17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDisputa pentru functia de presedinte al judecatorilor romi

Disputa pentru functia de presedinte al judecatorilor romi

La doar citeva zile de la instalarea in functie, noul „presedinte“ al judecatorilor romi din judetul Dolj, Nicu Sardaru, a inceput sa fie contestat. Cei care sustin ca nu este normal ca etnia sa aiba un sef pe aceasta linie sint chiar vechii aliati ai actualului consilier pe problemele romilor din prefectura, Ilie Bambaloi. Vasile Velcu Nazdravan si Ghita Radu Lion au precizat ca pina in prezent nu a existat o astfel de titulatura si nici nu era cazul sa apara.


„La noi nu se pune problema ca o anumita persoana este superioara din acest punct de vedere. In momentul in care apare un conflict, partile implicate hotarasc pe cine cheama din comunitate pentru a le rezolva problema. Dupa ce se intrunesc toti, se asculta martorii, iar judecatorii se retrag pentru a da verdictul. In momentul acela, ei il desemneaza pe unul dintre ei pentru a fi purtator de cuvint, nicidecum presedinte. Alegerea unuia la nivelul judetului este o aberatie. Oricum, cei care fac parte din completul ales nici macar nu sint reprezentativi pentru romii din Dolj. Si noi sintem judecatori, dar nici macar nu am fost chemati“, a continuat Nazdravan. In replica, Bambaloi sustine ca i-a invitat la intilnire si pe cei doi vechi prieteni, insa acestia nu au catadicsit sa apara. „Era necesar sa fie un presedinte al judecatorilor romi. De altfel, acest lucru este sustinut de cea mai mare parte a romilor din Fata Luncii. Era obligatorie aceasta functie pentru a cunoaste in ce situatie se afla divergentele intre romi. Pe linga presedintele Nicu Sardaru, mai sint si patru vicepresedinti: Faguta Miclescu, Iamandita Moruzii, Chiciu Tudor si Ion Sardaru“, a declarat Ilie Bambaloi.


Nemultumirea celor doi reprezentanti ai etniei romilor este cu atit mai mare cu cit, sustin ei, nu au fost consultati in legatura cu problemele romilor din Craiova.


„Noi nu avem nimic cu Bambaloi, dar desemnarea unui presedinte al romilor este gresita. La noi, in cadrul judecatii nu este nimic fix. Nu se stie locul unde se va tine si nici cine va participa. Nimeni nu are putere sa numeasca un sef. Cel care indeplineste aceasta calitate trebuie sa fie un om cu inalte calitati care sa fie recunoscut de majoritatea romilor. Pe noi nu ne-a consultat nimeni cu privire la actiunile ce tin de romi“, a concluzionat Lion.


„Judecatorii romi nu au nevoie de legitimatii“


O alta problema care nu este considerata tocmai legala de Nazdravan si Lion se refera la existenta unor legitimatii pentru judecatorii romi.


„Nu e normal sa existe astfel de acte pentru judecatori. In primul rind, autoritatile nu recunosc aceasta judecata, asa ca nu vad cum ar putea sa le legalizeze autoritatea. Eu il sfatuiesc pe Bambaloi, daca doreste, sa organizeze intr-un cadru legal toti judecatorii si astfel poate le va obtine o «atestare». Judecatorii romi nu au nevoie de legitimatii. Din cite cunosc eu, nu au fost cazuri in care acestia sa fie agresati de fortele de ordine. De obicei, politia vine si asigura linistea in cadrul unei judecati. Bineinteles, faptele cu caracter penal sint rezolvate de justitie“, a mai spus Nazdravan.


O parere diferita are insa consilierul pe problemele romilor din prefectura. „Singurul motiv care a stat la baza acestei decizii se refera la faptul ca avem chiar documente din care reiese ca judecatorii romi au fost amendati pentru ca au incercat sa aplaneze un conflict. Nu vrem sa se mai intimple asta“, a incheiat Bambaloi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS