18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn primar insemnat de Dumnezeu

Un primar insemnat de Dumnezeu

„Pumnul de la mâna stânga se baga sub antebrat, cu mâna dreapta se apasa in jos, catre trunchiul persoanei. Pe urma se aplica bandaj uscat“, a explicat Ion Duta manevra ortopedica si tratamentul aplicat cu câteva zile in urma unui satean venit la primarie cu niste acte. Pentru ca Ion Duta, primarul comunei Mischii, este medic de profesie. Dar mai ales pentru ca, asa cum spune el, este insemnat de Dumnezeu.


Ca este aparat de Dumnezeu i-a aratat-o viata de nenumarate ori lui Ion Duta. Prima data chiar in ziua nasterii sale: 25 decembrie, ziua de Craciun. Apoi când, in urma unor ani lungi de suferinta, fiul sau s-a vindecat de o boala rara si grava. A salvat viata unui om. Nici succesele politice nu pot fi trecute cu vederea, doar nu oricine este curtat si de taranisti si de liberali in acelasi timp. Zilele de detentie au fost si ele numarate si tinute cât un post de Craciun. Ultimul semn pe care l-a primit de Sus a fost chiar acum câteva zile:


„Ma intorceam de la Bucuresti. Eram trei pasageri, eu stateam in dreapta. Intr-o curba, soferul si-a scos telefonul sa raspunda. Din fata venea un tir, pe contrasens. O fractiune de secunda mi-a trebuit: am tras puternic de volan spre mine. Ne-am salvat in ultima clipa!“


I-a scos dintele pentru a-i salva viata


Fapta de acum câtiva ani, când a salvat viata unui satean, a ramas un fel de legenda prin Mischii.


„Era intr-o duminica seara“, si-a amintit primarul, „si am auzit ca ma striga cineva: «Nea Ioane, vino repede, a cazut unu’ de pe stâlp». Când ma duc, barbatul era intins pe spate, inert. Se electrocutase de la firele de inalta tensiune…“. Ion Duta nu s-a pierdut cu firea: doar studiase ce trebuia facut in asemenea situatii. I-a indepartat ferm pe vecinii ingroziti de teama sa nu se electrocuteze de la cel cazut, l-a apucat de cap si a incercat sa-i scoata limba. Pentru ca avea maxilarele inclestate, Duta a recurs la singura solutie: i-a scos pacientului un dinte, dupa care, fara probleme, i-a apucat cu degetele limba. Respiratie gura la gura, toate cele, in final omul a fost salvat.


„Gheorghita Nicolae“, i-a pomenit primarul numele pacientului sau. „A murit anul trecut, cardiac…“.


Revolutionar infocat


A terminat in 1982 Medicina in Craiova. Cu armata la zi, si-a luat in primire primul loc de munca: medic generalist la Spitalul din Râmnic. Trei ani mai târziu si-a luat transferul in comuna natala, Mischii. Nu a practicat mai mult de patru ani. Purtat de valul evenimentelor din ’89, Duta a simtit chemarea politicii mai degraba decât tamaduirea celor suferinzi.


„Am fost revolutionar infocat“, a marturisit Ion Duta. „In zilele alea – nu mai stiu exact, pe 22 decembrie cred, când l-au prins pe Ceausescu, am venit aici in primarie. Toata lumea se uita la televizor asteptând sa vada ce va urma. Eu nu am stat o clipa: am luat tabloul de pe perete si am dat cu el de pamânt. Tandari s-a facut!“


Dupa actele eroice infaptuite in acele zile fierbinti, Ion Duta a urmarit indeaproape evolutia politica. Mostenise, se pare, inclinatiile parintelui sau.


„Tata a fost liberal“, a explicat primarul. „Era pe vremea lui Ceausescu, imi aduc aminte, când intr-o seara, dupa ce a ascultat Europa Libera, a scos de dupa o icoana un carnetel. Mi l-a aratat doar o clipa – Partidul Liberal scria pe el – apoi l-a pus la loc cu mare grija. Pentru vremuri mai bune, cred…“.


Suspendat din cauza arestului


Inca din primele zile s-a inscris in Frontul Salvarii Nationale si, prin vot, a fost numit chiar presedinte al formatiunii din Mischii. Pâna in ’92 a ocupat scaunul de primar. „Atunci nu am mai participat la alegeri. L-au pus pe Constantin Micu. In urma acuzatiei ca ar fi batut pe cineva, acesta si-a dat demisia. La alegerile din ’93 am câstigat din primul tur de scrutin!“, a declarat Duta, mândru de increderea electoratului din Mischii.


Nu s-a bucurat insa prea mult de pozitia sa de lider al comunei: printr-un concurs de imprejurari destul de „suspect“, primarul a fost suspendat in anul urmator. A fost arestat preventiv pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala grava. Cum s-a intâmplat:


„L-am prins in câmp pe numitul Stan Alexandru care pastea oile pe o cultura de grâu a asociatiei. Eram insotit de fostul primar Micu si de un prieten. Ne-am apropiat de el, dar nu foarte mult, avea doi câini mari de paza. Eu si prietenul am plecat cu masina sa anuntam seful de post. Când ne-am intors, Stan fugise. A doua zi a venit cu certificat medico-legal ca i-am spart timpanul printr-o lovitura aplicata la urechea dreapta. M-au arestat imediat“.


44 de zile, cam cât un post


Cazul a fost solutionat in favoarea lui Ion Duta, desigur. Dar pâna acolo, primarul a trebuit sa execute 44 de zile de arest preventiv.


„La subsolul de pe Amaradiei am stat intr-o celula privilegiata: aveam WC!“, si-a depanat primarul amintirile de la «mititica». „Foarte rau nu a fost. Ma trezeau dimineata la sapte. Ma ridicam in picioare, cu fata la zid, si dadeam raportul: ca sunt prezent, sanatos, ca nu am probleme. Apoi luam masa si mergeam la interogatoriu. Mâncam carne in fiecare zi, fumam tigara din tigara si bateam in lung si-n lat celula, de când se termina interogatoriul pâna la miezul noptii. Nu aveam stare, eram nervos, ma gândeam la dosar. Procurorul Lapadat se ocupa de mine. Când ma chema, urla la mine: «Ba, te sparg daca nu spui!» Trebuia sa marturisesc ceva, avea nevoie de o justificare pentru zilele de arest. Mi-a bagat in celula si informatori, doar-doar o sa scap ceva…“.


De scapat vreo vorbulita care sa-l incrimineze nu a reusit primarul Ion Duta. In schimb, la plecare, le-a lasat politistilor un suvenir.


„Mi-am scos un incisiv. Aveam cinci, lucru neobisnuit, nu-i asa? Ei, de-asta zic eu ca sunt un om insemnat…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS