10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLocatarii din blocul G 6 au luat cu asalt prefectura

Locatarii din blocul G 6 au luat cu asalt prefectura

Decizia Primariei Slatina de a intrerupe furnizarea energiei electrice la blocul G 6, amplasat vizavi de Colegiul National „Ion Minulescu“, a incins marti spiritele. Autoritatile si-au motivat decizia prin faptul ca imobilul respectiv, cunoscut in municipiu ca „bloc-problema“ din cauza scandalurilor izbucnite intre locatari, majoritatea de etnie roma, a fost transformat, printr-o hotarire a consiliului local din toamna anului trecut, din camin in bloc de locuinte sociale. Acest lucru ar fi determinat, in afara de schimbarea statutului locatarilor, si reducerea chiriei de la 300.000 la aproximativ 80.000 de lei. Primaria a acordat un termen de citeva luni locatarilor pentru a-si rezolva problemele si pentru a incheia contracte cu furnizorii de utilitati: energie electrica, gaze naturale, deseuri menajere. Cele 143 de familii din blocul respectiv nu au reusit insa sa semneze decit noile contracte de inchiriere cu primaria. Posibilitatile financiare ale primariei au fost solicitate la maximum si, dupa emiterea facturii la energie electrica pentru perioada rece, de peste 110 milioane de lei, s-a decis debransarea blocului de la retea.


„De un’ sa facem noi rost de bani? Din luna?!“


O echipa a Directiei de Administrare a Patrimonului Public si Privat (DAPPP) a primariei municipiului, insotita de angajati ai SC ELECTRICA SA si de o unitate mobila de jandarmi, a mers ieri-dimineata la blocul G 6, pentru a intrerupe furnizarea energiei electrice. Masura a survenit dupa ce primaria a remis companiei nationale de electricitate o adresa prin care o instiinta ca doreste rezilierea contractului pentru imobilul amintit. Echipa care s-a deplasat la blocul G 6 a fost insa la un pas de a fi luata pe sus de locatarii blocului, nemultumiti de intentia acesteia.


„Cu ce drept ne intrerupe curentul firma ELECTRICA? Ne tin ca pe animale, pe intuneric. Acum ne mai si trimit de la unii la altii, ca pe prosti! Ni s-a spus sa mergem la SC ELECTRICA sa incheiem contracte, ca sa montam contoare individuale, iar de acolo ne-au trimis la primarie, chipurile, pentru ca noi avem contracte semnate cu primaria numai pe un an, adica pe un termen prea scurt! Noi ce sa facem acum? Eu azi am iesit din spital si m-am trezit ca am ramas pe intuneric“, se plingea Constanta Burtan, de 52 de ani, mama a cinci copii. Florin Doru, de 28 de ani, s-a plins si el de faptul ca suma ceruta pentru racordarea la reteaua de energie electrica este prea mare in comparatie cu veniturile locatarilor. „Cei mai multi dintre noi sintem someri, nu avem serviciu, asa ca ne e greu! De un’ sa facem rost de 2.600.000 de lei? Din luna?!?“.


Autoritatile si reprezentantii SC ELECTRICA si-au dus la bun sfirsit misiunea, insa doar interventia jandarmilor i-a scapat de furia chiriasilor. Nemaiavind cui sa se plinga, mai multi chiriasi din bloc, majoritatea de etnie roma, s-au strins in fata imobilului si au hotarit sa se deplaseze la sediul prefecturii. Protestatarii, insotiti si de batrini si copii, au strigat impotriva reprezentantilor guvernului in teritoriu. Prefectul Octavian Popescu a primit o delegatie a acestora si, dupa ce i-a sfatuit sa redacteze un memoriu catre institutia pe care o reprezinta, le-a promis ca doleantele lor vor ajunge la primarul Darius Vilcov. „Blocul apartine Primariei Slatina, asa ca ar trebui sa se ocupe pina la sfirsit de soarta chiriasilor de aici. Daca a decis sa-i lase sa se descurce singuri, ar trebui sa-i ajute pe oameni sa intre in legalitate. O sa vedem ce putem face pentru a-i ajuta, mai ales ca multi au posibilitati financiare foarte reduse“, a declarat prefectul Octavian Popescu.


Conflict aminat pina la o data neprecizata


Ana Anghel, directoarea DAPPP Slatina, spune ca situatia celor 143 de familii din blocul G 6 este dificila. Lipsa banilor pare sa fie principala cauza a tergiversarii situatiei de catre chiriasi. „Asa nu se mai poate! Cit a fost camin, primaria a suportat toate cheltuielile, dar acum s-a terminat. Si-au facut asociatie de locatari, lucrurile s-au schimbat. Ei s-au invatat sa plateasca primaria totul. Camerele au acum statut de locuinte cu chirie, iar ei au obligatia de a suporta restul cheltuielilor. Le-am dat o perioada de timp ca sa-si rezolve problemele cu DISTRIGAZ, cu ELECTRICA, dar nu au facut mare lucru. Le-am redus chiria de la 300.000 la 84.000 de lei pe luna si tot se pling ca nu au bani. Ce sa mai facem? Probabil, asteapta ca tot noi sa ne ocupam. Abia am reusit sa incheiem contractele de inchiriere cu toti locatarii blocului, am stat dupa ei cu lunile. O data incheiate aceste contracte, s-a format asociatie de proprietari, iar asta a pus punct situatiei. Ei trebuie sa se ocupe singuri de soarta lor, nu noi! Le-am spus ca au posibilitatea sa se racordeze la gaze, la curent, dar se pare ca nu vor. Continua sa gateasca in camerele in care locuiesc! Azi (ieri – n.r.) am dispus sistarea furnizarii energiei electrice. Primaria nu mai poate plati consumul lor“, a spus Ana Anghel.


Rezolvarea situatiei a fost insa aminata. Chiriasii au spus ca, daca autoritatile nu-i vor ajuta sa aiba din nou curent, nu raspund de ceea ce se va intimpla. Blocul in cauza a fost renovat de primarie in cursul anului 2003, lucrare care a costat citeva miliarde de lei. A fost refacuta fatada, iar imobilul a fost integral dotat cu timplarie termopan si cu calorifere. Interiorul a ramas insa neschimbat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS