23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociatiile isi fac de cap in spatiile repartizate de primarie

Asociatiile isi fac de cap in spatiile repartizate de primarie

Partidele si asociatiile au dreptul, conform legii, la un spatiu in care sa-si poata desfasura activitatea, spatiu care este repartizat din fondul locativ al localitatii. Mai grav este cind, profitind de dezinteresul celor care ar trebui sa verifice modul de folosire a spatiului, aceste asociatii si partide isi fac de cap, desfasurind in respectivele locatii repartizate prin bunavointa consiliului local alte activitati, sub alte denumiri. Situatia nu se va schimba prea curind, dat fiind faptul ca Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, care are in grija spatiile primariei, nu are nici un angajat care sa aiba ca sarcina verificarea destinatiei locatiilor inchiriate.


Pe bulevardul Nicolae Titulescu din Craiova, la parterul blocului 19, isi au sediul sase asociatii si partide. Daca in evidentele RAADPFL cele sase spatii sint ocupate cu acte in regula, dupa o verificare la fata locului se poate constata cu stupoare ca Fundatia „Nicolae Romanescu“, trecuta in actele regiei, devine in realitate Colegiul Ziaristilor „Credinta si onoare“, ale carui activitati nu au, din spusele vecinilor, nimic in comun cu presa. „In fiecare marti si joi vin aici zeci de oameni din diverse categorii sociale pentru a-si petrece timpul liber“, a spus vicepresedintele Asociatiei Persoanelor cu Handicap, Fanel Sabie. In aceeasi locatie functioneaza, in documente, si Partidul Actiunea Populara, ai carui membri nu au mai fost vazuti insa pe la sediu de patru luni. Acestia au eliberat spatiul, luind cu ei tot mobilierul, si nu si-au mai platit chiria de trei luni. Nici sediul repartizat Aliantei Civice nu a primit prea multe vizite din partea membrilor acestui partid, devenit intre timp organizatie neguvernamentala. Vecinii acestora, membri ai Partidului România Mare, au declarat ca ultima data cind membrii Aliantei Civice au calcat pe la sediu a fost la alegerile din noiembrie anul trecut. Si asta in conditiile in care Viorel Nicolae, director tehnic al RAADPFL, a afirmat ca, desi la regie au fost depuse multe cereri de acordare a unui spatiu venite din partea mai multor partide si asociatii, acestea nu vor putea fi onorate prea curind, deoarece nu exista in administrarea regiei nici un imobil disponibil care sa poata avea aceasta destinatie. „Conform legii, partidele si organizatiile au dreptul la un sediu, dar din moment ce noi nu avem nici unul la dispozitie, nu avem de unde sa le dam. Exista cereri chiar si din partea unor partide destul de mari, precum Partidul Conservator, dar nu avem cum sa le dam un spatiu, deocamdata sint pe lista de asteptare“.


Doi intr-unul


In timp ce unele partide, de multe ori cu reprezentare parlamentara, asteapta luni de zile sa li se acorde un sediu, exista altele, asa-numitele partide „de buzunar“, care beneficiaza de ani buni de spatiile acordate si care au gasit, intre timp, si alta destinatie pentru acestea. Un exemplu concludent este cel al Partidului Muncitoresc Român, al carui „prim-secretar“, Dumitru Rosca, s-a gindit ca ar fi nimerit ca in aceeasi locatie din Craiova de pe strada Romain Rolland nr. 4A sa functioneze si Corpul de Control Petitii si Abuzuri Craiova.


O situatie asemanatoare poate fi intilnita si in cazul Sindicatului Ziaristilor din Oltenia de pe strada Fratii Buzesti, in sediul caruia functioneaza, de fapt, revista „Conflict“. Directorul Viorel Nicolae a declarat ca, prin contractul de inchiriere incheiat intre RAADPFL si orice partid sau asociatie, este interzisa subinchirierea spatiului sau desfasurarea altor activitati decit cele stipulate in contract.


Revolutionarii au pus mina pe sapte spatii


Si revolutionarii au fost harnici in obtinerea sediilor de la primarie. Organizati in sapte fundatii, asociatii, federatii si ligi, revolutionarii craioveni au pus mina pe sapte spatii in care dezbat, fara indoiala, probleme legate de evenimentele petrecute in urma cu 15 ani. Practic, asa cum stau lucrurile acum, orice revolutionar care isi „trage“ o fundatie poate sa „inhate“ un sediu caruia sa-i dea ce destinatie doreste, oricum nu verifica nimeni. Situatiile anormale in care unul este titularul contractului si altul este cel care isi desfasoara activitatea in spatiul inchiriat nu vor putea fi remediate, deoarece nici un angajat al RAADPFL nu a fost insarcinat cu verificarea destinatiei sediilor repartizate prin hotarire a Consiliului Local Craiova. „Nimeni de la noi nu verifica ce fac in acele spatii. Noi venim doar daca sintem chemati pentru probleme tehnice, daca au probleme cu sediul repartizat“, a spus Viorel Nicolae, director tehnic in cadrul RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU