25.9 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFlorarii de pe Calea Bucuresti, bransati peste noapte la electricitate

Florarii de pe Calea Bucuresti, bransati peste noapte la electricitate

Dupa mai multe luni de insistente, tonetele cu flori de lânga Spitalul de Neuropsihiatrie au fost racordate la reteaua de energie electrica. Modul in care a fost facuta bransarea nu este cunoscut insa nici de conducerea spitalului, nici de cea a SC Electrica Oltenia, sucursala Craiova, si nici de Primaria Craiova.


Cele 18 societati care se ocupa cu vânzarea de flori lânga Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova beneficiaza, in sfârsit, de curent electric, dupa ce, timp de doua luni, s-au luptat sa obtina aceasta facilitate.


In vara acestui an, Primaria Craiova a decis sa ii mute pe florari de pe vechiul amplasament, de pe Calea Bucuresti, la doar câtiva metri distanta, in apropierea Spitalului de Neuropsihiatrie. La acea vreme, comerciantii de flori au fost indignati ca municipalitatea a luat o asemenea decizie.


Dupa mai multe discutii si promisiuni, acestia au acceptat sa isi continue activitatea in locul gasit de primarie. Pentru a nu ocupa prea mult spatiu din trotuar, municipalitatea a cazut la un acord cu conducerea spitalului pentru cedarea unei portiuni de patru metri din terenul din interiorul spitalului. Mentionam ca terenul ocupat de spital este domeniu public, aflându-se in administrarea spitalului.


Banii catre Electrica nu au fost virati


In momentul in care s-a decis mutarea lor, cei 18 florari au plecat doar cu promisiunea ca vor beneficia de energie electrica, pe banii municipalitatii, inainte de inceperea anotimpului rece.


„Le-am spus ca le vom da noi banii de care au nevoie pentru a avea curent. Ni s-a parut un lucru firesc, deoarece noi am vrut sa ii mutam si sa aiba conditii de vânzare mai bune. Pentru ca se invecinau doar cu postul de transformare a energiei electrice din curtea spitalului, am decis ca bransamentul tonetelor sa fie facut din acel punct. Pentru aceasta actiune, Electrica ne-a cerut insa o taxa de putere pentru a putea furniza curent si florarilor“, a precizat viceprimarul Sorin Iordache.


Pentru a se tine de cuvânt, la rectificarea de buget din luna octombrie, primaria a inclus si atribuirea a 500 de milioane de lei catre Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova. Din aceasta suma, 260 de milioane de lei reprezinta taxa de putere care urmeaza sa fie platita catre SC ELECTRICA Oltenia, sucursala Craiova, pentru a putea furniza energie electrica celor 18 tonete. Banii nu au fost insa virati catre spital, deoarece proiectul de hotarâre, dupa ce a fost adoptat in sedinta consiliului local din luna octombrie, urma sa primeasca avizul din partea Prefecturii Dolj.


„Asteptam ca prefectura sa fie de acord si le vom da banii. Restul sumei, pâna la 500 de milioane de lei, va fi folosit pentru plata lucrarilor care au fost realizate acolo in aceasta vara“, a concluzionat Iordache.


Florarii au primit lumina sâmbata


Dupa ce au asteptat timp de doua luni sa fie racordati la reteaua electrica, la sfârsitul saptamânii trecute, florarii au decis sa ia masuri extreme pentru a primi un raspuns pozitiv. Disperati ca le ingheata florile si ca toate investitiile lor se duc pe apa sâmbetei, comerciantii au mers vineri in fata cabinetului primarului Antonie Solomon.


„Au venit toti la mine sa se plânga ca nu au ce sa faca, in conditiile in care e ger. Când i-am vazut ca au probleme foarte mari i-am sunat pe cei de la Electrica sa urgenteze lucrarile“, a precizat Solomon.


Astfel, sâmbata dimineata, florarii s-au trezit pe cap cu muncitorii care in câteva ore i-au bransat la sursa de energie electrica din curtea spitalului.


„Am venit cu contoarele noastre de energie electrica, pe care le-am platit când eram la fostul amplasament. Am inghetat de frig doua luni si florile le tineam impaturite. Când se innegura trebuia sa facem buchetele pentru clienti la lumina lumânarii. Am dus-o greu, dar ne pare bine ca in sfârsit putem sa muncim si noi in conditii normale. Nu stiu cine erau cei care ne-au tras curent, dar le multumim din suflet“, a povestit Vasi Turcu, reprezentanta florarilor.


Actiunea de bransare, in ceata


De existenta curentului electric la cele 18 tonete la care se vând florile nu stiau insa nici conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, si nici cea a SC ELECTRICA SA Oltenia, sucursala Craiova.


Directorul administrativ al spitalului, Dragos Costescu, a declarat ieri ca nu i se adusese la cunostinta de actiunea de racordare a „vecinilor“ sai. „Din câte stiu eu, cele 260 de milioane de lei nu ne-au fost virati nici noua, asa ca nu aveam cum sa platim Electrica pentru interventie. Oricum o sa merg si eu la fata locului sa ma conving“, a declarat Costescu.


Ca lucrarea nu a fost inceputa stia si Stefan Croitoru, directorul SC ELECTRICA SA Oltenia, sucursala Craiova. „Conducerea spitalului trebuie sa organizeze o licitatie, iar firma câstigatoare sa realizeze actiunea de bransare. Abia in momentul in care este finalizata, noi suntem obligati sa facem receptia lucrarilor“, a precizat Croitoru.


Pâna când institutiile implicate vor dezlega misterul bransarii la curentul electric, comerciantii din Calea Bucuresti folosesc deja energia pentru a se incalzi si a-si pastra florile in conditii mai bune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS