10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCe taxe vom plati in 2006?

Ce taxe vom plati in 2006?

Tergiversarea adoptarii noului Cod fiscal si mai apoi a aplicarii lui a creat o stare de confuzie in rândul oamenilor, dar si a angajatorilor platitori de taxe si impozite. Biblia contabililor si modificarile aduse acesteia in 2006 au constituit pentru mult timp material de presa. Multi dintre noi nu mai stim ce taxe vom plati si cum vom face acest lucru.


In ce fel ne afecteaza impozitul unic de 16% sau majorarea impozitului pe dobânda cu 6 procente? Cum vom intocmi in 2006 declaratia pe venit? Care vor fi in 2006 obligatiile fiscale ale angajatorilor? Toate sunt intrebari la care vom incerca sa raspundem in acest material.


Declaratia de venit si impozitul aferent


Contribuabilii persoane fizice care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie sa depuna pâna la data de 31 ianuarie 2006 la unitatile fiscale cererea pentru aceasta optiune, a declarat purtatorul de cuvânt al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dorin Tiganas. Declaratia oficialului ANAF se refera la persoanele care obtin venituri din activitati independente sau mai simplu la cei care nu au un salariu fix.


Aceasta categorie cuprinde activitati precum cultivarea florilor, a legumelor si zarzavaturilor, cresterea arbustilor si a ciupercilor. Vizate sunt si persoanele al caror venit provine din drepturi de proprietate intelectuala si cedarea folosintei bunurilor.


Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si care doresc sa beneficieze de dispunerea destinatiei unei sume reprezentând doi la suta din impozitul anual trebuie sa completeze o cerere in acest sens pâna in ultima zi a lunii februarie 2006 si sa o depuna pâna la data de 15 mai.


Asociatiile fara personalitate juridica trebuie sa depuna declaratia anuala de venit pâna la data de 15 martie.


Documentul trebuie sa cuprinda date privind venitul net realizat pe asociatie si distributia acestuia pe fiecare asociat. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor trebuie sa efectueze platile primului trimestru pâna la 15 martie. Persoanele care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor trebuie sa efectueze platile anticipate de 50 la suta din impozitul pe venitul din activitatile agricole pâna la 1 septembrie.


Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor au obligatia ca pâna la 15 septembrie sa efectueze platile anticipate aferente trimestrului III, iar pâna la 15 decembrie cele aferente trimestrului IV.


Obligatiile angajatorilor


Angajatorii si alti platitori de salarii si venituri asimilate salariilor trebuie sa transmita fisele fiscale pâna in ultima zi lucratoare a lunii februarie.


Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din valorificarea de bunuri in regim de consignatie, venituri obtinute in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, venituri din activitatea de expertiza contabila, tehnica si juridica au obligatia sa depuna, pâna la data de 30 iunie, declaratia privind impozitul retinut pe venituri. Conform Codului fiscal modificat, aceasta categorie de platitori de venituri trebuie sa calculeze si sa vireze impozitul prin retinere la sursa pâna la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. In cazul venitului obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica, angajatorul trebuie sa calculeze si sa vireze impozitul trimestrial, pâna la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS