10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul si secretarul din Dobresti - Dolj, cercetati penal

Primarul si secretarul din Dobresti – Dolj, cercetati penal

Cei doi au declarat in fals ca au primit contravaloarea unui complex zootehnic pe care il vindusera la licitatie, dar la bugetul local n-a ajuns nici un leu


Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor ii ancheteaza pe primarul comunei doljene Dobresti, Aurel Croitoru, si pe secretarul primariei, Tudor Coteanu, pentru savirsirea infractiunilor de abuz in serviciu si fals in declaratii, dupa o serie de matrapazlicuri legate de acordarea in folosinta si vinzarea unui complex zootehnic din localitate.


Complexul zootehnic cu doi proprietari


Complexul zootehnic din Dobresti are o istorie foarte complicata, plimbindu-se pe la mai multi proprietari si utilizatori. Astfel, pe 3 martie1999, in urma unei licitatii publice, Complexul zootehnic a fost vindut lui Ilie Enache, din Craiova. Pentru ca acesta nu a achitat pretul stabilit prin contract, a solicitat restituirea avansului de 50 de milioane de lei, care i-a si fost restituit integral pe 12 august 2000. In mod surprinzator, nu s-a reziliat si contractul de vinzare-cumparare. Din aceasta cauza, totul a devenit ulterior foarte complicat. Pe 20 noiembrie 2000, Ilie – ramas in continuare proprietar – a vindut complexul Elenei Ecovici, care la rindul ei l-a revindut Loredanei Chiciu pe 3 februarie 2001.


De cealalta parte, primarul din Dobresti, desi „uitase“ sa rezilieze contractul, a actionat ca si cind complexul ar fi fost in proprietatea administratiei locale. Pe 5 iulie 2002, primarul Aurel Croitoru a incheiat un contract de atribuire in folosinta gratuita a intregului complex catre Florian Mitu, din localitate. Acesta s-a pus pe treaba si a populat ferma cu vreo 350 de porci. Florian a fost atentionat in repetate rinduri de catre Loredana Chiciu, in calitate de proprietar, sa nu foloseasca cladirile complexului, insa Mitu si-a vazut de treaba, stiindu-se cu acte in regula de la primarie. Pe 31 octombrie 2005, Chiciu si-a trimis citiva oameni care – fara violente, dupa cum sustin politistii doljeni – i-au scos afara din complex pe Mitu, proprietarul porcilor, si pe angajatii acestuia. Numai ca lui Mitu ii ramasese gindul tot la porcii din ferma, asa ca a introdus o cerere de ordonanta prezidentiala, pentru a putea sa foloseasca in continuare complexul zootehnic, ca sa nu-i moara de foame animalele ramase fara nici un fel de ingrijire.


Lipsesc 669 de milioane de lei


Cazul a ajuns, insa, in atentia politistilor doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor si de la Serviciul de Ordine Publica, dupa ce oamenii legii au stabilit ca primarul Aurel Croitoru si secretarul Tudor Coteanu au declarat in fals, cu ocazia intocmirii contractului de vinzare-cumparare din 1999 cu Ilie Enache, ca au primit de la cumparator intreaga suma reprezentind pretul complexului zootehnic – adica 669 de milioane de lei la acea vreme. Adevarul era insa altul: nu incasasera decit avansul de 50 de milioane, insa si acei bani i-au restituit lui Enache, fara insa a rezilia vinzarea. Iar Ilie Enache a ramas astfel proprietar al complexului zootehnic, fara sa dea nici un leu administratiei locale. In prezent, primarul si secretarul sint cercetati de politisti, pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu si fals in declaratii, oamenii legii incercind sa stabileasca modul de dobindire a actelor de fiecare dintre partile aflate acum in litigiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS