16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUite greva, nu e greva!

Uite greva, nu e greva!

Majoritatea cadrelor didactice din invatamântul preuniversitar si universitar doljean s-au conformat ieri programului anuntat de greva generala. In proportie de 90%, angajatii din sistemul bugetar au transformat ziua intr-o harababura generala.


Peste 11.000 de cadre didactice din judetul Dolj au intrat de ieri in greva generala pe o perioada nelimitata. O parte din elevi au venit constiinciosi la scoala, dar au fost opriti inca de la intrare si intorsi din drum. „Am venit câtiva la scoala. Dar nu in numar mare. Si cum am venit, asa am plecat“, a spus Adelina Daia, eleva la Grupul Scolar Industrial „C.D.Nenitescu“ din Craiova, fostul Liceu de Chimie.


In majoritatea unitatilor de invatamânt din municipiul Craiova, inclusiv la facultatile din Centrul Universitar, au fost lipite pe usi afise si au fost amplasate bannere cu „Greva generala pe termen nelimitat“. O parte din elevi nu au venit la scola nici macar sa vada ce se intâmpla, bazându-se pe decizia cadrelor didactice de a nu suspenda greva decât dupa ce le vor fi solutionate revendicarile.


Un pic mai constiinciosi s-au dovedit elevii din invatamântul primar, care au venit la scoala insotiti de parinti. „Pentru orice siguranta mi-am adus copilul la scoala. Daca face activitate, il las, daca nu, il iau acasa“, a spus mamica unui pusti de clasa a III-a de la Colegiul National „Carol I“.


Greva prin rotatie!


La Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova lucrurile stateau un pic altfel. O parte din dascalii veniti la programul de greva erau ba la o tigare, ba la clase cu unu – doi elevi, ba in cancelarie la discutii aprinse. Unii pregatindu-se chiar de plecare, deoarece, din cele spuse de ei, programul de greva nu prevede ca toata lumea sa stea blocata in scoala. „Oamenii pot veni si prin rotatie. Tot ce trebuie este ca oamenii sa acopere programul unei zile de lucru, in functie de orarul fiecaruia“, a precizat Gheorghe Ceraceanu de la Colegiul National „Elena Cuza“. Dintre dascalii prezenti in cancelarie, la discutii, cei mai revoltati s-au declarat a fi invatatorii. Acestia au spus ca greva este motivata de saracia din domeniul educatiei. „Ne-am saturat sa venim cu bani de acasa pentru a acoperi nevoile scolii. Bani pentru planificari, bani pentru caietele speciale, materiale didactice etc. Invatatorii cumpara tot din banii lor“, a spus Stela Petrescu, invatatoare la CN „Elena Cuza“.


Spargatori de greva


Si daca unii dascali erau revoltati peste masura, altii au refuzat categoric sa se alature grevistilor. La „Elena Cuza“ sase cadre didactice au intrat la ore, in ciuda insistentei liderilor de sindicat. „Nu am semnat referendumul de greva. Am motivele mele si sunt intemeiate. Sa faca greva cadrele didactice tinere care nu primesc bani, ci pomana. Mai mult, mie una nu-mi convine sa vin sâmbata, duminica sau chiar din vacanta sa recuperez materia pierduta. Asta chiar nu se poate. Eu mi-am facut ora, fie si cu doi elevi, desi i-am anuntat pe toti sa vina la scoala“, a spus profesoara Aurelia Zamfir de la CN „Elena Cuza“. Alaturi de aceasta, au mai fost cadre didactice din scoala care nu au dorit sa-si piarda banii din salariu pentru ca au rate de platit si nu-si permit sa piarda un salariu.


Potrivit liderilor de sindicat, in Dolj au mai existat cazuri de profesori care au refuzat sa participe la greva, in mediul rural. Cadre didactice din Bralostita, Predesti si Orodel au desfasurat cursurile cu cei câtiva elevi prezenti.


Si universitarii au intrat in greva


Dupa un tipar asemanator s-a desfasurat si greva generala a cadrelor didactice din invatamântul universitar. Potrivit rectorului Universitatii din Craiova, Ion Vladimirescu, intreg centrul universitar a fost in greva. „Studentii au venit azi (ieri-n.r.) la facultate, au stat ce au stat si au plecat. Mâine cu siguranta ca vor veni intr-un numar si mai redus decât azi. Cadrele didactice au fost prezente conform programului si al orarului. De miercuri, când vor incepe negocierile vom vedea ce se va intâmpla. In limita timpului, cursurile si laboratoarele vor fi recuperate“, a spus rectorul Ion Vladimirescu. Si in invatamântul universitar, ca si in cel preuniversitar, au existat cazuri de profesori nesindicalisti care s-au declarat impotriva grevei generale.


Clasele goale, barurile pline


Greva cadrelor didactice, declansata ieri, in urma hotarârii liderilor din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamânt, a creat haos in sistemul educational din orasul Motru. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamânt a trimis catre unitatile scolare adrese prin care s-a stabilit modul de desfasurare a grevei, dar care se dovedesc incomplete si rupte de realitate. Ion Sanda, directorul adjunct al Scolii Generale nr. 2 Motru, a spus: „Aceasta greva nu este bine organizata de Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamânt Gorj deoarece nu s-a stabilit daca elevii vor fi anuntati sa vina la scoala sau sa nu vina. Cornurile si laptele au sosit conform programului, iar noi vom cheltui bani pe marfa care nu se mai consuma“. Toate cadrele didactice, nedidactice si auxiliare s-au prezentat la locul de munca, dar nu au desfasurat nici un fel de activitate. Unii elevi s-au intors probabil acasa, dar majoritatea s-au oprit in cele doua localuri dotate cu mese de biliard, care intr-o ora au devenit neincapatoare.                                             • Cornel CICIU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII