfectare a inghetat, iar jandarmii au fost nevoiti sa incalzeasca apa in cazane pentru a mentine constanta temperatura acesteia.


Autoritatile cer vaccin antigripal de la minister


Jandarmii si politistii plasati la intrarile in comuna pentru a interzice accesul autoturismelor si persoanelor straine in localitate au primit din partea autoritatilor ceai cald si sandvisuri, pentru a putea face fata gerului naprasnic. Unitatile militare le vor pune la dispozitie celor angrenati in actiunile de supraveghere a zonei de carantina sube si corturi unde se vor putea incalzi. Toti locuitorii comunei vor fi vaccinati antigripal, iar persoanele care au intrat in focar vor urma si un tratament cu medicamentul Tamiflu timp de sapte zile. Subprefectul Ion Groza a declarat ca autoritatile vor face rost de mai multe doze de vaccin antigripal, deoarece numarul de doze existent in stocul Directiei de Sanatate Publica Dolj nu este suficient. „Am fost informat ca DSP Dolj poate vaccina peste 2.000 de persoane din localitate, dar nu este de ajuns. Vom cere ajutor celorlalte directii din tara si Ministerului Sanatatii, ca sa ne trimita in cel mai scurt timp dozele de care avem nevoie“, a spus subprefectul Groza.


Satenii l-au scos tap ispasitor pe medicul veterinar


Vestea ca la ei in comuna a fost confirmata oficial gripa aviara i-a determinat pe locuitorii din Cetate sa se adune dis-de-dimineata in fata primariei.


Acestia doreau sa stie ce trebuie sa faca acum, când gripa aviara a ajuns si la ei in localitate, pentru ca aflasera de la televizor ca pasarile Marcelei Saliu, tanti Mita, cum ii spun ei, au murit.


Oamenii il acuzau pe medicul veterinar din comuna, Grigore Stanciu, ca ar fi adus gripa aviara la gainile lui tanti Mita, care locuia in casa acestuia de lânga circumscriptia sanitar-veterinara. Medicul, costumat in echipamentul de protectie, le explica satenilor ca el avea decât grija de gainile femeii pentru ca aceasta era internata in spital la Craiova. „Imediat ce le-am vazut, am stiut ca au gripa aviara. Aveau capul mult mai negru decât atunci când sunt bolnave de pesta, mai umflat decât la holera si aveau cheaguri de sânge pe sub piele. Chiar daca nu am mai vazut niciodata asa ceva, eu am fost primul care am spus ca aici este vorba de gripa, iar oamenii acum spun ca eu sunt vinovat de prezenta bolii. Mita statea in casa mea, dar gainile erau ale ei si le crestea singura“, a explicat Grigore Stanciu.


Curios este faptul ca, desi sotia medicului veterinar hranea atât pasarile Marcelei Saliu, cât si pe ale ei, numai gainile lui tanti Mita au murit de gripa aviara. „Medicul veterinar Grigore Stanciu are acasa 100 de pasari pe care le hraneste sotia sa, aceeasi persoana care dadea de mâncare si gainilor din primul focar. Nici una din cele 100 de pasari nu este bolnava, ceea ce ne face sa credem ca virusul a fost transmis prin materii fecale ale pasarilor migratoare“, a explicat Andrei Butaru.


Circulatia tirurilor, deviata prin Craiova


Marin Duta, primarul comunei Cetate, le-a spus oamenilor sa nu intre in panica, pentru ca nu sunt in pericol, si sa permita accesul echipelor de screening in gospodarii, pentru a le verifica efectivele de pasari.


„In comuna nu trebuie sa se instaleze panica deoarece gospodaria era izolata si nu este nici un pericol ca oamenii sa se imbolnaveasca. Focarele au fost dezinfectate si s-au luat masuri de protejare si supraveghere a zonei. Cei care vor sa tranziteze comuna vor fi intorsi din drum, iar aprovizionarea magazinelor se va face la filtrele de la intrari, prin transbordare“, a spus Marin Duta.


Totodata, s-au luat si masuri de limitare a traficului rutier de frontiera, iar circulatia tirurilor va fi deviata prin Craiova.


„Sunt foarte multe masini care vin de la granita, de la Nadlac sau Calafat, si tranziteaza zona. Pentru a evita nemultumirile soferilor straini, care nu cunosc limba româna, la Gura Vaii si la Cujmir, in Mehedinti, au fost instalate filtre pentru dirijarea circulatiei“, a precizat Victor Vladut, inspector principal in cadrul Politiei Calafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU