9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolitia doljeana da bine in statistici

Politia doljeana da bine in statistici

Comisarul Georgel Enescu, seful Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, a fost laudat de superiori ca a facut treaba buna de când se afla in fruntea politiei doljene. Cu toate acestea, politistilor doljeni li s-a atras atentia asupra cresterii infractionalitatii stradale.


Daca ar fi sa judecam dupa statistici, politia doljeana s-a zbatut si a reusit sa scada in acest an cu 13% numarul infractiunilor comise pe raza judetului. „In cele 11 luni din anul curent politia doljeana a fost sesizata cu privire la comiterea a 9.813 infractiuni cu autori cunoscuti, cu 1.434 mai putine decât in aceeasi perioada a anului precedent, reprezentând o scadere cu 13%“, a declarat comisarul Georgel Enescu, seful Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj. In acest context, chestorul Stefan Iancu, adjunctul sefului Politiei Române, a avut cuvinte de lauda pentru actuala echipa de conducere a IJP Dolj: „Conducerea IJP Dolj si-a realizat mandatul si obiectivele pe care le avea. Avem aici o echipa profesionista care da semne ca incepe sa controleze infractionalitatea. O singura problema as semnala, aceea a cresterii infractionalitatii stradale, insa este vorba despre un fenomen care se manifesta la nivelul intregii tari“.


Infractionalitatea stradala, fenomen national


Strada ramâne locul unde infractionalitatea nu poate fi tinuta in frâu. Furturile din buzunare sau din poseta, smulgerea obiectelor din aur sau a telefoanelor mobile, spargerea autoturismelor, dar si furturile din locuinte, toate faptele de acest gen le fac politistilor doljeni zile grele. Chiar daca in viziunea oamenilor legii nu reprezinta un pericol ridicat, pentru cetateanul de rând creeaza disconfort si o teama permanenta.


In urma investigatiilor, politistii de la IJP Dolj au descoperit infractori care ajunsesera sa dea si câte doua-trei spargeri pe zi. Este cazul unui grup de hoti care avea la activ patru infractiuni de tâlharie si 13 de furt din locuinte, toate comise in perioada februarie – octombrie 2005. La domiciliul acestora s-a gasit un adevarat depozit de bunuri obtinute prin furt – telefoane mobile, aparatura electronica, obiecte de imbracaminte si incaltaminte, piese auto, cosmetice – in valoare de peste 130 de milioane de lei.


Cauzele care duc la comiterea acestor fapte ar fi, dupa cum spun reprezentantii politiei, saracia, o paza proasta a bunurilor unor societati, lipsa iluminatului, consumul de alcool, nesupravegherea minorilor, dar si numarul insuficient al politistilor care asigura ordinea.


Dotare cu masini si agenti


Incepând cu anul 2006, politistii din mediul rural nu vor mai fi nevoiti sa-i urmareasca pe infractori cu bicicleta. Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) a promis ca din cele 4.500 de autoturisme de patrulare ce urmeaza sa fie achizitionate la nivel central, câteva zeci vor reveni politiei doljene. O parte din masini vor merge si in mediul rural, astfel ca politistii de la tara nu vor mai folosi bicicleta sau autoturismul propriu.


Pentru ca infractionalitatea stradala ingrijoreaza conducerea IJP Dolj, tâlhariile in plina strada, furturile din masini si in mijoacele de transport in comun fiind in crestere, numarul agentilor de ordine va fi suplinit. 55 de agenti de politie, proaspat absolventi ai scolilor de specialitate, isi vor lua chiar din aceasta luna posturile in primire. „In aceasta luna, in Dolj se vor prezenta la unitati 55 de agenti, din cei 850 câti au urmat cursurile de specialitate la nivelul intregii tari“, a declarat chestorul Stefan Iancu, adjunctul sefului Politiei Române.


O mândrie si un of


Trecând in revista realizarile politiei doljene din cursul acestui an, comisarul Georgel Enescu aminteste in primul rând de arestarea unor capi ai gastilor care tulbura frecvent linistea craiovenilor, referindu-se la trimiterea dupa gratii a unor persoane din lumea interlopa, precum Gigioc, Ciovica si Enriko, care au transformat strada intr-o scena pentru rafuielile intre clanuri rivale. Tot la capitolul reusitelor a fost mentionata si cea mai importanta captura de tigari de contrabanda din ultimii ani. Politistii doljeni au reusit sa dejoace planurile unor contrabandisti, care, cu sprijinul politistilor de frontiera si vamesilor, au reusit sa introduca in tara 65.400 de pachete de tigari. Actiunea s-a lasat cu sanctiuni in rândul politistilor de frontiera.


Dar marele „of“ al sefului politiei doljene il reprezinta numarul inca prea mare al AN-urilor (infractiuni cu autor necunoscut – n.r.). „De la inceputul anului si pâna in prezent au fost solutionate 2.342 de fapte penale cu autori necunoscuti. Peste 80% dintre cazuri au fost rezolvate prin identificarea autorilor“, a mentionat Georgel Enescu.


Trasi de urechi si demisi


Comisarul Enescu sustine ca nu a acceptat si nu va accepta niciodata indisciplina in rândul politistilor din subordine. „Au fost sanctionati 36 de politisti – cinci ofiteri si 31 de agenti – care au avut anumite abateri. 17 politisti au fost sanctionati cu mustrare scrisa, la 11 agenti li s-a diminuat salariul cu pâna la 20%, patru politisti au fost amânati pentru promovarea in grade profesionale sau superioare, trei au fost trecuti intr-o functie inferioara si unul a fost destituit din politie“, a precizat Georgel Enescu. Cel destituit este Constantin Dinu, fost agent in cadrul Politiei orasului Filiasi, care a fost depistat la volanul autoturismului personal cu o alcoolemie de unu la mie in aerul expirat, ceea ce ar insemna aproximativ 2,2 la mie in sânge.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII