10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii straini din România - victime ale birocratiei

Studentii straini din România – victime ale birocratiei

Sawaid Taisir, cetatean israelian, student in anul IV la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova, este in imposibilitatea de a da examenul de licenta impreuna cu colegii lui, in sesiunea din iunie, din cauza birocratiei intimpinate pentru obtinerea unor acte, in vederea intrarii in tara. Este nevoit sa plece din România, pentru ca apoi sa revina la sfirsitul lunii septembrie ca sa sustina examenul de licenta. Lovindu-se de refuzurile si aroganta multor functionari publici români, dar si de taxe pentru examenele restante, in valoare de peste 300 de dolari, Sawaid sustine ca nu isi doreste decit sa termine cit mai repede facultatea, pentru a pleca definitiv din România.


Tinarul are 26 de ani si este din Israel. Primii trei ani de studii i-a facut la Facultatea de Drept din Timisoara, in ultimul an transferindu-se in Craiova. A fost nevoit sa plateasca taxe pentru diferentele de examene, considerate exagerate chiar si pentru un cetatean strain, dar, dupa declaratia lui, sint bani perceputi studentilor straini.


„Taxa lunara pentru a urma facultatea in România, pe care trebuie sa o plateasca un cetatean strain, este de 320 de dolari. Apoi, pentru fiecare restanta sau diferenta de examen, mai sint perceputi 320 de euro. Impreuna cu un grup format din mai multi studenti din Israel, am formulat o cerere pe care am trimis-o la Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru a solicita micsorarea acestor taxe. Ne-au raspuns ca au trimis cererea noastra la Senatul facultatii, care poate lua decizia micsorarii taxelor pentru examene. Am mers apoi la decanatul Facultatii de Drept, de unde am primit raspuns ca se va lua o decizie in sedinta Senatului facultatii, dar dupa 1 iunie. In Craiova, este o problema generala. Orice functionar public, in momentul in care afla ca sintem straini, ne cer „in fata“ 200-300 de euro, chiar si pentru o simpla informatie pe care ar fi obligati sa o dea oricarui cetatean. Prea multa birocratie pentru niste acte“.


Tinarul a pierdut un examen de licenta si mii de dolari din cauza birocratiei din România


Supararea cea mai mare a lui Sawaid este insa legata de greutatile pe care le-a intimpinat in urma cu o luna. Primind telefon sa vina de urgenta in Israel, mama lui fiind grav bolnava si internata in spital, tinarul a fost nevoit sa plece in graba, alarmat de starea de sanatate a mamei.


„M-a sunat fratele meu sa ma cheme urgent in Israel, mama fiind foarte bolnava. Am inchis apartamentul si am luat primul avion spre casa. Inainte de plecare, depusesem pe 10 februarie actele la Serviciul de Pasapoarte Dolj, pentru a obtine viza de student. Aveam toate taxele platite la zi, eram cu toate actele in regula, obtinusem toate aprobarile necesare. Fiind alarmat de starea de sanatate a mamei, am plecat cit am putut de repede, urmind sa rezolv demersurile la intoarcere. Cind am vrut sa ma intorc in România, avind pe 18 si 24 aprilie examene, mi s-a spus de la Ambasada Româna din Israel ca nu pot pleca, deoarece mi-a expirat viza de sedere. Mi-au spus sa cer de la facultate situatia la zi, inclusiv taxele. Am obtinut toate actele necesare prin fax, la inceputul lunii aprilie. Le-am depus la ambasada, cu specificatia ca doresc sa obtin viza de student in regim de urgenta. Am solicitat chiar viza de trecere pentru o zi, ca sa-mi sustin examenul, dar degeaba. Am sunat apoi la Ministerele Administratiei si Internelor, de Externe, la Ministerul Educatiei si Cercetarii, dar fiecare institutie arunca vina una pe alta sau imi inchideau telefonul, refuzind sa imi ofere informatii referitoare la intirzierea actelor cerute. M-au aminat mai multe saptamini, iar pe 14 aprilie am obtinut aprobarea. Nu s-a terminat insa totul aici. Abia pe 24 aprilie am primit toate actele necesare din România“, a povestit Sawaid.


Tinarul sustine ca depusese numeroase plingeri la toate institutiile abilitate din România, precizase ca are examene de dat, nepermitindu-si sa le amine, deoarece era in ultimul an si avea si examen de licenta. Avea chiar si biletul de avion cumparat: „Am pierdut doua examene, nu pot sustine examenul de licenta in vara si am pierdut sume importante pe biletele de avion (pretul unuia fiind de peste 300 de dolari). Nu mi se pare normal modul in care am fost tratat. Nu inteleg de ce mai mult de doua saptamini dosarul meu a zacut intr-un sertar al ambasadei, nimanui nepasindu-i de situatia mea. Le-am explicat si motivele pentru care am fost nevoit sa plec din tara, le-am aratat si iesirea din spital a mamei, dar degeaba. Ne-am saturat de birocratia din România si de usile care ni se trintesc in nas in momentul in care cerem o informatie“.


Tinarul a apelat la Gazeta de Sud, vrind sa traga un semnal de alarma cu privire la greutatile pe care le intimpina studentii straini in România: „Este foarte grav ceea ce se intimpla. Un lucru este cert, eu si colegii mei straini, cind vom ajunge acasa, cu greu vom dori sa revenim aici…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU