18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCantina copiilor saraci

Cantina copiilor saraci

Cantina de ajutor social din Târgu Jiu s-a transformat intr-un adevarat „azil al foamei“ pentru copiii familiilor sarace, peste 90% dintre cei care iau masa in acest loc fiind minori.


Cantina de ajutor social din Târgu Jiu s-a transformat intr-o adevarata institutie de ocrotire a copiilor infometati. Mai mari sau mai mici, micutii au invatat sa vina in fiecare zi la cantina, pentru a-si primi portia de hrana. Acasa fie nu are cine sa le dea de mâncare, fie termenul de „acasa“ nici nu mai exista in vocabularul celor pe care foamea ii indeamna sa apeleze la mâncarea oferita de Directia de Protectia Sociala din cadrul Primariei Târgu Jiu. Fete zgribulite, mânute inghetate de frig, haine vechi si roase, câte trei – patru frati care asteapta ora la care se deschide cantina. Usa se crapa, iar una dintre bucatarese le face un semn discret celor de afara ca masa este gata.


Cuminti, micutii asteapta sa le vina rândul pentru a primi cele doua feluri de mâncare. In momentul in care ajung la masa, chipurile copiilor se lumineaza, iar câteva zâmbete de multumire se ivesc timid. Pe multi, foamea i-a facut sa invinga rusinea de a cere, iar teama ca vor fi vazuti intrând in cantina s-a risipit. Masa s-a terminat. Mâine vor reveni.


Peste 90% dintre cei asistati sunt copii


Majoritatea celor care figureaza in evidentele Cantinei de Ajutor Social sunt copii, iar acest lucru a inceput sa ii ingrijoreze pe cei care se ocupa de administrarea unitatii. Daca in urma cu doi-trei ani, cei care veneau sa ia mâncare sau sa manânce la cantina erau preponderent adulti, in prezent rolurile s-au inversat. Multe dintre familiile micutilor de la „azilul foamei“ sunt dezorganizate, iar in anumite cazuri scandalurile, certurile, frigul si lacrimile reprezinta singurele lucruri de care au parte micutii. Alteori, parintii sunt cei care renunta de buna voie sa mai mearga la cantina sa manânce, in favoarea copiilor. In prezent, la Cantina de Ajutor Social din Târgu Jiu iau masa 338 de persoane, iar numarul acestora este in crestere. Suma alocata pentru portia zilnica de hrana este de cinci lei noi, bani din care administratia unitatii trebuie sa incropeasca un meniu care sa potoleasca foamea. De sarbatori insa, cei mici vor avea parte de un meniu special si, ca in fiecare an, pe lânga masa zilnica li se vor pregati si cadouri din care nu vor lipsi produsele de baza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS