25.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVânzarea spatiilor comerciale, ingreunata

Vânzarea spatiilor comerciale, ingreunata

Spatiile comerciale din Piata Veche, care apartineau Consiliului Local Craiova, vor fi vândute pâna la sfârsitul anului. Actiunea de evaluare se face insa foarte lent, iar termenul de vânzare ar putea fi amânat.


Cele 35 de spatii comerciale situate in Piata Veche isi asteapta, pâna la sfârsitul anului, noii proprietari. Consiliul Local (CL) Craiova a decis schimbarea statutului juridic a 28 dintre acestea si trecerea lor din domeniul public in domeniul privat, pentru a putea fi vândute. Actiunea evolueaza insa destul de greu, in principal din cauza ca nu este cunoscut pretul exact al unui spatiu. Comisia pentru vânzarea spatiilor comerciale si de prestari servicii, din cadrul Primariei Craiova, a angajat un evaluator pentru a stabili valoarea incintelor. Procesul de evaluare a fost insa ingreunat deoarece, initial, licitatia fusese câstigata de o firma care in vara acestui an a renuntat la contract.


Spatiile pot fi cumparate in rate


Pretul de vânzare al spatiilor comerciale va fi stabilit prin negociere directa, insa abia dupa ce evaluatorul va hotari valoarea reala a fiecarui spatiu. Pentru a le oferi un avantaj actualilor chiriasi, comisia poate aproba, la cerere, vânzarea cu plata in rate. „Avansul trebuie sa fie de 25% din pretul de vânzare, ratele lunare esalonate se pot intinde pe un termen de pâna la trei ani, fara acordarea unor termene de gratie. Si dobânda anuala este foarte avantajoasa, 10%“, a concluzionat Stamatoiu.


In ceea ce priveste trecerea din domeniul public in domeniul privat a ultimelor sapte spatii, aceasta va fi supusa aprobarii CL Craiova in sedinta ordinara de pe 30 noiembrie. Pâna in prezent, aceasta actiune nu a fost realizata, deoarece chiriasii aveau restante foarte mari catre Administrarea Târgurilor si Pietelor Craiova. Potrivit Legii nr. 550/2002, chiriasii au dreptul de preemtiune, din acest motiv primaria a asteptat mai intâi ca ei sa isi achite datoriile pentru a le putea vinde.


Motivul care a stat la baza deciziei de a instraina cele 35 de spatii comerciale este destul de puternic, tinând cont ca primaria doreste mai multi bani la bugetul local. Dupa ce au facut o analiza atenta a veniturilor incasate din inchirierea spatiilor, functionarii publici au ajuns la concluzia ca ar fi mai avantajos daca acestea ar fi vândute.


„Pe luna, de la fiecare, luam aproximativ trei milioane de lei. Bineinteles ca pentru noi este mai avantajos sa le instrainam, pentru a lua mai multi bani o data. In plus, daca piata de acolo va disparea, noi nu mai suntem interesati sa facem investitii. Spatiile nu puteau fi folosite in alt scop deoarece pozitionarea nu este tocmai buna. De cele mai multe ori am avut probleme si pentru ca nu respectau termenele de plata a chiriei, având datorii considerabile“, a declarat viceprimarul Sorin Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS