20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalImpozitul pe imobilizari corporale, doar pentru firmele inactive

Impozitul pe imobilizari corporale, doar pentru firmele inactive

Impozitul pe imobilizari corporale va fi aplicat doar in anumite cazuri, fiind gindit pentru taxarea firmelor care nu raporteaza profit pe perioade indelungate si pentru valorificarea activelor, mai ales ale fostelor societati de stat, a declarat ieri ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.


El a explicat ca ideea acestui impozit a aparut ca raspuns la plingerile mediului de afaceri fata de existenta unor societati cu o politica anticoncurentiala, care nu raporteaza profit, solicita rambursari de TVA si apeleaza deseori la reorganizari si lichidari.


Vinzarea activelor nefolosite


„Taxarea este gindita pentru societatile care nu raporteaza profit si au active mari, urmarind doua scopuri: sa impozitam activitatile economice care exista, dar scapa de obligatii si sa fortam fostele intreprinderi de stat sa utilizeze activele preluate, eventual sa le valorifice prin vinzare. Cred ca e mai convenabil sa vinzi un lucru decit sa platesti taxa pentru el desi nu-l folosesti“, a subliniat Vladescu. Pe de alta parte, ministrul finantelor si-a aratat disponibilitatea pentru orice solutie alternativa venita din partea mediului de afaceri.


Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, de anul viitor se va plati un nou tip de impozit, reprezentind 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale, cum ar fi terenurile si constructiile.


Sumele cheltuite astfel vor fi deductibile la calculul profitului impozabil.


Tigarile ar costa 2 euro/pachet daca ar fi controlata contrabanda


Pretul unui pachet de tigari ar trebui sa urce la 2 euro incepind de anul viitor, daca ar putea fi controlata contrabanda, majorarea necesitind si o analiza asupra elasticitatii cererii pe aceasta piata, a declarat Vladescu.


El a afirmat ca nu s-a luat inca o decizie privind forma in care va fi inclusa taxa pe viciu in noul Cod fiscal, dar sustine ca denumirea ca atare nu va aparea in actul normativ. „Tot ce va pot spune este ca, de la 1 ianuarie 2006, produsele din tutun si alcool vor costa mai mult. In cazul in care va exista o taxa pe viciu, aceasta va reprezenta fie o decalarare a graficului in privinta cresterii accizelor, fie o alta taxa, dar care nu va fi denumita taxa pe viciu“, a explicat Vladescu, subliniind ca nu va decala calendarul accizelor anul viitor.


„Cautam modalitatea de a avea pe piata produse din tutun a caror valoare sa ne permita incasarea accizelor la nivelul pe care il prognozam“, a spus ministrul finantelor. Vladescu a subliniat ca ideea introducerii taxei pe viciu a pornit de la o declaratie a presedintelui Traian Basescu, nefiind propunerea Ministerului Finantelor Publice (MFP). Potrivit proiectului de ordonanta privind modificarea Codului fiscal, accizele pentru tigari vor fi calculate incepind de anul viitor pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, la nivelul a 90% din suma incasata din accize pentru cea mai bine vinduta categorie de pret.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII