15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOsemintele lui Pamfil Seicaru au fost reinhumate in Manastirea „Sfinta Ana“ din Orsova

Osemintele lui Pamfil Seicaru au fost reinhumate in Manastirea „Sfinta Ana“ din Orsova

La Manastirea „Sfinta Ana“ din Orsova a avut loc joi, de la ora 12.30, reinhumarea osemintelor fostului mare jurnalist Pamfil Seicaru, ctitor al manastirii. Nascut la Beceni, judetul Buzau, pe 18 aprilie 1894, Pamfil Seicaru a luptat in 1916, iar in inclestarile de la Alion si Cerna, intr-o actiune desfasurata pe Dealul Mosului din actualul Golf Cerna, in urma exploziei unui obuz, acesta a fost ingropat de viu. A stat sub pamint aproape o zi, fiind salvat de camarazii de arme. A jurat atunci ca pe acel deal sa inalte, cind va avea posibilitati materiale, un loc de inchinaciune. Acest lucru a fost posibil intre anii 1936-1939, pe baza unui proiect al arhitectului timisorean Stefan Peternelli. Manastirea are hramul „Sfinta Ana“, dupa numele mamei sale, si prin blestem de ctitor a fost sortita ca pururi sa fie de maici.


Judecat si condamnat de comunisti la moarte sub acuzatiile de germanofil si tradator de tara, Pamfil Seicaru a reusit sa ajunga in Germania unde si-a petrecut si ultimii ani din viata. Acolo a scos o noua editie a cotidianului Curentul, a construit sediul ziarului din Bucuresti, fiind considerat „tatal“ Curentului de azi din România. In seara de 21 octombrie 1980, inima sa a incetat sa bata. A fost inmormintat la Dachau, de unde, pe 17 februarie 1991, osemintele sale au fost aduse in tara, la Bucuresti. Stareta Manastirii „Sfinta Ana“, monahia Iustina Popovici, a facut eforturi deosebite pentru a putea aduce osemintele la Orsova, urmind sa fie depuse pentru vesnica-i odihna in pridvorul manastirii pe care a ctitorit-o.


Osemintele marelui om au ajuns dupa 89 de ani in locul unde a fost ingropat de viu pentru prima data. Manifestarile consacrate lui Pamfil Seicaru vor continua timp de trei zile. In cadrul manastirii a fost amenajat un muzeu cu obiecte personale si material informativ despre ziaristul si omul de cultura Pamfil Seicaru. Vor fi prezente personalitati ale jurnalismului românesc, academicieni si multi altii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS