17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrchestra de camera din Târgu Jiu isi reia concertele dupa 100 de ani

Orchestra de camera din Târgu Jiu isi reia concertele dupa 100 de ani

Orchestra de camera „Lyra Gorjului“ din Târgu Jiu isi va relua concertele mâine, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din municipiu.


Dupa o asteptare de aproape un veac, Orchestra de camera din Târgu Jiu a fost reinfiintata. Iubitorii muzicii clasice vor avea in sfârsit bucuria de a participa la concertul inaugural, stagiunea 2005 – 2006, al Orchestrei de camera „Lyra Gorjului“. Acesta a fost programat mâine, incepând cu ora 18.00, la Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“. Melomanii vor putea sa asculte un concert de pian – Andante KV 467, de W. A. Mozart, Concertul pentru vioara numarul 3, solist Ilie Cealicu, precum si Mica Serenada, lucrarile apartinând tot lui Mozart. Dirijorul Orchestrei de camera este profesorul Mircea Suchici, component al Filarmonicii din Craiova. Orchestra de camera din Târgu Jiu a fost infiintata in 1902 si nu a avut programate decât foarte putine stagiuni complete.


Preturi mici pentru bilete


Pâna in 1989 au fost organizate, sporadic, trei – patru concerte anual, insa, la initiativa conducerii primariei si a consiliului local, Scoala Populara de Arta a primit sarcina de a reinfiinta Orchestra de camera a municipiului. Din aceasta fac parte 16 muzicieni, toti profesori in cadrul Liceului de Muzica si Arte Plastice „Constantin Brailoiu“ din Târgu Jiu. „Avem in componenta foarte putini colaboratori, solisti sau interpreti. Majoritatea sunt profesori si interpreti la un instrument sau doua. O sa avem stagiuni permanente, iar lunar o sa fie minimum doua concerte: unul pentru melomani, iar altul educativ, cu public format din elevi si studenti, in care se va explica felul in care trebuie receptata muzica simfonica. Este un moment istoric pentru viata culturala a judetului reinfiintarea Orchestrei de camera, care va functiona in cadrul Scolii Populare de Arta. Duminica (mâine – n.r.) se va intra pe baza de invitatii, care pot fi luate de la sediul nostru, dar si fara invitatie nu va fi lasat nimeni afara. Vom introduce si bilete: maximum 20.000 de lei vechi pentru elevi si studenti si 50.000 de lei vechi pentru melomani. Nu se face profit din asa ceva. Profitul este spiritual“, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Scolii Populare de Arta din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS