13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSali de clasa pustii in scolile din Gorj

Sali de clasa pustii in scolile din Gorj

Greva declansata in invatamânt a lasat pustii gradinitele, scolile, liceele sau facultatile. O mare parte dintre cadrele didactice, elevi sau studenti nu au mers la unitatile de invatamânt, in acestea fiind prezenti, in cele mai multe cazuri, liderii de sindicat si conducatorii scolilor. Greva din invatamânt a umplut de tineri strazile orasului si a lasat impresia ca toata lumea a intrat in vacanta. La Palatul Copiilor, o femeie de serviciu dadea cu matura pe treptele de la intrare, spunând, in gluma, ca nu poate sa protesteze, intrucât are de facut curat. De asemenea, firma care se ocupa de programul guvernamental „Laptele si Cornul“ si-a trimis câtiva reprezentanti in gradinite si in scoli, insa acestia nu au avut cui sa mai distribuie produsele. Majoritatea celor implicati direct in greva au declarat ca au aflat din mass-media despre declansarea protestului si au luat hotarârea de a nu se mai prezenta la cursuri. Cei mai bucurosi au fost totusi elevii, multumiti ca macar pentru o zi au scapat de ore, testari si profesori.


Jucarii abandonate


Toate gradinitele din Gorj au respectat programul de greva, insa au existat si câteva exceptii. Este vorba de Caminul nr. 3, unde a avut loc o actiune desfasurata in colaborare cu parteneri externi, unitatea de invatamânt fiind inclusa intr-un program international de educatie. De asemenea, anumiti parinti si-au adus copiii la gradinita, neavând cu cine sa ii lase acasa. Micutii au fost primiti in unitatile de invatamânt unde au fost supravegheati de câte o educatoare. „Educatoarele au venit inca de dimineata la program si au aparut si ceva parinti si copii. Le-am spus sa ii ia acasa, intrucât este greva. Multora nu le-a prea venit sa creada, deoarece la grevele anterioare ramasese ideea ca se fac si greva si ore in acelasi timp. Asta este programul, trebuie sa il respectam. Nu se lucreaza. In anumite gradinite au mai oprit câte un copil – doi, dar la noi nu a mai ramas nimeni. Pentru cei mici a fost bine, ca si-au prelungit vacanta. Probabil ca nu se asteptau la un asemenea eveniment“, au declarat educatoarele de la Gradinita nr. 26 din Târgu Jiu.


Singuri in toata scoala


In scolile generale si in licee, greva era in toi, peste tot fiind lipite afise care anuntau demararea protestelor pe termen nelimitat. Daca in licee toata lumea a respectat indicatiile liderilor de sindicat, au existat câteva cazuri in care s-au facut orele. O situatie interesanta s-a intâlnit la Scoala Generala „Alexandru Stefulescu“ din Târgu Jiu, unde o singura invatatoare si-a facut orele, la rugamintea expresa a elevilor clasei a IV-a B. Invatatoarea Elvira Barbulea a declarat ca a cedat rugamintilor micutilor si a fost prezenta in sala de clasa: „Ei au vrut sa facem ore, nu i-am obligat. A fost dorinta lor si le-am predat. Nu credeam ca o sa fim doar noi in toata scoala. Este o atmosfera cam ciudata, dar asa e la greva“. Lidera de sindicat a profesorilor din cadrul Scolii Generale „Alexandru Stefulescu“, profesoara Elena Baghina, a precizat ca membrii de sindicat sunt pregatiti sa ramâna in greva si doua luni, pâna când se va ajunge la o intelegere cu guvernantii, in privinta alocarii unui procent mai mare de la buget pentru invatamânt.


In facultatile Universitatii „Constantin Brâncusi“ au existat de asemenea profesori care si-au tinut cursurile si studenti care s-au prezentat la ore.


Spargatori de greva


Dupa cum a declarat liderul Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamânt (UJSLI) Gorj, Vasile Mija, au fost inregistrate trei zone din judet unde profesorii nu au participat la greva. A fost vorba de o scoala din Scoarta, una din localitatea Cernadia, comuna Baia de Fier, si o unitate de invatamânt din Alimpesti: „A fost o prezenta de 95% la greva, cu anumite situatii in care fie au fost precizate motivele, fie nu. Foarte multe dintre scoli au fost inchise, iar dascalii nu au mai venit. Participarea este peste asteptarile mele. La unii le-a parut rau de copii, dar cred ca au fost spargatori de greva. Ori este greva, ori nu este greva?! Copiii au inteles mai bine decât noi si nu au venit. Asa s-a inteles la noi democratia. Ne-au luat 2% din salariu. Ne-au dat o indexare, ne-au luat-o. Bonuri de masa nu am primit. Am fost chemati la centru, la discutii. Speram ca vor incepe negocierile si se va evita o problema care poate ca nu va mai putea fi rezolvata mai târziu“. Presedintele celui de-al doilea sindicat al profesorilor din Gorj, Gheorghe Câlniceanu, a declarat de asemenea ca participarea la greva a fost de peste 95%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS